verschoven tand na een val

Author:
Natasha V.
Posted:
wo, 05/23/2012 - 21:58
Hallo allemaal,
Mijn zoontje van 3,5 jaar is vanavond om een uur of acht tegen een kastje gevallen. Als resultaat daarvan is zijn bovenlip natuurlijk opgezwollen en beschadigd maar dat komt wel goed, denk ik.
Het probleem is dat ook 1 van zijn bovenste snijtanden geraakt is geweest door de val. Die tand staat nu ongeveer 2-3 millimeter lager dan de andere snijtand. Het staat nu ook volgens mij wat verder van de andere snijtand dan voorheen. Verder zit het niet echt erg los maar als ik het voorzichtig naar boven druk met mijn vinger dan geeft mijn zoontje aan dat het pijn doet. De tand ziet er verder op dit moment normaal uit.
Weet iemand misschien wat wij in deze situatie kunnen verwachten.
-Wat betekent het dat de tand nu iets lager dan de andere tand staat?
-Is het nog mogelijk dat de snijtand weer vanzelf vastgroeit en hoe groot is de kans daarop?
-Kon het geen kwaad dat ik de tand paar keer lichtelijk naar boven heb gedrukt?
-Is het nodig om in deze situatie naar de tandarts te gaan?

Hopelijk weet iemand snel antwoorden op mijn vragen.
Alvast bedankt.
Een erg bezorgde moeder.
mecánico para …

dat zijn veel vragen en in elk geval zou ik als het mannetje nou slaapt morgenochtend even met de tandarts overleggen. Je hebt gedaan wat je kon doen en wat ik maximaal ook zo doen. iet terug duwen kan maar beperkte tijd omdat ie na een verplaatsing een bloedstolseltje daarboven gaat vormen. Het verder duwen doet dan zeer door de druk van het stevig worden van dat stolsel.. Belangrijk is te weten dat er feitelijk 2 mogelijkheden zijn, eigenlijk drie maar als er niets gebeurd nu dan vind ik dat niet iets om te vermelden. Hij kan geel worden, dat is niet slecht, want dan groeit de binnenzijde dicht. of hij wordt grijs/blauw/roze..........dan is het niet goed, want dan is de tand dood of lost ie zichzelf op. Nog geen man overboord, maar een dode tand levert een ontsteking op en dat wordt vaak een klein pusbultje: als dat zo is: moet ie er uit. no mercy. de chronische ontsteking is niet per se een schade aan de opvolger, maar wel belastend voor je kind, dus dan moet je niet aan de Antibiotica en andere dingen denken. dan is het einde verhaal
Gaat ie nu vreogtijdig verloren (voor 4,5 jaar) dan komt de opvolger later. wisselt ie daarna (actief door die ontsteking) dan komt de opvolger iets eerder.
Dat ie nu lager staat kan straks lastig zijn met dichtbijten, maar dat merk je pas als ie dat doet.
Terugduwen slim? ik zou het ook gedaan hebben, en gelet op het feit dat ie lager staat, geen echt probleem. hard terugduwen is alleen een probleem op 0-1,5 jaar, als de opvolger er nog in aaanleg (zacht) boven ligt. Als er al schade aan de opvolger ontstaat is het eerder door de klap zelf of de ontsteking die ik beschreef.
Kijk morgen of hij wel durft te bijten en spreek gewoon af met de tandarts. soms kan een foto inzicht geven in de ligging, veranderen aan de stand kan niet meer.

succes
wo, 05/23/2012 - 22:52 Permalink
Natasha V.

Geachte tandarts,

Bedankt voor uw reactie.
Kunt u mij ook misschien vertellen binnen welke periode moet het duidelijk worden of de tand wel of niet weer gaat vastgroeien? Moet ik daarbij alleen op de kleur van de tand letten?

Natasha V.
do, 05/24/2012 - 00:20 Permalink
Natasha V.

Ik heb nog een kleine vraag.
Mijn zoontje is tussen zijn neus en mond op de kast gevallen. Zijn voortand voelt niet echt wiebelig aan, het is alleen naar beneden verschoven. Hoe kan dat? Ik zou eigenlijk verwachten na zo'n val dat zijn tand naar achter of naar voren staat en wiebelig aanvoelt. Maar het staat alleen maar iets naar beneden. Hoe is het mogelijk?

Weer alvast bedankt voor uw reactie.
Natasha
do, 05/24/2012 - 10:42 Permalink
Paramedic

geen idee, god and gravity work in mysterious ways
:smt003
Misschien omdat de energie die vrijkomt bij de klap, de weg van de minste weerstand volgt, en daardoor richting tand gaat.
Nb, Het stolseltje welke door @MPB is genoemd, neemt ook ruimte in, en zou de tand iets naar buiten kunnen duwen.
do, 05/24/2012 - 19:21 Permalink
Natasha V.

Beste tandartsen,

Ik heb nog 2 vragen over i.v.m. de val van mijn zoontje bijna 1 week geleden.
1. Treedt ontsteking alleen op na de grijze of zwarte verkleuring van de tand, dus alleen als de tand dood is? Is die ontsteking dan goed te herkennen? Wat zijn de symptomen daarvan?

2. Waardoor kunnen de in het tandvlees verborgene blijvende elementen beschadigd raken na een val? (behalve door de eventuele ontsteking) Kan dit alleen gebeuren als de kracht die vrijkomt bij zo'n val in de richting van het tandvlees (en dus de daarin liggende blijvende tanden) uitgeoefend wordt van onder naar boven, en niet van opzij naar binnen?

Hopelijk weet iemand van jullie antwoorden op deze vragen.
Alvast bedankt.
Natasha V.
di, 05/29/2012 - 22:58 Permalink
Ortholimburg

Ontstekingen kunnen idd ontstaan na verkleuring, als de tand dood is, dit heet necrose.
De meeste kans op beschadiging van de tandkiemen zie je idd bij een "intrusieve avulsie" dus als de melktand door een klap het bot is ingedrukt. Meestal komt die melktand na een tijdje wel terug tevoorschijn, maar de onderliggende tandkiem kan beschadigd zijn .Zo'n tand kan dan een heel aparte vorm hebben, een dilaceratie, en zelfs later niet spontaan uitkomen. Maar dit gebeurt lang niet altijd. Als de kiemen nog erg hoog in het bot zitten, bij jonge kinderen, is het risico wat kleiner dan als de tandkiemen al ingezakt zijn.
wo, 05/30/2012 - 00:29 Permalink
Natasha V.

Hallo allemaal,

Na bijna 2 weken is de situatie rondom het tandje van mijn zoontje als volgt.

Het tandje staat nog steeds zoals direct na de val iets naar beneden. De kleur van het tandje is volgens mij normaal. Hij eet nog steeds alles in stukjes gesneden. Wij laten hem dus nog niet met zijn voortanden bijten. Hij geeft verder ook geen pijn aan.

Alleen als ik voorzichtig op zijn tandje naar boven druk (het tandje verschuift daarbij niet), dan geeft hij wel wat pijn aan. Kan het normaal zijn? En kan het kwaad het tandje licht naar boven te drukken bij wijze van controle?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
Mvg,
N. Veenhof
zo, 06/03/2012 - 21:37 Permalink
Natasha V.

Beste tandartsen,

Omdat ik sinds gisteren een bepaalde grauwe verkleuring van het tandje denkt te hebben opgemerkt (het is nog geen erg duidelijke verkleuring maar als je goed kijkt dan kun je het wel zien), zal ik natuurlijk een afspraak met onze tandarts maken en wil ik graag aan jullie alvast een paar vragen stellen.
1. Moet zo'n tandje zo snel mogelijk getrokken worden? Of is het verstandig daar mee even te wachten totdat de mogelijke ontsteking zichtbaar wordt (dus wanneer een pusbultje ontstaat)?
2. Gebeurt het vaak dat zo'n tand vanzelf eruit valt?
3. Is de ontsteking altijd op tijd te ontdekken? Of kan het soms ook zo zijn dat de ontsteking zonder symptomen verloopt? Wat zijn eigenlijk de symptomen van zo'n ontsteking behalve het pusbultje?
4. Hoe groot is de kans op zo'n wortelpunt (zo wordt het volgens mij genoemd) ontsteking?

Sorry voor zoveel vragen en alvast bedankt voor jullie antwoorden.
Mvg,
Natasha V.
di, 06/05/2012 - 23:07 Permalink
mecánico para …

mijn idee is nu: verkleuring kan korte tijd blauwe plek zijn. en weer weg trekken. als ie duidelijk grijs wordt is verwijderen alleen zinvol als er een pusbultje ontstaat. er is geen reden preventief te verwijderen. sterker, gelet op de opvolger/tempo van doorkomen bij verwijderen op leeftijd voor 4,5 jaar.......liever niet. Dat vertraagd de doorbraak op latere leeftijd enorm.

kans op bultje? niet te geven
wo, 06/06/2012 - 20:37 Permalink