Vergroeide voortanden bij zoon 8 jaar

Author:
RileyRico
Posted:
wo, 04/08/2015 - 21:24
Mijn zoontje 8 jaar heeft 2 extra voortanden die met elkaar vergroeit zijn. Onze tandarts heeft het advies (goed bedoeld) gegeven om eerst de andere snijtanden uit te laten komen maar we maken ons toch zorgen omhet feit dat ze dit nooit eerder hebben meegemaakt of hebben gezien. Op de rontgenfoto lijken de wortels ook vergroeid waardoor splitsen/slijpen van de tanden geen optie lijkt.
Heeft er iemand hier ervaring mee?

Foto kan ik opsturen voor iemand die kan helpen.

Bedankt
RileyRico

Bij onze huidige tandarts zijn we nu ook 'onder behandeling' bij de orthodontist maar die heeft het ook niet eerder meegemaakt of gezien. Het advies kwam ook van de ortho om de andere 2 snijtanden door te laten komen. Wel een goed advies om de foto's mee te vragen. Die zijn inmiddels al tweemaal gemaakt waarop het zo lijkt te zijn dat de wortels vergroeid zijn.
Ik heb deze reactie geplaatst omdat wij graag eens zouden horen van iemand die hier herkenning in heeft of een advies.
Ik kan nogmaals een foto sturen voor diegene die hier wat zinnigs (lees herkenbaars) over kan zeggen.
vr, 04/10/2015 - 15:17 Permalink
Pukte

Hoi, onze zoon van 8 jaar heeft 1 vergroeide voortand en 1 extra voortand, deze is vandaag getrokken. Dit is gebeurd om de andere tanden meer ruimte te geven. Aangezien er nu een groot gapend gat voor in zn mond zit krijgt hij over (waarschijnlijk een maand of 3) een slotjesbeugel om t aanzien iets fraaier te laten worden totdat de rest van de tanden ook goed door zijn gekomen. De vergroeide voortand is veel breder dan de andere tanden heeft ook de vorm van een T (niet mooi, maar niets aan te doen) ik vroeg me af hoe het u zoon is vergaan, aangezien dit bericht al enige tijd geleden is. Gr. Patricia
vr, 07/07/2017 - 11:48 Permalink
RileyRico

Als antwoord op door Pukte

Hoi Patricia,

Wat grappig dat ik na al die tijd nog een notificatie krijg van deze melding:-)
Wij zijn met onze zoon,bijna 11 jaar, een stuk verder en wijzer geworden.
Zijn vergroeide voortanden zijn uniek/speciaal/ bijzonder/en nog meer woorden die we gehoord hebben.
Onze zoon heeft (gelukkig) twee extra snijtanden die (helaas) vergroeid zijn met zijn twee voortanden. Het verschijnsel heeft een latijnse naam maar in het Engels heet het: Gemination. Zie de volgende link voor meer info.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21685518
Bij onze huidige tandarts en orthodontist kwamen we niet veel verder toendertijd, behalve te horen dat ze het heel bijzonder vonden en dat onze zoon het maar moest accepteren. We hebben toen zelf om een doorverwijzing gevraagd naar het Bijzonder Tandheelkunde. https://www.sbt.nl/. Dat adviseer ik jullie ook te doen!

Het vervelende met de vergroeiing van de voortanden/germination is dat de wortels ook veel groter zijn dan normaal, lopen niet taps toe maar gaan meer als een blok naar beneden, nemen dus ook relatief veel ruimte in de kaak in.
Bij onze zoon hebben we de beide (dubbele) voortanden estetisch laten bijwerken. Het zijn nu twee grotere voortanden, ipv twee ' vreemde rotsachtige' vormen . Op het eerste gezicht valt het niet op en komen er geen vragen meer van andere kinderen en is onze zoon helemaal blij en lacht hij weer voluit.

We gaan elk jaar preventief naar de Bijzijnde Tandheelkunde Centrum om de groei van de tanden/wortels in de gaten te blijven houden en wachten we rustig af wanneer zich een keuze voordoet.
We hopen dat onze zoon zijn tanden zal blijven accepteren en dat hij er in meegroeit. Mocht dat niet zo zijn dan kan hij rond zijn 18de (wanneer de kaak uitgegroeit is) de keuze maken om zijn voortanden te laten trekken en te kiezen voor implantaten....gaan we tzt een spaarpotje voor opbouwen;-)

Hoop dat je er wat mee kan!

Groeten Erik
wo, 07/12/2017 - 14:36 Permalink
Pukte

Als antwoord op door RileyRico

Hoi hoi,
Super bedankt voor je berichtje en meteen ook enige geruststelling dat het dus wel goed kan komen ;-). Wij lopen nu bij de orthodontist en deze heeft al medegedeeld dat de grote 'rotsachtige' tand inderdaad smaller word gemaakt en de andere gewone snijtand breder zodat ze meer bij elkaar passen. En hij krijgt snel een beugeltje om al vast wat voorwerk te doen zodat hij niet meer zo'n 'zombiegebitje' heeft ( om ook eventueel pesten tegen te gaan). Dat verhaal vd wortels was mij nog niet bekend dus daar ga ik zeker navraag naar doen. De woorden uniek, bijzonder en buitengewoon klinken mij idd niet vreemd in de oren, onze zoon vind het tot nu toe gelukkig 'heel speciaal' moeders is er iets minder blij mee zoals je kunt begrijpen ;-). Je vraagt je toch af of het allemaal wel goed gaat komen. Maar super bedankt voor de info, daar kan ik zeker wel wat mee! Groetjes Patricia
wo, 07/12/2017 - 15:36 Permalink