Vifit rode vruchten slecht voor een kindergebit?

Author:
Moos34
Posted:
wo, 02/06/2013 - 12:01
Afgelopen week met mijn 7 jarige dochter bij de tandarts geweest, half jaarlijkse controle.
Erg geschrokken, tandarts gaf aan dat het dramatisch gesteld was met haar gebit, volop cariës.
Nu kampt mijn dochter met voedingsproblemen, ze eet en drinkt zeer slecht, ze is onder controle
van de dietste gweest.

Ze drinkt al jaren iedere dag ongeveer een halve liter vifit melk rode vruchten, kan dit de oorzaak
zijn? Snoepen doet ze niet extreem veel. Op het pak vifit vonden we weer wel het groene vinkje,
wat zegt dat het een gezonde keuze is. Ben nu gestopt met geven van deze melk.
Ik weet even niet waar ik goed aan doe?

Ander vraagje doet mondwater iets bij een kindergebit? Dat ze naast het 2 keer daags poetsen
ook nog regelmatig spoelt met mondwater, kan dit?

Is een electrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?
Graag zo ik van jullie advies hebben!
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Groetjes Moos.
Illuminus

Vifit rode vruchten (of welke vruchtenmelkdrank ook) is een drietraps zuuraanval op de tanden.

Even de hardcore data, een halve liter vifit bevat: 295 kcal (1255 kJ), 16 gram eiwit, iets meer dan 2 gram voedingsvezel en 43 gram suiker.

Het gevaar van dit soort dranken ligt in het feit dat ze 1) zuur zijn, 2) er suiker in zit, 3) dit soort dranken een buffer zijn.

Door zuur raken tanden en kiezen aangetast, het bovenlaagje van de tand ontkalkt, na de zuuraanval zal de zuurgraad in de mond zich herstellen en zal het toplaagje opnieuw verkalken. Zijn er teveel zuuraanvallen of duren de zuuraanvallen te lang, dan kan het herstelmechanisme de ontkalking niet bijbenen en wordt het beschadigde laagje niet hersteld. Verder heb je in de mond te maken met bacterien die op de tanden en kiezen zitten en die suiker omzetten in zuur wat voor nog verdere ontkalking zorgt. Dit proces is de basis voor het ontstaan van een gaatje. ( zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=6484&start=0&postd… )

Bij vifit heb je te maken met het feit dat ze van zichzelf zuur zijn (ontkalking van het glazuur), dat er behoorlijk wat suiker in zit dat door bacterien omgezet kan worden in zuur en daardoor voor nog meer aantasting zorgt, vervolgens komt daar de bufferwerking van deze dranken overheen. De bufferwerking houdt in dat de zuurgraad van de drank veel moeilijker te neutraliseren is door het speeksel in de mond en dat dus de zuuraanval veel langer duurt en dus meer schade toe kan brengen.

Naast wat de drank zelf veroorzaakt speelt ook het aantal zoet/zuurmomenten een rol, dat wil zeggen hoe vaak er iets gegeten of gedronken wordt. Hoe meer zoet/zuurmomenten hoe groter de kans dat de balans verstoort raakt en er gaatjes ontstaan. voor kinderen houdt men het maximum zoet/zuurmomenten op 5-7 afhankelijk van wie je hier tegenkomt op het forum.

In principe is twee maal daags goed poetsen voldoende als de hoeveelheid zoet/zuurmomente niet overschreden wordt, fluoridespoelmiddelen horen niet nodig te zijn bij kinderen anders dan bij mogelijk bepaalde specifieke indicaties die hier niet aan de orde zijn.

Een electrische tandenborstel maakt het voor volwassenen makkelijker om plak weg te halen, maar als het met een gewone borstel lukt hoef je niet per se over op een electrische borstel. Het grote nadeel van een electrische borstel bij kinderen vind ik dat kinderen als ze er zelf mee moeten poetsen de borstel aan de zware kant is en dat dat de kwaliteit ook niet ten goede komt. Overigens is het verstandig om tot in ieder geval het 10e jaar zelf na te poetsen s avonds omdat de oog-handcoordinatie tot die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is.

Dus: vifit en aanverwanten het raam uit, oog houden op de zoet/zuurmomenten en twee maal daags goed poetsen waarbij u in ieder geval 's avonds zelf napoetst.
wo, 02/06/2013 - 15:15 Permalink
Moos34

Heel erg bedankt voor deze reactie.
Wil ik alleen nog graag weten of spoelen met mondwater nog een
positief effect kan hebben op het gebit van mijn dochter?
Haar eigen tandarts zei dat mondwater alleen voor de frisse mond is,
maar het heeft toch ook een anti-bacteriële werking?

Wat kan ze het beste i.p.v. vifit melk gaan drinken, gewone melk, water
en chocolademelk lust ze niet. Wordt een moeilijke opgave denk ik.
wo, 02/06/2013 - 21:01 Permalink