Vraag over mijn dochters kiezen trekken

Author:
Carina
Posted:
za, 04/10/2004 - 08:33
Mijn dochter, die 6 jaar is, heeft vorig jaar al een aantal kiezen laten vullen. Dit was iedere keer weer een drama, schreeuwen schoppen, enz. Maar wel gelukt, zover ik weet.

Nu moest ze gisteren voor controle, had eigenlijk al eerder gemoeten, maar werd iedere keer vergeten, ook doordat ze een oogoperatie heeft gehad.

Mijn man is meegegaan gisteren, omdat hij haar beter kan vasthouden, voor het geval het weer schreeuwen wordt, maar zijn Nederlands is niet zo goed, hij komt uit Schotland. Nu komt hij thuis met het verhaal dat ze 3 kiezen moet laten trekken, omdat ze een infectie heeft, hij kon niet precies welke, op 1 na.

Nu is de afspraak voor het trekken pas op 26 mei. Ik vind het een beetje vreemd, dat er zolang gewacht moet worden voordat ze aan de gang gaan, je zou toch zeggen, met een infectie, dat het zo snel mogelijk behandelt moet worden. Of zit ik daar mee fout?

Mijn vraag is dus, is het wel goed om zo lang te wachten en haar dus met die infectie rond te laten lopen? En ook, als het vullen al zo'n drama is, hoe krijgen hij het in hemelsnaam voor elkaar om bij haar 3 kiezen te gaan trekken. Dat is toch alleen maar traumatisch voor haar?

Zou graag wat advies willen hiervoor. Bij Voorbaat dank.

CARINA
Ricky

Een advies in deze situatie is niet zomaar even in een paar woorden gegeven!!
Wat ik als tandarts vaak ervaren heb, is: als de ouders de behandeling als traumatisch ervaren, het kind dat OOK doet! Andersom geldt meestal hetzelfde: Als de ouders niet te zwaar tillen aan de op handen zijnde behandeling van hun kind, zal het kind de behandeling in de meeste gevallen ook niet als traumatisch ervaren, zelfs als het gaat om trekken van kiezen!
Belangrijk is dat u zich zoveel mogelijk afzijdig houdt, tijdens de behandeling van uw kind. Doe alleen actief mee als de tandarts daar om vraagt!!
Ongevraagde actie of woorden van uw zijde, hoe goed ze vaak ook bedoeld zijn, werken meestal averechts, dus NIET in het belang van uw kind. Geef de tandarts de kans om het kind als het ware voor te bereiden op wat komen gaat. Lukt het u niet om u afzijdig te houden, wees dan zo verstandig om in de wachtkamer plaats te nemen (uiteraard i.o.m. de tandarts). Ik weet dat dit moeilijk is, ik ben OOK vader :wink: , maar u helpt uw kind hier echt mee!!
Dat het zo lang duurt voor uw kind behandeld wordt, zal met de nodige tijd te maken hebben. De tandarts wil waarschijnlijk voldoende tijd voor uw dochter reserveren om in alle rust (!!) haar te kunnen behandelen. Dit is veel belangrijker dan dat uw dochter op korte termijn, maar met haast wordt geholpen.

Succes, Rick :smile:
do, 04/29/2004 - 17:48 Permalink
Carina

Bedankt voor uw reactie. Ik heb nooit aan mijn kind laten merken dat het niet leuk is om naar de tandarts te gaan. Maar omdat ze al een aantal keer gaatjes heeft laten vullen en dat zo'n traumatische ervaring is geweest, heb ik het gevoel dat kiezen trekken nog traumatischer is. HEt is mijn man die altijd meegaat en die moest haar zelf vasthouden met het vullen.

Wat het lang duren, is denk ik omdat het zo super druk is, ik hoop dat dat alleen geen nadelige consequenties heeft voor mijn dochter. Ik weet niet gewoon niet zo goed wat ik moet verwachten, hoe ze haar kalm moeten houden met trekken. Dus ik ben zelf natuurlijk zenuwachtig, maar zal haar dat niet laten werken, maar er gewoon voor haar zijn, als ze weer thuiskomt.

CARINA
di, 05/04/2004 - 10:03 Permalink
Ricky


Op 2004-05-04 10:03, schreef Carina:
....maar er gewoon voor haar zijn, als ze weer thuiskomt.

CARINA


Dat is het ALLERbelangrijkste!! :wink:

Groeten, Rick
za, 05/08/2004 - 15:30 Permalink
Lieneke

Anders maak je een afspraak bij de tandarts waarbij jullie alsware kunnen oefenen met de tandarts. Dat de tandarts dan helemaal verteld wat hij gaat doen en dat hij de instrumenten laat zien enzo. Vaak is het niet weten wat er gaat gebeuren, veel erger dan de eigenlijke pijn.
zo, 05/09/2004 - 10:01 Permalink
kindertandarts

Het trekken van een tand of kies, evenals het vullen van het gebit hoeft bij kinderen geen traumatische gebeurtenis te zijn .
Voor een goed verlopende behandeling is het van essentieel belang dat er vertrouwen tussen het kind en de behandelaar wordt opgebouwd. Dit kan worden bereikt door tijd te nemen en alles op een kindvriendelijke en begrijpbare manier uit te leggen. Vergelijk het met het kikkerbadje in het zwembad. Eerst met de tenen voelen, stapje voor stapje het water in en na ( veel) oefenen uiteindelijk in het diepe. Duw je het kind de eerste keer van de hoge springplank dan is het leed niet te overzien. Uit onderzoek blijkt dat het niet uit maakt wat je voor tandheelkundige behandeling doet maar op welke manier deze wordt uitgevoerd.
Overval je het kind met een behandeling dan zal het heel veel moeite kosten het vertrouwen te herstellen.
di, 05/11/2004 - 22:27 Permalink