Video: muntje in de coladip

Author:
Lieneke
Posted:
za, 04/06/2013 - 18:10
Cola, kan dat echt zoveel kwaad? Bekijk hier wat het met een muntje doet: https://www.youtube.com/watch?v=VInBxtGsF0o
Ortholimburg

Nee, er is materiaal in oplossing gegaan...

Inderdaad, een oxidatielaag, maar geen hydroxylapatiet. Dus dat zegt niet echt veel over de invloed van Cola op een tand.
Begrijp me niet verkeerd, ik betwist absoluut niet de invloed van zure dranken op de tanden, ik bedoel alleen dat jou voorbeeld, alhoewel wel leuk om te zien, niet echt veel wetenschappelijke waarde heeft.
zo, 04/07/2013 - 17:50 Permalink
zel'dovich

I know. Dat was ook niet de bedoeling. Het is puur een illustratie.


Ja, maar van wat? Het is gewoon onzin om een relatie te leggen met tanderosie.Daarbij komt dat niet bewezen is dat cola veel slechter is voor het gebit dan - bijvoorbeeld - appelsap. Ik vind het daarom een tendentieus filmpje dat je beter kunt verwijderen en vervangen door correcte informatie. Op internet staat al genoeg flauwekul. En ik bedoel het niet louter negatief want uit het filmpje blijkt, volgens mij dan, dat je de gave hebt op een duidelijke en aansprekende manier een boodschap over te brengen. Dus meer filmpjes graag, maar zgn "spectaculaire proefjes" zijn m.i. niet nodig tenzij ze een juiste illustratie geven.
wo, 04/10/2013 - 00:27 Permalink
BJN

Ik vindt het een prima filmpje met als bedoeling mensen die niets van tanden weten aan het denken zetten. Daar gaat het om. Omdat we als professionals al jaren 'zuiver wetenschappelijk' werken en uitleg geven worden we aan alle kanten ingehaald door commercie (zie oa bleken, tandpasta, tandenborsteld, mondwaters) alsmede de overheid (verzekeringen, 2e kamer, 1e kamer, nza, etc). Omdat de NMT en ANT en VVO en ... allemaal in de ivoren toren blijven, en niet communiceren op het nivo van de patient hebben we geen contact met de samenleving. Door dit soort filmpjes kun je dat ceeeren, waarna je nadat er interesse is gekweekt de lezer/kijker vervolgens stap-voor-stap meeneemt in de info.

Men spreek toch ook nog steeds over tandwolf, opeens parodontale-problemen en ik-heb-een-slecht-gebit, dat-zit-in-de-familie...

Alles omdat onze postbus51 manier niet aankomt blijkbaar.

Als een 15 jarige dit filmpje ziet heb je kans dat hij gaat nadenken. Uitgebreide foders en werkboeken van tante-rosie van een paar jaar geleden hebben klaarblijkelijk nog steeds het effect gemist... Misschien komt er door dit filmpje interesse voor?
Interesse kweken, daarna uitgebreidere (wetenschappelijk verantwoorde) informatie. Volgens mij is dat de insteek van Lineke.
Zij is niet voor niets Mondhygienist van het jaar. En snapt heel goed hoe je de samenleving moet enthausiasmeren.
wo, 04/10/2013 - 08:44 Permalink
Lieneke

Dankje, BJN, dat inderdaad helemaal de bedoeling. Maar schijnbaar ben ik er nog niet, want pubers halen nog steeds hun schouders erbij op. Het zal nog leuker/hipper/flitsender moeten. Hoogstwaarschijnlijk gaat het Ivoren Kruis daar samen met mij aan werken.
wo, 04/10/2013 - 12:04 Permalink