witte vlekjes? CALCIUM??

Author:
ruth
Posted:
za, 12/10/2005 - 11:00
Mijn zoontje van 13 maanden heeft 4 tanden boven en 4 onder. Sinds 9 maanden is me opgevallen dat hij witte vlekjes streepjes op zijn voortanden heeft. Hiermee ben ik naar de tandarts gegaan en deze zegt dat het komt door een teveel of een te weinig aan calcium waardoor de ontrwikkeling van het glazuur verstoord is maar dat het geen invloed heeft op het volwassen gebit. Ik heb hier mijn twijfels over. Zou het niet wat anders kunnen zijn want het wordt ook erger. Heeft iemand hier al eens eerder over gehoord?

Maar is zijn gebit hierdoor gevoeliger voor caries en of erosie? Verder poets ik keurig sinds het doorbreken eenmaal per dag met fluor peutertandpasta en eenmaal zonder tandpasta.
de digitale tandarts

Als de tanden en kiezen eenmaal doorgebroken zijn, dan vindt er zeker geen ontwikkeling meer plaats; wat dat betreft is het vreemd dat de witte plekjes erger worden. Om uit te sluiten dat er nu een actief proces aan de gang is, verzoek ik u de informatie over zuigflescaries op onze site goed door te lezen.

Ontwikkelingsstoornissen van het glazuur kunnen velerlei oorzaken hebben van erfelijke tot ziekten en stofwisselingstoornissen, een tekort aan calcium is in Nederland echter bijna nooit de oorzaak.

Hou het goed in de gaten en blijf u kind zorgvuldig poetsen en voorkom overmatige en zeker langdurige inname van suikerhoudende producten.

Met vriendelijke groet.
za, 12/10/2005 - 12:34 Permalink
ruth

Ik heb zeker gelezen over zuigflescaries. Pepijn heeft nooit uit een fles gedronken. Wel 13 mnd borstvoeding gehad. Suikerhoudende dranken weinig tot niet en al nooit uit een fles of tuitbeker maar altijd al uit een gewone beker maar vooral water en gewone thee zonder suiker. Tussendoortjes heel beperkt. Probeer max 7 eet/drink momenten aan te houden lukt natuurlijk niet altijd maar ja. Dus daar kan het niet aan liggen. De vlekjes zitten aan het begin van het snijvlak zeg maar niet aan de rand bij het tandvlees.

Voor wat betreft het calcium verhaal tja een tekort leek me ook al niet. Hoewel hij lang borstvoeding heeft gehad heeft hij genoeg calcium uit andere producten kunnen halen. En die witte vlekjes zaten er niet op bij het doorbreken! Die kwamen later pas. :(

Bedankt voor de snelle reactie
za, 12/10/2005 - 14:12 Permalink
Lizzie

Mijn dochter heeft dit ook. Het ziet uit als de witte vlekjes die sommige mensen in vingernagels hebben, maar dan op de voorste twee tanden. Het zijn overigens bij mij dochter al haar "grote mensen tanden".

Volgens onze tandarts zou dit een gevolg zijn van penicilline kuren op zeer jonge leeftijd.
Bij onze dochter kan dit kloppen, ze heeft als baby een paar kuren gehad voor hardnekkige bovenste luchtweg infecties.
wo, 12/14/2005 - 10:21 Permalink
prondel

witte vlekjes in blijvende tanden komen in principe niet van de antibiotica. de reden voor het geven van de antibiotica geeft u al aan. chronische luchtweginfecties. En de daarbij voorbijkomende koortsperiodes met uitschieters boven de 39 graden zijn geen uitzondering bij kleine kinderen. Die temperatuursverhoging veroorzaakt de kleurverschillen. ze zitten vaak symmetrisch op de tanden op een vrij vaste afstand van de rand van het tandvlees. soms is het bij de kiezen wat duidelijker, die schelen in aanleg ongeveer 3 maanden.

Peter
wo, 12/14/2005 - 10:30 Permalink
Lizzie

Maar elk kind heeft toch wel periodes dat ze uitschieters boven de 39 of zelfs wel 40 graden koorts hebben? En die hebben niet allemaal van die witte vlekjes?
Bij ons hebben onze twee andere kinderen dat ook gehad. Maar die hebben die witte vlekken niet. Die hebben als baby ook geen antibiotica gehad....
Of ligt het eraan in welke periode die koorts zich voordoet? Want dat was de uitleg met betrekking tot die antibiotica ook. Het was net in de periode dat zich dat aan het vormen was of zoiets.

Niet dat ik het beter wil weten hoor, ben gewoon nieuwsgierig aangelegd. :wink:
wo, 12/14/2005 - 10:36 Permalink
prondel

Het is zeker zo dat iedereen wel eenseenkoortspiekje heeft. als toevallig die koorts wat langer aanhoudt in de periode van aanleg van wat ze noemen de matrix van het glazuur krijg je op die punten dunnere glazuurkapjes. Als het gebeurd tijdens het inbouwen van het mineraal in de matrix dan komt het voor dat er niet optimaal wordt afgemetseld. Dat zijn die witte vlekjes.

Maar waarom heeft de ene wel de andere geen AB gehad? misschien langere periodes met problemen bijv aanhoudende koorts en benauwdheid. Achteraf is dat moeilijk te achterhalen.

Maar de koortspieken zijn de boosdoeners, de AB is slechts symptoombestrijden. Als het AB was namelijk zou iedereen tot een jaar of 8-9, dat zijn de aanleg/aanmaaktijden van de glazuurkappen een spoor moeten hebben als er ooit AB is gegeven in die tijd. En dan reken ik de verstandskiezen maar niet mee

Maar als je echte verkleuringen van antibiotica wilt zien, die zijn er zeker dan moet je een kijken bij tetracyclineverkleuringen

http://www.tandinfo.be/kleur/images/teracycl.jpg

geeft een fijn beeld

Peter
wo, 12/14/2005 - 12:53 Permalink
de digitale tandarts

De glazuurvormende cellen, de ameloblasten, zijn vrij gevoelig voor temperatuursverhoging, waardoor witte vlekjes inderdaad veroorzaakt kunnen worden door hoge koorts.

De bekendste antibiotica die interfereren met de glazuurvorming zijn de tetracyclines, deze medicijnen veroorzaken een bruin tot grijze verkleuring, meestal in horizontale banden.

Of andere antibiotica ook verkleuring geven is niet geheel bekend, echter het overgrote deel zal dat waarschijnlijk niet doen.

Met vriendelijke groet.
wo, 12/14/2005 - 12:53 Permalink
ruth

Wat een beetje koorts en een kuurtje al niet kunnen doen. Toch geeft het voor mij nog geen duidelijk beeld over de witte vlekjes van mijn zoon pepijn ( 13 mnd) Hij heeft immers nog nooit koorts boven de 38.3 gehad laat staan luchtweg infecties. Hij heeft wel een keer lichte bronchitis gehad toen ie pas twee mnd oud was maar zonder koorts....en medicatie. De witte vlekjes op zijn tanden zitten bij het snijvlak en niet bij de rand van zijn tandvlees.

Eerst alleen op zijn twee voorste tanden maar heb vandaag ontdekt dat ook zijn snijtanden vlekjes hebben. Als ik naar fotos kijk van diverse äandoeningen"lijkt het heel erg op fluorose. Niet dat ik verwacht dat dat het is want heb me keurig gehouden aan de voorgeschreven hoeveelheid. Misschien is ie gevoelig voor fluor??
wo, 12/14/2005 - 17:02 Permalink
prondel

witte vlekjes kunnen ook duidelijker worden bij ademnhalen door door de mond. daardoor droogt het glazuur in en krijg je een soms wat naar voren komend wit plekje.

Het goedje heet fluoride. en daar ben je niet overgevoelig voor met een wit vlekje, dan zou je een intens rode uitslag in en om de mond hebben.

Daarnaast, de aanleg van de melktandjes begint al voor de geboorte dus daar hebben eventuelen ABkuren en koorst na de geboorte geen invloed op. NB, een beetje koorts als kind is behoorlijk heftig.

Peter
do, 12/15/2005 - 13:37 Permalink
ruth

ok duidelijk.

hmm tja ik was tijdens me zwangerschap wel een wandelende rennie. Kan dat ermee te maken hebben. Ik las laatst dat als je rennies neemt het calcium gehalte in je lichaam fors kan stijgen. Misschien dat dit invloed gehad heeft of is dit blablabla.

Anyway ik ga gewoon komende week nog ff naar een tandarts om me gerust te laten stellen. Want om nou de hele tijd er over te hyperen is ook niks.
do, 12/15/2005 - 15:54 Permalink
CD

ik schreef eerder over de witte vlekjes op de tandjes van pepijn waarvan de tandarts dacht dat t aan een teveel of tekort aan calcium lag,.

heel apart maar de vlekjes verdwijnen..... ben een klein beetje meer tandpasta gaan gebruiken, zou dit t kunnen zijn???? verder poets ik als altijd...Het is nog niet helemaal verdwenen maar ik vind het zooo vreemd maar wel fijn. Hopelijk blijft het zo......

groetjes....
za, 12/24/2005 - 13:16 Permalink