verkleuren en afbrokkelen volledig bovengebit

Author:
*****
Posted:
za, 01/22/2011 - 15:18
mijn dochtertje van nu ruim 2,5jaar heeft bijna geen bovengebit meer. toen ze net een jaar was begonnen haar 2 voortanden grijs te verkleuren en brokkelde langzaam af. de verkleuringen beginnen met een geel/bruinige verkleuring op de tanden. vervolgens brokkelen de tanden af en worden ze zwart. haar 4 voorste tanden zijn al tot op het tandvlees weg en haar hoektanden zijn nu af aan het brokkelen. alleen haar 2 kiezen zijn nog niet aangetast, haar snijtanden beginnen nu ook te verkleuren. tot het begin van de verkleuring en het afbrokkelen/zwart worden van de tanden zit ongeveer 1 maand. mijn tandarts wimpelt me af maar ik wil graag weten wat dit is en of we er iets aan kunnen doen want als dit doorgaat heeft mijn dochtertje over een paar maanden geen bovengebit meer. graag wil ik ook weten of we problemen kunnen verwachten met het blijvende gebit. is er iemand die weet wat dit kan zijn?
*****

ik betwijfel of dit het is. de verkleuringen zijn bij mijn dochter namelijk echt zwart. het begint zoals te zien op de rechter foto in het stukje maar dan niet langs het tandvlees maar op alle plaatsen van de tand en brokkeld dan van het uiteinde naar het tandvlees af. ze poets 2x per dag haar tandjes en heeft sinds ze ongeveer 10 maanden was al geen fles meer. haar boventanden zijn tot op het tandvlees weg. er is een klein ringetje van tand te zien, het middelste gedeelte van de tand is helemaal weg.
za, 01/22/2011 - 15:42 Permalink
Stokertje

Alleen in het bovengebit? Dat is opvallend. Zou inderdaad te maken kunnen hebben met cariës, oftewel tandbederf. Probeer je dochter (als ze nog met fles slaapt) zonder melk of appelsap naar bed te laten gaan, alleen water (is ook de beste dorstlesser ;)) zonder toevoegingen. Daarnaast proberen het aantal eetmomenten te beperken. Liever iets meer op hetzelfde moment, dan verspreid over de gehele dag. Naspoelen (water drinken) kan ook wel wat helpen. En daarnaast natuurlijk poetsen, 2x per dag met peutertandpasta (met fluoride)! En belangrijker: napoetsen van je dochter! Tot een jaar of 10-12 aan te bevelen, gezien de motoriek nog niet goed is ontwikkeld. Gaat wel wat meer tijd in zitten dan de 2 minuten die je wellicht bij jezelf aanhoudt, maar het is ook minder makkelijk ;) oefening baart kunst.

Dit is het enige wat jij kan doen. Heeft je tandarts je geen voorlichting gegeven over wat er aan de hand is bij je dochter?
za, 01/22/2011 - 15:45 Permalink
Illuminus

Het zwart worden van de stompjes hoort er ook bij, berucht is het gebruik van antibiotica in gezoete drankjes.

Het is dus niet per se zo dat het van een zuigfles komt, het wordt zo genoemd omdat het vaak voorkomt met een zuigfles mee naar bed. Het is karakteristiek dat de bovenelementjes eerder aangedaan zijn dan de oderelementjes.

2x poetsen per dag zegt mij niet zoveel....als er teveel zoetmomenten per dag zijn of uw kind heeft verminderde speekselvloed zal het ontkalkingsproces doorzetten...

http://2.bp.blogspot.com/_Q3r3Mdb5i54/SteyO6A1OJI/AAAAAAAAAG0/DN9YGrQjjGk/s200/DSCN2814.JPG
za, 01/22/2011 - 15:49 Permalink
Spiegeltje

Van belang is met name ook: hoe vaak er wordt gegeten en gedronken, dus het aantal eetmomenten of zoetmomenten zoals hierboven al staat. Dat mag maximaal 7 bedragen (5 is beter), en inclusief alle tussendoortjes en frisdrank drinken (dus ongezoete zuivel, (mineraal)water kan zonder beperkingen). Naast drie maaltijden is er dan nog steeds ruimte voor een paar tussendoortjes, zoals fruit en af en toe een koekje of snoepje. De hele dag door eten en snoepen, ook kleine beetjes, is slecht.

In de lijst staan verder diverse zaken die minder goed/slecht zijn voor het gebit omdat caries en/of tanderosie wordt bevorderd. Daar zou u met name op kunnen letten en proberen te minderen (zie vet gedrukt).

drinken: karvan cevitam, cola light, 7-up
eten: brood met jam of vleesbeleg, avondeten vaak spaghetti, hachee, sate, aardappelen, boontjes, poffertjes of friet
tussendoor: appel, banaan, druifjes, koekjes, snoepjes, chips.

Maar nogmaals: evengoed belangrijk is het beperken van het aantal eetmomenten, dus ook niet elk uur een paar druifjes om maar wat te noemen. Door lange pauzes tussen eetmomenten aan te houden kan het gebit zich herstellen van een zuuraanval door de voeding. Als het kind gewend is praktisch altijd wat te eten of te drinken te hebben is dat best lastig omschakelen. Maar het is niet nodig en kan ook slecht zijn, met name voor het gebit.
zo, 01/23/2011 - 10:49 Permalink
Illuminus

Een voedingsdagboekje bijhouden voor een week en dit bespreken met de tandarts of mondhygienist zal denk ik ook zeer verhelderend kunnen werken, met betrekking tot de hoeveelheid zoet-/zuurmomenten.

En hoe deze te beperken of te combineren waardoor dit proces gestopt kan worden.

Een voorbeeld van een voedingsdagboekje: http://www.isala.nl/patient/patientenfolders/Documents/5001.pdf
zo, 01/23/2011 - 10:55 Permalink
Stokertje

Tijdens de drie hoofdmaaltijden wat meer proberen te eten, zodat een tussendoortje langer kan worden uitgesteld. Daarnaast is water een betere dorstlesser dan de genoemde dranken. Helemaal geen frisdrank meer hoeft niet, maar afwisselen met een glas water is al een vooruitgang.

Realiseer u wel dat dit niet gemakkelijk is, gezien het eetpatroon een vast dagritueel is. Het is echter zeker de investering waard, gezien voor het blijvend gebit dezelfde regels gelden als voor het melkgebit.
zo, 01/23/2011 - 11:48 Permalink
vV

drinken: karvan cevitam, cola light, 7-up
eten: brood met jam of vleesbeleg, avondeten vaak spaghetti, hachee, sate, aardappelen, boontjes, poffertjes of friet
tussendoor: appel, banaan, druifjes, koekjes, snoepjes, chips.



probleem lijkt mij nogal duidelijk in de voeding te zitten.....
Daar mag scherp het mes in.. sorry hoor, maar een kind van 2,5 jaar aan de cola en 7-up? Ik denk dat je eigenlijk zelf ook wel beseft dat dit de kern van de problemen is.

Nog even los van de gebitsproblemen denk ik dat dit kind ook nog eens keihard op een diabetes afholt zo. Nu kunt u nog iets veranderen, doe het!!
zo, 01/23/2011 - 14:30 Permalink