vlek op tandje

Author:
didlegirly
Posted:
do, 08/31/2006 - 22:34
Bij mijn dochtertje ontdekte ik een naar ik dacht een soort hapje uit het glazuur(Net als bij een kopje waar een hapje uit het glazuur is zeg maar},voelt wel glad aan.




Naar de tandarts geweest is gelukkig geen stukje uit het glazuur,maar het is een afwijking in het glazuur.Zover ze zag dat het niet op de gehele tand zit leek op de top te zitten.Hopenlijk zijn er niet meer tandjes of kiesjes die dit krijgen,het glazuur is dan vrij zwak blij was ze er niet mee.
Ja ik ook niet .Het andere tandje er naast is gewoon wit dus hopenlijk de rest van de tanden en kiezen ook.
Ze zei ik kan er (nog) niks aan doen,want dan moet ik in een gezonde tand boren en een vulling aanleggen is ook niet bevordelijk.En het tandje is nog niet helemaal door.Voor zo ver ze kon zien leek het alleen boven in te zitten.

Het schijnt overigens meer bij meerlingen voor te komen ze had een drieling in de praktijk die hadden dit ook en nog een aantal meerlingen met dit zelfde.Is iets in de aanleg net als een aardbeienvlek,ooievaarsbeet of sproetjes,moedervlekken.En dit is te vergelijken met een moedervlek in het glazuur.
Goed in de gaten houden,doe ik zo wie zo al en idd goed poetsen doen ze ook,en maar hopen dat de rest van de tandjes kiesjes het niet hebben.

Ik vind het wel frapant dat metname meerlingen er mee behept zijn.Je zou dan eerste instantie eerder denken aan meerlingen die eeneiig zijn gezien zij toch alles van begin af aan delen.

Is dus kwestie van goed in de gaten houden.Het schijnt overigens niet erfelijk te zijn,ik dacht nl al gelijk nee he ze heeft het zwakke gebit wat ik heb .


In het melkgebit is niks aan de hand geen gaatjes niks en nu dit in het net doorkomende ondertandje van het blijvende gebit.

Goed in de gaten houden en goed poetsen gebruik zo wie zo de elmex tandpasta voor kids.
Ik baal er flink van gezien ik heel alert ben met het gebit van de 2 didletjes.Voorzichtig met snoep al helemaal geen lollys vind ik een killer voor het gebit en priklimo krijgen ze hier niet is hier niet in huis wel wat ranja maar dat is meer water dan ranja zeg maar of gewoon water of gewone thee.

Is hier verder iets over bekend?
Geke

Het lijkt een beetje op een onderontwikkeling van het glazuur. Zijn de blijvende kiezen al doorgebroken? Het kan zijn dat deze ook wat aangetast zijn. Want deze worden ongeveer op hetzelfde tijdstip als de middelste voortanden boven en onder aangelegd. Het gebeurt wel vaker, ook bij kinderen die geen meerling zijn. Vaak wordt gezien dat kinderen die dit hebben tijdens de eerste twee jaar ziek zijn geweest, dit heeft dan effect gehad op de ontwikkeling van deze tanden/kiezen. Ze zijn vaak ook kwetsbaarder voor gaatjes en soms ook wat gevoeliger. Een goede mondhygiene is erg belangrijk. Tot 10 jaar zijn kinderen nog niet goed in staat het zelf goed genoeg te doen, dus tot die tijd is het belangrijk dat je als ouder poetst, je kunt ze wel daarna zelf nog even laten oefenen. Verder is het belangrijk dat ze niet te vaak per dat iets eten of drinken, dus liever in 1x veel dan steeds een klein beetje drinken. Het maakt niet uit of er weinig siroop in zit, maar het feit dat het er in zit is al genoeg. Dus het beste binnen bepaalde tijd laten drinken en daarna weer weg halen, dat was het advies tenminste van een docent kindertandheelkunde bij ons. Water en thee zonder suiker mag altijd onbeperkt, verder telt alles mee zoals ook fruit. En het is het beste om niet meer dan 7 eet momenten per dag te hebben en daar zit je al heel erg snel aan. Als je het eens een week lang bijhoud op papier, kun je dat goed zien.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
vr, 09/01/2006 - 10:58 Permalink
didlegirly

Heel erg bedankt voor het antwoord.Idd onderontwikkeling zei de ta ook .
Ik hoop dat de rest van het aankomende blijvende gebit het niet heeft.
Het melkgebit is tot op heden puntgaaf.
Ik poets altijd goed na als ze eerst zelf gepoetst hebben.
Voor zo ver ik zie zijn nog niet de blijvende kiezen doorgebroken.
Ik hou het in elk geval heel goed in de gaten.
Zelf zijn mijn kiezen vrij zwak dus dat leed wil ik hun echt besparen.
Moet zeggen momenteel gaat het gelukkig weer redelijk tot goed. :D

Ziek zijn ze bijna nooit .Je hoort idd vaker dan peniciline een killer is voor het gebit bepaalde soorten dan,maar ook die hebben ze eigenlijk bijna nooit gehad die 1 of 2 keer misschien,maar niet constant wat je wel eens hoort.
vr, 09/01/2006 - 14:23 Permalink
Geke

Het is niet zo dat penicilline een killer is voor het gebit, dat is een fabeltje die je nog steeds overal hoort. Dat wordt bij ons op de studie echt tegen gesproken. Vroeger werder er wel antibiotica gebruikt die zorgen voor verkleuring van de tanden, maar ze ook niet zwakker maakten. Het is eigenlijk niet de antibiotica of penicilline die invloed heeft op de ontwikkeling of sterkte van het gebit, maar meer de ziekte of de reden waarvoor het gebruikt is. De gezondheid van het kind kan invloed hebben op de ontwikkeling van de tanden en kiezen. En als ze iets ouder zijn, is vaak de mondhygiene in een periode van mindere gezondheid ook een stuk minder, omdat dat dan vaak op de tweede plaats komt en minder aandacht aan wordt gegeven. Dit is vaak de reden dat er problemen ontstaan, toevallig tegelijk met het gebruik van antibiotica, maar daardoor is deze link vroeger waarschijnlijk gelegd. Dus als je de mondhygiene goed op peil houdt, ook op het moment dat ze ziek zijn, is er niks te vrezen en hoeven ze geen gaatjes te krijgen.

Ik hoop dat het zo duidelijk is, heel veel succes en mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
za, 09/02/2006 - 10:15 Permalink