Verkeerde kiezen getrokken

Author:
ameland
Posted:
do, 09/20/2007 - 18:20
Hallo,
Mijn dochter 11 jaar heeft een beugel en er moest volgens de beugeltandarts ruimte gemaakt worden voor doorkomende kiezen (2 stuks).
Daar zijn foto's van gemaakt en dossier is naar onze tandarts gegaan.
Deze heeft de verkeerde kiezen getrokken, heel onzorgvuldig ! en helaas geen melkkiezen.
De tandarts heeft zijn fout direct toegegeven, zowel naar ons als naar de orthodontist toe.
Kunnen wij een schade vergoeding eisen en uiteraard kosteloos herstel.

Vriendelijke groet,

E B
Spiegeltje

Zo dat is niet mis!

De eerste stap is altijd het gesprek aangaan met de tandarts en proberen vast te stellen of inderdaad sprake is van een medische fout. Misschien biedt de tandarts excuses en een voor u aanvaardbare oplossing aan en dan is daarmee de kous af.

De tandarts zal et misschien niet zo snel (kunnen) toegeven en dan zal u het op andere wijze moeten aantonen dat sprake is van een medische fout. Alhoewel het hier niet zo ingewikkeld ligt vermoedelijk. In ieder geval kan het niet worden afgeschoven op een complicatie wat vaak leidt tot moeizame discussies

De volgende folder kan behulpzaam zijn bij het nemen van de juiste stappen (in de juiste volgorde!) mocht u willen aansturen op een schadevergoeding. Het verdient aanbeveling u te laten bijstaan door een advocaat.

http://www.npcf.nl/uploads/files////05.schadevergoeding.pdf

N.B. Het is onnodig te zeggen dat als u geen rechtsbijstandverzekering heeft de procedure u aan advocatenkosten waarschijnlijk meer gaat kosten dan de eventuele materiele schade die u vergoed gaat krijgen
do, 09/20/2007 - 18:49 Permalink
mecánico para …

Ja dat is niet mooi echter............nu komt het op de orthodontist aan en ik ben benieuwd wat die gene die hier figureert daar over zou denken.
De voorkeur uitlaten gaan naar de extractie van de ene premolaar (kleine kies) en dan de andere eruit zien gaan, dat levert een discrpantie in boog vulling. Maarrrrrrrrrr, voordat die man wordt aan de paal wordt gespijkerd. Stel dat de orthodontist zeg, oke, niet mijn eerste keus, maar ik kan het weldegelijk netjes afmaken. consequentie bijv een kleine ruimte tussen twee kiezen of dat compenseren met een kleine draai van de kies. Als er dan een mooi harmonische boog volgt is het een compromis maar daarom nog geen slecht verhaal.
Dus ik zou de reactie en de oplossing van de orthodontist afwachten dan de consequentie goed besprekenen. En waarschijnlijk kom je dan op misschien een kleine verandering in het plan, een weinig ander eindresultaat en toch tot een happy end. Niet om die misser goed te praten, want dat is gewoon een beetje erg dom, maar het is wel menselijk. En hij is er meteen duidelijk over geweest.
Dus voor iedereen over de rooie gaat: overleg orthodontist, bespreek de gevolgen, bepaal of je dan toch tevreden kan zijn. Probeer in elk geval niet meteen een advocaat erbij te halen om je gelijk te halen als de orthodontist er toch een positieve mogelijheid in kan ontdekken. Met een tientje schadevergoeding worden afgescheept omdat je uiteindelijk een minimaal compromis hebt moeten slikken geeft misschien door alle energie, tijd en moeite wel een slechtere nasmaak dan de tandarts de kans geven gewoon aan te laten geven dat ie enorm dom is geweest. Want ik denk dat die nu ook met lange tanden heeft zitten eten.
En let wel, de kies die wordt voorgesteld te worden getrokken geeft de meest optimale ruimte om alles te laten passen, de andere kies is in grootte vaak nog geen 1 mm breder. De keus is vaak een zaak van goed meten en een zo optimaal mogelijk afstemmen van de rij tanden bovenkaak op onderkaak. Daar zit vaak de rek.
EN mocht de orthodontist langer bezig denken te zijn dan kan je natuurlijk altijd denken dat eventuele eigen kosten worden voorgelegd aan de tandarts.

belangrijk: Meld het de tandarts schriftelijk dat je een oordeel van de behandelend orthodontist gaat vragen. Meld ook de bevinding van de orthodontist in eigen bewoording en evt. met brief van deze persoon. Vraag antwoord en laat de tandarts meedenken over de consequenties. Bij gebrek aan meedenken en evt gebrek aan interesse van zijn kant, dan moet je nog maar bedenken wat je wel zou willen.........bijv vertrekken als gezin etc.

groetjes en succes met het onder controle houden van de emotie van het moment
do, 09/20/2007 - 21:07 Permalink
mecánico para …

nb kosteloos herstel lijkt me onmogelijk want die kiezen zijn er uit. De beugel moest toch al worden gedragen dus dat er nu een alternatief plan komt wil niet zeggen dat de totale kosten ineens voor de tandarts zouden moeten komen.

(de beugel en alles erop en eraan an sich is geen gevolgschade zogezegd)
do, 09/20/2007 - 21:09 Permalink
BJN

In een beugelbehandeling wordt inderdaad vaak een setje kiezen aangewezen die bij voorkeur worden verwijderd, zodat de rest van het gebit met de beugel mooi recht wordt aangesloten. Vaak kun je technisch een bovenbeschreven probleem zonder veel moeite oplossen. Het is zelf zo dat er profesionele discussie is over welk element te extraheren, de eerste of tweede kleine kies. We nemen nu maar even aan dat de verwisseling hierover gaat.
Het komt geregeld voor dat bijvoorbeeld een van de kiezen een vulling heeft en de andere is gaaf. Dan verwijderen wij natuurlijk bij voorkeur de kies met vulling. In de behandeling maakt dat voor een ervaren orthodontist niet uit. Als de beugelmechanica goed is schuift de ruimte goed, en even snel dicht.

De beugelbehandeling wordt waarschijnlijk niet anders, de kosten zeker niet want die zijn gerelateerd aan de gebruikte apparatuur. En niet aan de (technische) complexiteit.

Eerst met elkaar om de tafel (ouders, patient, tandarts en orthodontist. Juristen en andere adviseurs (DIE worden er allemaal zeker wel beter van €€€!) nog maar even laten wachten. Jullie komen er vast samen uit! Ik kan mij niet voorstellen dat dat een probleem wordt.
do, 09/20/2007 - 21:29 Permalink
Spiegeltje

Eerst met elkaar om de tafel (ouders, patient, tandarts en orthodontist. Juristen en andere adviseurs (DIE worden er allemaal zeker wel beter van €€€!) nog maar even laten wachten. Jullie komen er vast samen uit! Ik kan mij niet voorstellen dat dat een probleem wordt.

Lijkt me ook verreweg het verstandigste advies. Als de tandarts desondanks niet mee wil werken kan altijd nog een klacht worden ingediend bij de NMT of ANT.

Het verkrijgen van een schadevergoeding is een vervelende en soms vrij langdurige procedure en levert in dit geval ook zeker geen hoge bedragen op en de vraag is of het alle moeite (en kosten) waard is. Volgens mij niet.
do, 09/20/2007 - 23:05 Permalink
BJN

Het wordt gewaardeerd door de bezoekers als je de uitkomst van het overleg vermeld. Dan weten we ook of onze adviezen zin hebben. Het kan natuurlijk best even duren voordat jullie een afspraak hebben geregeld.
Maar het is leuk als je er nog op terugkomt.
di, 10/09/2007 - 00:09 Permalink