Witte vlekjes

Author:
MireilleG
Posted:
di, 03/11/2008 - 12:27
Op het forum heb ik al een aantal topics over witte vlekjes gevonden, maar ik heb toch nog een vraag. Bij mijn dochter van net 7 jaar zijn begin vorige maand haar blijvende voortanden doorgekomen. We zagen toen meteen dat er op beide tanden witte vlekjes zitten. Op de ene tand lijken ze op de witte vlekjes die je ook weleens op nagels ziet en zitten ze precies naast elkaar aan de onderrand. Op de andere tand zit een groter vlekje, dat wel iets minder wit van kleur is. Nu heb ik gelezen dat die vlekjes o.a. veroorzaakt kunnen zijn door teveel fluoridegebruik of door koorts. Aangezien ik de tandjes van mijn dochter altijd met peutertandpasta heb gepoetst en ze geen fluoridetabletjes heeft gekregen, lijkt fluorose mij onwaarschijnlijk. Koorts zou inderdaad de boosdoener kunnen zijn, omdat mijn dochter in het verleden vaak hoge koorts (meestal zo'n 40.5 graden) heeft gehad. Maar wat ik nu zo vreemd vind, is dat de vlekjes de ene dag (bij daglicht) veel duidelijker zichtbaar zijn dan de andere. Zou het dan toch iets anders kunnen zijn? Mijn nichtje heeft ook van die vlekjes op haar blijvende tanden gehad, maar die bleken te zijn veroorzaakt door calciumtekort, en uiteindelijk zijn ze ook verdwenen. Mijn dochter lustte nooit melk, yoghurtdrank o.i.d. maar sinds kort drinkt ze wel 2 à 3 keer per dag een sojadrank. Als de vlekjes inderdaad worden veroorzaakt door calciumtekort, is de kans dan groot dat ze weer verdwijnen als dat tekort op de een of andere manier wordt aangevuld?
Lieneke

Het kan ook een genetische oorzaak hebben...
Het gaat niet meer weg! Je kunt er zelf helaas niks aan doen. Je zou met de tandarts kunnen overleggen over een eventuele (esthetische) oplossing. Ik zou er so wie so even mee naar te tandarts gaan, al is het alleen al om een diagnose te kunnen stellen en hem ervan op de hoogte te brengen.
ma, 05/19/2008 - 13:02 Permalink
MireilleG

Bedankt voor je reactie! We zijn vorige maand bij de tandarts geweest, en hij denkt dat ze in het verleden een keer op haar mondje is gevallen waardoor de vlekjes in haar tanden zijn ontstaan. Nu is ze inderdaad een keer, toen ze ruim een jaar was, een tand door haar lip gevallen, maar met haar melktandjes was toen niets aan de hand (niet los of verkleurd). Volgens de tandarts komen de witte vlekjes duidelijk naar voren wanneer haar tanden droog zijn, en dat lijkt inderdaad te kloppen. Het is wel zonde, maar hij zei ook al dat ze er op latere leeftijd altijd iets aan kan laten doen.
ma, 05/19/2008 - 13:36 Permalink