twee voortanden melkgebit verloren met wortel zoon 2,5 jaar

Author:
rensepens
Posted:
do, 12/14/2006 - 01:04
Verdrietige moeder,

Je kunt je het haast niet voorstellen, en denkt vaak nou dat gebeurt ons niet, wij letten wel op. Niets bleek minder waar me zoon van 2,5 is een behoorlijke drukte maker, waar ik aan moet wennen ( heb nog twee meiden, 14 en 5) dus rent, klimt , gek op alles wat hoog, nat, snel en spannend is. Risco van dien vallen en dat gebeurd dus ook regelmatig. Een half jaar geleden viel hij zo hard, dat ze mond hevig aan het bloeden was maar was ook snel over ( want lijkt altijd erger die bloeding vanwege het speeksel ) dus dacht als ervaren moeder, ik ben wel wat gewend dus dat gaat zo weer over. Toen kwam naar anderhalve maand de verkleuring er aan, zo van de een op de andere dag ( dacht eerst, lekker he die stift van je zuster ) maar dat zou ik dan toch moeten weten!! toch? Dus realiteit, ze eerste zwarte tand, hoe erg ik het vond of vind ons gezin maakte van situatie een grap, en noemde hem kapitein zwart tand. Tot ergenis en verdriet begon de twee tand ook te verkleuren, dus onze grappen waren niet meer leuk en zeker vanaf vandaag helemaal niet meer. Broer en zus waren vandaag politie aan het spelen, en me dochter van 5 maakte ze armen vast met de band van haar badjas vast, niet stevig want knopen kan ze niet echt maar toch blijkt vast genoeg, hij was gearresteerd. Na veel lol kwam het verdrietige stuk, me zoon viel naar voren en bloede hevig, ik pakte m op en zag dat er een tand uit was, gelijk tandarts gebeld, zei nu gelijk komen en heeft u de tand, gelijk de tand in het speeksel of melk leggen. Door dat vele bloed, alles zat onder zag ik niet alles en mocht ook niet in zijn mond kijken. Maar om het kort te houden aangekomen bij de tandarts bleek dat zijn beide voortandjes er uit waren met wortel en al. De tandarts zei dat hij ze niet terug plaatste, omdat ze gewoon dood waren. De wortel was gewoon afgestorven, en dat we (ondanks het feit dat het langer kan duren wanneer zijn grote tanden komen) blij moeten zijn dat het met wortel en al er is uitgevallen, vanwege infecties. Blij ja dat ben ik dan ook, maar we kunnen m toch niet nog 5 jaar zonder voor tandjes laten lopen? Wat moeten we nu, of wat kunnen we nog doen. :(
Newtan

Dankbaar blijven. Ik heb wel eens een patientje gehad die aan een oog blind was geworden na zo'n spelletje.
Jongens doen dat en worden er wijzer van. Moeders worden er verdrietig van. En nog iets, maar dat weet ik niet, want ik ben geen moeder.

De tandarts kan helaas niet anders. Terugzetten is een flop.
Maar ze kunnen nou in ieder geval niet meer stukgaan met vallen :roll:
Reken er op dat de blijvende voortanden gewoon doorkomen, maar soms wat moeilijk door het tandvlees heen breken. Dus dat kan zelfs duren tot z'n 8e jaar.
Iets ervoor in de plaats zetten kun je vragen, maar ik geef het weinig kans. Ik zou niet zo snel iets weten bij zo'n hummel.
do, 12/14/2006 - 23:30 Permalink
rensepens

Verdrietige moeder

Ja natuurlijk ben ik dankbaar, dat het niets ergers is zoals blind worden of een ander letsel wat niet meer herstelbaar is. En dankbaar dat hij niet een behandeling moet ondergaan bij de tandarts, wat hij misschien nooit meer vergeet.

Over de " stelling " ben geen moeder, me man is er net zo kapot van als ik!
Bedankt voor u uitleg.

Vraag wat bedoelt u met de onderste zin, is dat een verwijzing naar iets.

Groeten :cry:
vr, 12/15/2006 - 00:17 Permalink
Newtan

de onderste zin is er om mensen aan het denken te zetten.
Neem niet aan dat alles wat je denkt ook de waarheid is.

Sterkte met het verlies.
vr, 12/15/2006 - 00:32 Permalink
rensepens

Verdrietige moeder,

Klopt, maar ik ben wel realistisch genoeg dat het zo is op dit moment, en het komt goed.

Maar dat neemt niet weg, dat het erbij neer leggen moeilijk is en dat je alles uit de kast wil halen om het op te lossen, ook wanneer het niet lukt.

Dat heeft niet met gedachte te maken, dat je je zelf altijd gelooft en denkt dat dat de waarheid is, maar de mogelijkheiden bekijken en niet zo maar opgeven.

Groetjes :cry:
vr, 12/15/2006 - 00:38 Permalink
vV

helaas dit soort dingen gebeurt. Blij zijn dat het de melktanden zijn, er komen nog nieuwe. En hopen dat de kinderen met elkaar iets wijzer gaan worden wanneer ze ouder worden. (want met de blijvende tanden was er WEL ene groot probleem geweest!)

Even relativeren dus. En vooruit kijken.

Ik heb zelf laatst bij mijn (geadopteerd) zoontje van 4,5 de voortanden eruit moeten halen , want helemaal verrot (zgn zuigflescaries).
Tja dan baal je dat je niet eerder invloed op zijn leven hebt gehad.
vr, 12/15/2006 - 11:05 Permalink
rensepens

Hoi,
las in een ander bericht waar u advies gaf over een verloren melktand met wortel dat het wel belangrijk dat het goed in de gaten moet worden gehouden voor de ruimte van de twee tanden.

Ik heb de twee tanden met wortel nog steeds in het melk liggen, waarom weet ik niet. ( misschien de droom, terug plaatsing )

Maar kan ik echt niets doen om het op te lossen, moet hij echt 5 of 6 jaar zonder voor tandjes lopen.

Hopen op een antwoord.

Groeten verdrietige moeder.
P.S. Hij is niet meer verdrietig hoor!
di, 12/19/2006 - 00:17 Permalink
Newtan

Klopt, dat geldt voor het verlies van de achterste melkkies. Als die weg raakt, groeit de eerste grote mensenkies naar voren in die ruimte. Wanneer dan op 10-12 jarige leeftijd de opvolger van de verloren melkkies door wil breken, zit daar dus al de eerste grote mensenkies. Dat is dus meteen een beugelklant.

Volwassen voortanden die in melk bewaard zijn, moeten binnen anderhalf uur terug geplaatst worden in de wond. Daarna kan het ook nog, binnen een paar uur, maar dan is her risico op afstoting veel groter geworden. Na een dag heeft dit geen nut meer.

Maar ik kan me de wens om de tijd terug te draaien vreselijk goed voorstellen.
di, 12/19/2006 - 07:27 Permalink
rensepens

Bedankt,

Dat dacht ik eigenlijk zelf ook wel, maar kon altijd vragen.

Sprak vandaag met een vader, die zei dat zijn dochter dat ook had twee voortanden met wortel verloren, toen ze 3 jaar was en die hadden ze terug geplaatst. En ik had de tanden mee met speeksel en mijn tandarts zei gelijk die plaatsen we niet terug, dus het klonk raar in me oren.

Dacht bij mezelf, het was dus wel mogelijk maar naar zoveel info moet ik beter weten.

En nog een keer, hahaha geloof niet alles wat ik zelf zeg hoor, maar het ziet er gewoon niet uit.

Groetjes :lol: :cry:
wo, 12/20/2006 - 01:44 Permalink
Johanne

Mijn zoon verloor ook beide bovenste voortanden door een val toen hij 4 jaar oud was. Hij is nu bijna 8 en nog steeds gaat hij zonder tanden door het leven. Direct na de val is er een foto gemaakt om te kijken of het blijvende gebit geen schade had. Dat was niet het geval. Onlangs is opnieuw een foto gemaakt omdat het nu wel erg lang duurt en het tandvlees zelfs nog niet hard is ten teken dat de volwassen tanden er bijna aankomen. Ze zitten nog vrij hoog dus het kan nog wel even duren. In onze familie zijn we laat met wisselen, dus dat komt er nog bij. Al die tijd loopt hij dus met een gat in zijn gebit rond. Ik kan me hem haast niet meer voorstellen met voortanden, ben erg benieuwd hoe volwassen hij er straks uit zal zien. Het lijkt me ook gewelig om hem weer eens in een appel te zien bijten.

Johanne
zo, 02/04/2007 - 20:24 Permalink