vreemde kleine aangroeisel bij de nieuwe ondertand

Author:
Natasha V.
Posted:
vr, 11/04/2011 - 20:32
Hallo allemaal,

Mijn dochtertje van net 6 jaar heeft in augustus haar twee onderste tanden gewisseld. Bij de 1 van die tanden zag er het tandvlees aan de voorkant aanvankelijk een beetje problematisch uit maar na ongeveer een maand vond ik dat het helemaal goedgekomen was.

Vanavond echter tijdens het tanden poetsen zag ik dat er iets nieuws vanuit de onderkant van het tandvlees groeit (vlak naast de nieuwe tand aan de voorkant). Het is (nog) klein, wit en voelt redelijk hard aan als je met je vinger daarover wrijft. Ik heb het wel met een tandenstoker geprobeerd te onderzoeken maar ik begreep toch niet wat het is. Ik kon het ook niet verwijderen.
Nu maak ik mij natuurlijk al grote zorgen.
Weet iemand misschien wat het kan zijn?

Bij voorbaat bedankt voor jullie reacties.
Natasha
Natasha V.

Geachte Orthodontist,

Kan het echt zo zijn dat de laterale snijtand nu al doorkomt en dan precies op de plaats van de pas doorgekomen centrale snijtand?
Het wit puntje wat ik zag deed mij niet echt aan een nieuwe tand denken. Het is volgens mij wat dunner en ik kon het wel met een tandenstoker een beetje optillen/verschuiven.
Is er geen bepaalde tandafwijking die hiermee in verband gebracht kan worden? Misschien door gebruik van antibiotica bv.

Bedankt voor uw reactie.
vr, 11/04/2011 - 21:08 Permalink
Natasha V.

Ik heb zelf nog hierover verder nagedacht. Ik begin nu het volgende te denken.

Zou het zo kunnen zijn dat het tandvlees rondom de nieuwe tand zich nu alsnog corrigeert?
Het is namelijk zo dat het er niet perfect uitzag toen de oude melktand eruit gevallen was: er was een dun stukje eruit geweest, het is nu wel goed aan elkaar gegroeid maar de tandvleesrand liep nog steeds niet helemaal halfrond zoals het hoort te zijn.
Weet iemand misschien of het tandvlees in staat is om zich op zo'n manier te corrigeren? Dus dat het overbodig klein stukje van het tandvlees afsterft (eerst wit wordt) zodat de tandvleesrand weer mooi half rond wordt?
Ik ben zeker geen specialist maar ik houd het wel een beetje voor mogelijk.
Wie weet of het wel zo is of niet?

Bij voorbaat dank.
Natasha V.
vr, 11/04/2011 - 23:29 Permalink
Ortholimburg

(vlak naast de nieuwe tand aan de voorkant). Natasha

Uit uw eerste omschrijving leidde ik af dat het puntje zichtbaar was NAAST de nieuwe tand, maar wat meer naar voor georiënteerd.
De uitleg van het afstervende tandvlees is nogal ver gezocht, zo gaat dat meestal niet.Dan denk ik nog eerder aan een restje van de wortel van de melktand die er vroeger stond en dat nu loskomt. Met de summiere gegevens uit uw bericht kan ik er ook verder niet veel zinnigs over zeggen. Als U zich echt zorgen maakt raad ik aan om uw tandarts te contacteren.
vr, 11/04/2011 - 23:41 Permalink
Natasha V.

Na een nachtje slapen en nadenken heb ik ook al aan een restje van de oude melktand gedacht.

En tot mijn grote blijdschap geeft u ook aan dat het inderdaad mogelijk is.
Weet u misschien of het vaker gebeurt dat een restje van de wortel van de oude melktand blijft zitten, dichtgroeit en dan na paar maanden tevoorschijn komt? Is het normaal? Kan het verder geen problemen opleveren?

Heel veel bedankt voor het meedenken.
Met vriendelijke groet,
Natasha
za, 11/05/2011 - 08:39 Permalink