wisselen en knarsetanden

Author:
fluppie
Posted:
wo, 06/15/2011 - 11:43
Onze zoon is bijna 9 jaar. Toen hij net 8 jaar was, zijn de 2 ondertanden middenvoor gewisseld. Die zien er mooi en gezond uit.
Het wisselen staat inmiddels weer een tijd stil. Zijn twee voortanden, middenvoor, zijn nog zijn melktanden. Deze zijn behoorlijk afgesleten, omdat hij soms knarsetand in zijn slaap.
Is er een verklaring voor het langer uitblijven van het wisselen?
Wat is er te doen tegen knarsetanden?

met vriendelijke groet
Ard

Het wissellen van tanden gebeurt heel geleidelijk.
Normaal komt eerst de 1e molaar door. dit is de 6e tand in de rij en heeft geen melkvoorloper. Vervolgens wisselen eerst de voortanden, dan de hoektand en dan de prémolaren (de iest kleinere kiezen, tand 4 en 5). Als allerlaatste komen de 2e grote kies en dan de verstandskies/wijsheidstand door, tand 7 en 8 in de tandenrij, ook zonder melkvoorloper. De onderkaak wisselt doorgaands iets sneller dan de bovenkaak.

Je kunt hier weinig concreets over zeggen. Sommige kinderen beginnen op hun 6e al met wisselen, andere pas met hun 8e of 9e jaar, ook tussen het wissellen door kunnen grote pauzes zitten, ook van meer dan een jaar. Er is wel een lijst met gemiddelde doorbraak tijden, maar die is lang niet bij ieder kind van toepassing. Vraag bij volgend tandarts bezoek na wat je tandarts z'n mening is, die kan dit altijd nog 't beste inschatten. Mocht je je nu echt zorgen maken, dan kun je altijd nog foto's laten maken om te kijken of de kiem van de definitieve tand aanwezig is. Doe dit natuurlijk wel in goed overleg met de tandarts
Het komt soms zelfs voor dat de definitieve tand al doorkomt terweil de melktand nog niet uitgevallen is. Als de situatie zo is zoals jij ze schetst zou ik me geen grote zorgen maken. Uiteraard ben je als ouder van je kind extra oplettend en snap ik de vraag volkomen.

Voor tandenknarsen in je slaap kun je 'n plastic kapje laten opmeten dat over je tanden gaat, dat tandslijtage tegengaat. Dit draag je alleen als je slaapt. Het is eigenlijk een hele simpele oplossing en kun je aan laten meten bij een tandtechnisch laboratorium of via de tandarts. Uiteraard doe je dit ook weer het beste in overleg met je tandarts.
Ik weet overigens niet of er een toepassing is voor melktanden in een wisselperiode. Je kunt hiervoor denk ik best met je tandarts overleggen, komt deze met een antwoord waar je niet helemaal tevreden over bent, dan kun je altijd nog een van de tandtechnische laboratoria bellen in de buurt en daar om advies vragen en eventueel met een ander/beter voorstel naar de tandarts te gaan.
wo, 06/15/2011 - 14:47 Permalink