Verstandskiezen bij (bijna) 3-jarige?

Author:
Jikke's mam
Posted:
ma, 02/26/2007 - 02:52
Mijn dochter van bijna 3 jaar heeft haar volledige melkgebit (20 tanden en kiezen). Maar nu krijgt ze onderin extra kiezen achter haar andere kiezen. Zijn dit verstandskiezen of vast kiezen van haar volwassen gebit? Moeten we hier wat aan laten doen?

Vriendelijke groeten,
Renske de Vries
Irfan

Beste mevrouw De Vries,

Een melkgebit bestaat inderdaad uit 20 kiezen, als we de mond door vieren delen in kwadranten, zijn er 2 snijtanden, 1 hoektand en 2 melkkiesjes in elk kwadrant.

De eerste grote blijvende kies breekt meestal als eerste van de blijvende gebitselementen door, achter de 2e melkkies. Dit gebeurt tijdens de eerste wisselfase (6-8 jaar). Voor een kind van 3 is het natuurlijk erg vroeg dat de 1ste blijvende kiezen doorbreken, maar het kan wel.

De verstandskiezen worden pas op late leeftijd (na 12 jaar) aangelegd en breken pas meestal na 17 jaar, dus dat zal het niet zijn.

Gezien uw dochter al haar volledige melkgebit heeft, wordt het natuurlijk tijd om een bezoekje te brengen aan de tandarts. Zo bent u er al snel bij bijvoorbeeld beginnende gaatjes e.d. Daarnaast is het al een wenperiode voor uw dochter aan de tandarts. Bij dat bezoek kan de tandarts of tandarts-pedodontoloog (kindertandarts) gelijk even kijken naar de vroeg doorbrekende 1ste grote kies.

Met vriendelijke groet,

Irfan Abas
ma, 02/26/2007 - 11:32 Permalink
Jikke's mam

Beste meneer Abas,

Bedankt voor uw snelle reactie.

Dit stelt me erg gerust, bedankt.

Jikke is al voor de eerste keer naar de tandarts geweest (en ze had gelukkig geen gaatjes) dus het wennen is al begonnen.

Vriendelijke groeten,
Renske de Vries
ma, 02/26/2007 - 15:03 Permalink