Tips voor het behoud van gebit

Author:
MapleLeaf
Posted:
do, 01/06/2011 - 21:05
Toen mijn oudste twee kiezen moest laten trekken bij een gespecialiseerde tandarts, kregen wij het verzoek om een eetdagboek bij te houden. Ik had echter vroeger al gehoord dat je eet- en drinkmomenten moet beperken, en je het beste zes eet/drinkmomenten aan moet houden.

Ontbijt:
twee boterhammen met zoet beleg
glas appelsap

Tussendoor:
fruit
pakje sap

Lunch:
twee boterhammen met zoet beleg
water

Tussendoor:
snoep (3 snoepjes of 2 koekjes)
glas melk
bij honger mogen ze nog fruit

Dinner:
eten, niet altijd toetje
water

Na het avondeten krijgen ze niets te drinken/eten, omdat ik heb gelezen dat je een half uur voor het tandenpoetsen dat beter niet kunt doen. Het tandenpoetsen gebeurt twee maal daags (20 minuten na het ontbijt en een uur na het avondeten), en wordt door de ouders uitgebreid nagepoetst met een electrische tandenborstel.

Toch vinden ze nog steeds gaatjes. Ik als moeder, en mijn man als vader, zitten echt te bedenken wat we nu nog beter kunnen doen, of dat we moeten accepteren dat ze een slecht gebit hebben.

-Zoet beleg stoppen?
-Meer melk/kaas geven omdat dit de bacterien neutraliseert? (niet elke tandarts gelooft dat)?
-Met tandpasta voor volwassenen poetsen?
-Sealen?
- andere tips?

Bij mijn vorige tandarts werd ik voor leugenaar uitgemaakt als ik zei dat ik bovenstaand eetschema had en zelf de tanden van de kinderen poetste. Die mijnheer is mijn tandarts ook niet meer, maar ik zit wel met een groot probleem. Mijn huidige tandarts vindt dat we dan maar moeten gaan flossen, wat we dus ook gaan doen.

Ik hoor het graag als er goede, wel onderbouwde adviezen zijn.
Lieneke

Wat vragen:
* Hoe oud is/zijn uw kind(eren)?
* Hoe lang doen ze over hun tussendoortjes en maaltijden?
* Waarom krijgen ze zoveel snoepjes/koekjes als ze ook gewoon fruit zouden kunnen eten?
* Zou het mogelijk zijn om de sapjes te vervangen door melk of water?
* Zou u het een idee vinden om naar een mondhygienist te gaan om u en uw kind(eren) te begeleiden hierin en ze te behandelen met fluoride e.d.?

Kaas lijkt me een goed idee voor op de boterham als afsluiter van de maaltijd. Dit buffert wel wat. Hoe anti-cariogeen het precies is, is mij ook niet geheel duidelijk.
vr, 01/07/2011 - 10:15 Permalink
MapleLeaf

- 4 en 6
- de maaltijden nemen ongeveer 10 minuten in beslag
- ze krijgen om drie uur 3 kleine snoepjes of 2 koekjes, maar dat vindt u veel? of rekent u zoet beleg ook tot snoep?
- mondhygieniste is al aan de slag geweest (ook met ons als poetsers); fluoride hebben we niet aangeboden gekregen.
za, 01/08/2011 - 02:04 Permalink
Lieneke

4 en 6 is inderdaad wel erg jong om nu al zulke gaten te hebben. Ik ben het geheel met u eens dat daar wat aan gedaan moeten worden en ik vind het super dat u daar ook zelf de verantwoordelijkheid voor neemt! Dat zie je helaas niet meer zo vaak.
Ik vind 3 snoepjes of 2 koekjes inderdaad erg veel. Dat ligt misschien aan mijn referentiekader; ik kreeg vroeger geen snoep/koek als ik er niet om vroeg en als ik er om vroeg kreeg ik er eentje op een dag. Mijn eigen kind krijgt enkel fruit en snoept enkel als er getrakteerd wordt op de peuterspeelzaal en op feestdagen. Als ik de kans krijg, gooi ik zelfs de traktatie in de prullenbak.

Beleg zou niet zo heel veel moeten uitmaken, omdat een boterham ook suikers bevat. Er is ook een onderzoek geweest die bekeek of snoepen koppeld aan een hoofdmaaltijd wat uitmaakte. Dit bleek geen concequenties te hebben voor het aantal gaatjes.

Een keertje naar de mondhygienist scheelt eigenlijk bijna niks: Na 6 weken neemt het poetsgedrag weer ongemerkt af. Ik laat kinderen met een hoog risico op gaatjes elke 6 weken bij me komen. Er wordt dan telkens poetsles gegeven aan het kind en ouder(s). Er wordt geinformeerd over de voeding, er worden laklaagjes gemaakt en er wordt extra fluoride gegeven en geadviseerd.
za, 01/08/2011 - 09:51 Permalink
MapleLeaf

Hartelijk dank voor je reactie.

Inderdaad grappig dat referentiekader, omdat vriendjes van onze kinderen ons erg streng vinden. We houden erg vast aan tijden en tussendoor niets anders; zij lopen met zakken snoep rond en 's ochtends hoor ik de moeder tegen haar 4-jarige zeggen in de klas: "Goh, heb je je tanden wel gepoetst?". Ik poets de tanden van mijn kinderen twee maal daags geheel na. Ik heb geen idee hoe de toestand met hun tanden is.

Maar ik vrees toch dat ik die kant op moet gaan. Ik heb het geluk dat mijn kinderen fruit heerlijk vinden, en dan zou ik wellicht ook de appelsap kunnen vervangen door melk en water? Dingen als yoghi drinken we eigenlijk niet, of het moet bij iemand anders zijn. Ik heb gelezen dat dit heel lang op je tanden blijft zitten?

Sealen ga ik ook doen. Is dat misschien nu ook aan te raden om op de melkkiezen te doen?

Het flossen gaat nu erg goed; ze vinden het op dit moment nog erg interessant om te doen, maar zoals je al schrijft: na zes weken gaan goede voornemens al weer weg.
za, 01/08/2011 - 22:20 Permalink
Lieneke

Wat je schrijft, herken ik. Ik geef regelmatig poetslessen op de basisschool bij groepen 1-2-3-4 en ouders poetsen inderdaad heel vaak niet na. Dus het is echt super wat je doet! Je moet ook begrijpen dat de een sneller gaatjes kan krijgen dan de ander. Is heel oneerlijk, maar dat betekent niet dat je er dan niks aan zou kunnen doen. Het vergt dan enkel wat meer dan bij een ander. Kan je boos om zijn, maar dat helpt niks.. :smt002

Appelsap is helaas niet zo'n goed idee. Er zit daar veel suiker in en is ook erg zuur. Doordat je niet hoeft te kauwen wordt dit ook niet zo goed gebufferd. Dus er kan beter echt fruit gekauwt worden om de vitamine, mineralen en niet te vergeten de belangrijke vezels binnen te krijgen. Dus qua drinken is echt water of melk het allerbeste/minst schadelijk.

Let bij de 6-jarige ook op die nieuwe blijvende kiezen die achterin zullen komen. Is hij al aan het wisselen? Deze kiezen kunnen geseald worden. Bij melkelementen wordt het eigenlijk nooit gedaan omdat het belangrijk is om ze bij doorbraak te sealen. De groeven zijn van melkelementen doorgaans ook wat minder diep. Ik zou zeggen, overleg het even met de tandarts/mondhygienist.

Flossen bij zulke jonge kinderen vind ikzelf wat gevaarlijk. Misschien bij jij er wel heel handig in. Dat kan ik vanaf hier natuurlijk niet zeggen.
zo, 01/09/2011 - 10:35 Permalink