Twee vragen: Gaatje in voortand en peuter bang voor tandarts

Author:
Cash
Posted:
di, 12/19/2006 - 16:41
Fijn dat ik een plek gevonden heb waar ik mijn vraag kan stellen.

Ik heb een zoontje van twee die na 2 maanden zijn (2) voortanden te hebben ze allebei in stukken viel. Direct naar de tandarts gegaan en er was nix aan de hand, dus deden niets aan de tandjes. Maar nu een jaartje later zag ik plots dat (voor de kijkers) aan de achterkant van het rechtervoortandje een groen/bruin/zwart plekje zit. Dat zelfde voortandje werd een beetje groenig na een aantal maanden maar ik dacht dat het kwam omdat de zenuw een flinke klap had gehad van de granietenvloer. Kan dit 'gaatje' kwaad (ik weet dus niet of het een gaatje is, maar dat denk ik)? Ik mag er gewoon poetsen en hij drinkt thee/melk/limonade en zonder problemen, we gebruiken vanaf 11 maanden al geen flessen meer, dus drinkt gewoon uit bekers en ook poetsen wij twee keer per dag zijn tandjes electrisch en gewoon.

Dan probleem nummer twee:
Ik heb ook een dochter van bijna vier (april 2007), zij is een keer met partner mee geweest naar de tandarts, waar ze bijna in de houtgreep is genomen. Nu probeerde ik het een aantal maanden geleden bij mijn tandarts om d'r te laten wennen, en dat arme kind is panisch! Wat nu? Ik heb spiegeltjs meegekregen, daar mag ik echt niet mee in d'r mond zitten. Ik ben teneinde raad, ik ben zelf altijd bang geweest omdat mijn moeder het was. Ik ben het inmiddels niet meer en zou het vreselijk vinden als mijn dochter dezelfde ellende mee zou maken als ik. Kan iemand mij helpen?

Ik hoor graag.
Groet
mecánico para …

tip van mij: vraag eens rond bij de kleuterschool of er mensen zijn die een tandart hebben di eleuk omgaat met jonge kinderen. Zo kom je misschien op een goed punt uit. Van het panische gedrag kan ze alleen afkomen als er vertrouwen ontstaat. Bij de ene duurt dat 1x, bij de andere misschien wel een jaar. Dat kan je niet afdwingen, maar als je de tijd er in wilt steken en die tandarts heeft er ook geen slecht gevoel bij, dan pas gaat het lukken.

Van dat randje aan die vorotand kan je weinig zeggen zonder het gezien te hebben. kan best een gaatje zijn ontstaan door de val: breukje, stukje eraf, verkleuren en daar ben je.
Belangrijker dan dat gaatje is de kelur van de tand zelf: grijs/blauw is ongunstiger dan gelig
do, 12/21/2006 - 14:39 Permalink