verdoving voor kind

Author:
marthe26
Posted:
wo, 09/02/2009 - 09:43
hallo

weet niet of op dit forum een tandarts aanwezig is maar ik heb een vraagje wat ik niet aan mijn eigen tandarts kan vragen momenteel en TIP is ook gesloten.

Graag zou ik willen weten wat de gebruikelijke dosering verdoving is om 2 elementen te verwijderen bij een kind van 30 kilo.
Het gaat om 2 elementen links en rechts.
Mijn dochter heeft vermoedelijk een heftige allergische (of overdoserings-) reactie gehad op het middel Ultracain.
Zij heeft volgens de assistente ongeveer 3 capulles (of crappulles) ultracain gehad.

graag een reactie van kenners als die aanwezig zijn hier.

Waar wij (arts en ouders) ons zowieso erg over verbaasd hebben is dat in de bijsluiter van Ultracain duidelijk vermeld staat dat het afgeraden wordt om dit middel te gebruiken bij kinderen, maar het toch door het overgrote deel van de tandartsen in nederland wordt gebruikt bij die groep. Ook wordt er weinig rekening gehouden met astma patienten, terwijl dit ook duidelijk in de bijsluiter vermeld zijn dat die meer kans hebben op allergische reacties bij dit middel

groeten Marthe
mecánico para …

Hoi Marthe, hoe kom je aan het idee dat zowat alle tandartsen Ultracaine gebruiken? Ik gebruik zelf articaine, en met mij een heleboel collega's. (Septanest als merknaam)
Met het verwijderen van twee kiezen aan twee kanten kom je op 3 carpules. Misschien is het handiger het dan in twee etappes te doen.

weet je zeker dat het een allegische reactie was en niet de reactie van de vasoconstrictor (de adrenaline) Want dat zou ook nog kunnen gebeuren.
wo, 09/02/2009 - 10:29 Permalink
marthe26

hoi

in beide middelen is Articaine toch de werkzame stof ???
Maar goed, er wordt nog onderzoek gedaan in het ziekenhuis naar de oorzaak van mijn dochter haar problemen (ademstilstand , bewustzijnverlies enz) dit vond niet tijdens de behandeling plaats maar erna. Zij is afgevoerd door ambulance.

Het is dus nog niet zeker dat het een allergische reactie was, maar gezien het feit dat het verder een gezond meisje (wel allergien en astma verleden, nu 6 jr medicijnvrij) is wat veel sport enz. Het kort na behandeling van tandarts plaats gevonden heeft en er verder niks gebeurd is wat dit kan verklaren denken ze toch erg richting een reactie op dit middel.
In de bijsluiter staan ook dezelfde verschijnselen als mogelijke bijwerking of wat kan gebeuren na overdosering. Ik weet dus ook niet wat de gebruikelijke dosering zou moeten zijn. Volgens een tandarts is het normaal 0.5 canulle per element. En zij heeft er 3 gehad (minstens, want de assistente wist het niet zeker, ze is nog bijverdoofd tijdens behandeling)

Heb ook geen verwijten ofzo richting tandarts, maar het moet wel uitgezocht worden wat de reden is omdat ze nog 2 kiezen zal moeten laten verwijderen voor haar beugel en natuurlijk in de toekomst ook nog behandelingen bij de tandarts kan verwachten
wo, 09/02/2009 - 10:56 Permalink
mecánico para …

Klopt van die werkzame stof. Het staat er ook wat vreemd. Ik bedoel, er zijn meer merken die hetzelfde verdovingsmiddel gebruiken. En het kan natuurlijk ook de drager van de verdoving zijn. Je zou kunnen vragen bij toekomstige verdovingen Citanest te gebruiken. Dat bevat: prilocaine Of wat sommige mensen ook graag gebruiken is Xylocaine: dat bevat Lidocaine. En het traject wat je nu doorloopt: uitzoeken naat mogelijke oorzaak van de problemen rond de verdoving is uiteraard belangrijk om de daadwerkelijke oorzaak/materiaal te vinden.

Ben wel benieuwd wat er uiteindelijk uitkomt want met name die ademstilstand vind ik wel behoorlijk heftig. En bij een grote dosis adrenaline (zeg die drie carpules) kan ik me wel voorstellen dat als de vaatjes weer allemaal open gaan en dat je bleek wegtrekt en licht in je hoofd bent. vasovagale collaps zeg maar. Maar wat de reden van die ademstilstand is is weer een ander verhaal. dan zou je echt in een bloedvat moeten hebben verdoofd.........en dat merk je a la minute
wo, 09/02/2009 - 14:04 Permalink
iekjuhhh

zelf werk ik ook in de tandheelkunde.. en ultracain gebruiken we wel het meeste.. maar bij kinderen ook nog wel is citanest.. daarbij duurt het wat langer voor die is ingewerkt. maar geeft de minste bijwerkingen en dergelijk .
maar wat je net vertelde over overdosis.. denk ik niet dat dat het is, want ik heb het wel vaker meegemaakt dat er zo veel gegeven wordt.. en ja ook bij kinderen.
do, 01/07/2010 - 19:03 Permalink