Veel gaatjes en pas 4 jaar

Author:
Mama1
Posted:
ma, 06/06/2011 - 17:10
Mijn dochtertje heeft onlangs een kleine behandeling gehad aan 1 van haar kiezen omdat er een gaatje in zat.
Ze hebben er een soort tijdelijke vulling in gedaan. Nu merk ik er inmiddels in bijna al haar kiesjes een gaatje zit.
We poetsten altijd 2 keer per dag haar tanden en sinds het eerste gaatje zelfs 3 keer per dag. We poetsen haar tanden
grondig zo'n 2-3 minuten. Maar toch komen er gaatjes.

Het enige dingen wat ik nog kan bedenken waardoor het komt is te veel drinken. Ze drinkt best veel voor een kind, ongeveer
evenveel als een volwassene. Bij de huisarts is hier onderzoek naar gedaan, omdat ze bang waren dat ze suikerziekte had, maar daar kwam niks uit. Volgens hem moet ik haar wel gewoon drinken geven als ze dorst heeft, omdat haar lichaam het blijkbaar gewoon nodig heeft.
Wel let ik op wat ik haar te drinken geef. Verder snoept ze niet veel.

Wel slaapt ze veel en ondanks dat ze rustig slaapt knarst ze wel met haar tanden. Nou bleek mijn man op jonge leeftijd ook al veel gaatjes te hebben ondanks goed en grondig poetsen. En normaal eten en drinken. Bij mijn moeder bleek dit vroeger ook zo.
Wat kan de oorzaak van haar gaatjes zijn? Ik ben ervan overtuigd dat het poetsen goed gebeurd, dus er moet een andere oorzaak voor zijn.
Ik wil dat ze een gaaf gebit heeft en zou dus graag tips en dergelijke krijgen.
Spiegeltje

ou bleek mijn man op jonge leeftijd ook al veel gaatjes te hebben ondanks goed en grondig poetsen. En normaal eten en drinken. Bij mijn moeder bleek dit vroeger ook zo.
Wat kan de oorzaak van haar gaatjes zijn?
In de eerste plaats moet u het toch zoeken in de combinatie voeding en mondhygiene. Bij caries spelen erfelijke factoren, althans zo ver ik weet, geen rol. Misschien is het toch zo dat met de voeding iets mis is? Het zit soms in kleine dingen. Vandaar ook die vraag van Advies hierboven. Ik ben ook benieuwd naar het antwoord.

Vroeger hadden mensen meer gaatjes. Dat kwam door minder aandacht voor de mondhygiene maar vooral doordat de fluoridetandpasta nog niet was uitgevonden.
ma, 06/06/2011 - 22:13 Permalink
Mama1

Wat ze zoal drinkt is: verdunde ice tea zonder prik(van die pakken),
magere chocomelk (ze heeft een intolerantie voor gewone melk) en heel af en toe wat thee. Verder verschilt het eigenlijk nogal, ik probeer zoveel mogelijk alles te verdunnen met water.

We hebben een paar dagen geleden tandpasta voor kinderen vanaf 5 jaar gekocht met een hoger fluoride gehalte, mogen we hier ook haar tanden mee poetsen of is het beter vast te houden aan de peutertandpasta? Ze heeft nog wel moeite met het uitspugen.
Is er ook een merk tandpasta dat beter is dan de ander?

Ik hoorde ook dat het goed is haar een slokje water na het andere drinken te geven, zodat het andere van de tanden af gaat. Klopt dit?
ma, 06/06/2011 - 23:05 Permalink
advies

Het beantwoorden van uw vragen laat ook ik graag aan de tandartsen of mondhygiënisten over op dit forum. Ik heb daar de kennis niet voor.

Wat ik u wel kan melden is dat mijn kind never nooit niet Ice tea of chocolade melk in de drinkbeker krijgt. Het blijft bij kraanwater. Het kraanwater wordt overigens erg lekker gevonden.
ma, 06/06/2011 - 23:31 Permalink
Spiegeltje

Toch nogwat opmerkingen van een "tandamateur" :D . Ice tea is zuur. Dat tast het glazuur aan, ook als het verdund wordt. Ik zou dat i.d.d. ook afraden. Thee, zonder vruchtensmaak, kan geen kwaad. Chocolademelk bevat suiker en is dus ook niet goed volor het gebit. Gewone melk, wederom zonder rare smaakjes, kan weer weinig kwaad. Verdunnen met water help niet veel, als het slecht is voor het gebit blijft het zo.

Het beste is je te beperken tot leidingwater, (gewone) koemelk of thee. Dan heb je die risicofactor via drinken uitgeschakeld.Is even wennen voor het kind, maar dan weet het niet beter. Incidenteel een keertje kan overigens niet zoveel kwaad.

Voor het voorkomen van caries is een hoger fluoridegehalte in tandpasta zeker zinvol. Uit onderzoek is gebleken dat de beschermende werking toeneemt als de concentratie in tandpasta toeneemt. Omdat fluoride in beginsel toxisch is in hogere concentraties, is het aan te raden dit alleen te doen in overleg met tandarts of mondhygienist. Er zijn overigens ook andere manieren om extra fluoride aan te brengen.
ma, 06/06/2011 - 23:35 Permalink
Mama1

Bedankt voor het antwoord!

Is er nog een ander alternatief voor gewone melk? Mijn dochtertje
heeft namelijk een intolerantie voor gewone melk en karnemelk.
Nou wil ik niet dat ze helemaal zonder melk moet doen dus daarom geef ik haar dus
chocomelk. Yoghidrink is denk ik dan nog slechter dan chocomelk?
ma, 06/06/2011 - 23:48 Permalink
Spiegeltje

Yoghidrink is denk ik dan nog slechter dan chocomelk?

Is inderdaad ook slecht, want het bevat veel suiker.

Intolerantie voor melk (of elgenlijk melksuiker) is lastig. Als melk echt niet verdragen wordt is het denk ik het beste om een dietiste te consulteren. Dit omdat melk op zich wel waardevolle voedingstoffen bevat waarvoor eigenlijk dus een alternatief moet worden gevonden. Dat kan - volgens mij - ook in vaste voedingsmiddelen zitten. Heb ik verder geen verstand van. Valt ook verder buiten de tandheelkunde.

Naast drinken speelt de rest van het voedingspatroon natuurlijk ook een rol bij het ontstaan van caries. Dat is niet altijd te keren door goed poetsen.
di, 06/07/2011 - 00:19 Permalink