teveel gaatjes,moet naar kinderziekenhuis

Author:
karin32
Posted:
di, 01/11/2005 - 22:19
Deze mama is even ten einde raad.
Onze dochter van 2,5 is voor het eerst naar de tandarts geweest en nu hebben ze in 4 kiesjes een gaatje ontdekt waarvan 1 kies al aan het afbrokkelen is.
Onze tandarts heeft ons doorgestuurd naar een kindertandarts en die constateerde dat er verder onderzoek nodig is om te kijken hoe het zo jong al zo erg kan zijn.....ze heeft echt wel eens drinken met suiker gehad maar niet overmatig.
Nu willen ze in nijmegen,in het radbout,erfelijksheids onderzoeken gaan doen en onder volledige narcose het gebitje opknappen.
Nu is mijn vraag...moet dat echt,in mijn omgeving hoorde ik dat ze dat ook,zolang ze er zelf geen last van hebben dit niet laten doen ivm het straks toch gaan wisselen.
En als ik het niet laat doen....hoe slecht kan het dan worden totdat ze gaat wisselen?
Hoop iets te horen
prondel

Beste Karin,

In eerste instantie moet je de oorzaak proberen te achterhalen. Vaak zit het stiekum weldegelijk in het etne en drinken van allerlei aangezoete zaken die je kind drinkt of eet. Als er geen oorzaak is kan je wel een erfelijkheidsonderzoek doen, wat je daar mee opschiet zi eik niet zo snel, maar dan kan je een schuldig iets aanwijzen en misschien een verwachting voor de toekomst maken.
Het repareren van de kiezen is weldegelijk zinvol. Je kind is nu 2,5 en die kiezen moeten echt nog 8 a 9 jaar mee. De reden om ze te willen repareren is tweeledig. Het is nuttig om je kind pijn/klachtenvrij te houden. Goed repareren kan eigenlijk niet op die leeftijd, vandaar de narcose. Die klachten of de kans erop is vele malen groter als je niets doet, dus het is een soort indammen van risico's.
Ten tweede, als je die keizen kwijt raakt zullen er op termijn behoorlijk grote problemen komen bij het doorbreken van de "grotemensenkiezen" als je kind een jaar of 5 is. Ze staan dan te ver naar voren en nemen de ruimte in van andere keizen die later (11-12 jaar) doorbreken. Dat is erg onhandig en vervelend met een beugel te corrigeren, vandaar dat repareren nu en plats behoud van die melkkiezen.

Het argument "wacht maar tot er klachten komen" is een veel gebruikt maar slecht argument. Want, wie kan met goed fatsoen vertellen wanneer die klacht komt. Morgen? met je vakantie in de zomer als je in Italie zit of met kerst 2006. Neem aan dat die klacht komt, dan moet je noodmaatregelen nemen en dan is die nu voorgestelde narcose met een wachttijd van 3 tot 6 maanden helemaal niet aan de orde.

Dus als je de problemen met klachten en behandelprobelmatiek voor wilt zijn, dan is een narcose behandeling zoals voorgesteld geen gek idee. Dat maakt overigens je gevoel over het geheel niet anders, want het is een ingreep, het is gewoon een echte narcose en meest belangrijk, het is jouw kindje. Maar bedenk, het is een zuur appeltje, maar wel in het belang van het welzijn van je kind, dus moet je soms doorbijten.
Groet,

Peter
di, 01/11/2005 - 22:37 Permalink
karin32

Dat is heel duidelijk.....sta er zelf niet negatief tegenover alleen vind ik een algehele narcose een onprettig idee maar voor haar natuurlijk wel de manier om geen trauma aan de tandarts over te houden.
Tuurlijk ligt het voor een groot deels aan paps en mams dus hoef geen schuldige aangewezen te krijgen door een erfelijkheids onderzoek,vroeg me alleen af wat ze daar uit kunnen halen wat betreft de toekomst.
Pa en Ma hadden vroeger ook geen goed gebit dus kan me zo al voorstellen dat onze kids daar ook mee opgescheept zitten.....maar het is bij ons goed gekomen en hoop voor haar dat het bij haar ook goed komt.Hebben wel meteen het drinkpatroon aangepast om de wachttijd van 3 tot 6 maanden redelijk door te komen.
We hopen er maar het beste van
Dank je wel
di, 01/11/2005 - 23:47 Permalink
dj

Denk behalve aan suiker ook aan zuur he... Misschien nu niet zo belangrijk maar wel iets om op te letten wellicht. Weet u daar wat over?
wo, 01/12/2005 - 00:29 Permalink
prondel

Beste Karin,

Dat ouders hun slechte gebit overgeven aan hun kind is maar in een heel klein beperkt groepje aan de orde. De meeste mensen zijn zich door dat er veel verborgen suiker in eten zit, niet van bewust wat er allemaal stiekum slecht is voor het gebit.
Het voorkomen van gaatjes kan je doen door het aantal keren eten/drinken te beperken op een dag tot 3 grote eetmomenten (bij ontbijt mag je dannaast hagelslag ook wel vruchtensap drinken want dat geldt dan als 1 moment. Zo kan je tussendoor nog twee momenten hebben met een zoetingredient. Maar neem ook eens een rijstwafel of een soepstengel. Glaasje water erbij, lekker in eem mooie princessenbeker met een rietje of twee oren, en dat systematisch als een "gezellig"moment neer zetten. Dan is het makkelijker te verteren voor kleine mensjes dat het geen YoghoYogho is met een Bob de Bouwer koekje.

Let wel, als je zelf onbedwingbaar de neiging hebt om wel iets zoets te eten/drinken, doe dat dan buiten het zicht van je kind. En last but not least, hou eventuele opa's en oma's, ooms, tantes, buren en vrienden duidelijk op de hoogte van het niet aanreiken van lollies en koekjes. Je hoort vaak, het is er maar eentje, maar als mijn hele familievoorbij kwam waren het er wel ondertussen 48, dus duidelijk zijn!

NB, gaan poetsen met kindertandpasta levert misschien wat weinig fluoride op die het gebit versterkt, probeer ook een lekkere milde hema tandpasta voor volwassenen. Dan is de voeding en preventie op orde en de behandeling heeft dan de grootste kans op succes voor de toekomst.

nbnb, doe ze in nijmegen de groeten van me als je er weer bent
:D
Succes

Peter
wo, 01/12/2005 - 09:39 Permalink
karin32

Beste Peter

Ontzettend bedankt voor je reactie.
We hebben inderdaad opa en oma op de hoogte gebracht aangezien ze daar een nacht en hele dag per week is.
Ze hebben het serieus opgepikt en we vertrouwen erop dat iedereen rekening houd met ons probleem.
En de tip van de tandpasta ga ik meteen omzetten in proberen,we willen heel graag ons meisje al het beste meegeven wat je kan als ouders en baal wel een beetje van mezelf dat ik er niet meer bovenop heb gezeten.
Maar daarentegen is het de oudste hier(hebben er nog 1 van 14 maanden)en hebben we gedaan wat we dachten wat goed was.
De kleinste zal dit niet gebeuren.......

Groetjes..karin
wo, 01/12/2005 - 21:01 Permalink
karin32

Beste DJ

Het enige wat ik weet over zuren is wat is sappen zit zoals appelsap en sinaasappelsap Dit heeft ze misschien 2 keer gehad maar krijgt ze niet omdat het mij zoiezo al heel slecht lijkt voor de maag.
Verdere tips zijn heel graag welkom.

Groetjes,Karin
wo, 01/12/2005 - 21:05 Permalink
dj

Ik lees nu niks over "erosie" of ontbrekend glazuur dus ik denk niet dat het er nu speciaal mee te maken heeft. Het is wel iets je m.i. moet begrijpen om verdere problemen te voorkomen, vandaar toch maar even.

Meer informatie staat hier. Enkele informatieve forumdicussies hierover zijn:
Cola vs fanta
Sap verdunnen met water?

Een van de belangrijkste dingen is na het eten of drinken van zuur ongeveer een uur te wachten met poetsen.
wo, 01/12/2005 - 21:17 Permalink