terug geslagen tand

Author:
wanterree
Posted:
di, 07/10/2007 - 18:35
Onze dochter van 2 is met haar voortand op de verwarming gevallen, we dachten eerst dat dr tand eruit was, maar deze blijkt te zijn terug geslagen, in de tandvlees/kaak.

Heeft iemand hier ervaring mee?
wanda
Irfan

Beste Wanda,

Arme meid je dochter. In ieder geval is een bezoek aan de tandarts geboden, om te zien wat de exacte schade is, hoe het tandvlees ervoor staat. Meestal krijg je ook een spoelmiddeltje voorgeschreven om de bacteriën tegen te gaan. Als tand naar binnen is geslagen, maakt de tandarts er een foto van om te zien welke kant deze is opgegaan. Meestal laten we de tand zo en breekt deze vanzelf weer door, soms wordt er besloten om de tand te verwijderen om te voorkomen dat deze beschadiging geeft aan de blijvende voortand (opvolger). Wees gerust, het komt allemaal goed!

Groet Irfan
wo, 07/11/2007 - 16:01 Permalink
RobbieRoad

Onze dochter was 1.5 toen ze met haar gezicht op de rand van de tafel viel. Twee tanden leken eerst verdwenen, maar bleken de kaak ingedrukt te zijn. Ik heb haar opgepakt en ben meteen naar de huisartsenpost gereden (het was zondagavond). Zij konden me al geruststellen, maar adviseerden me wel er even door een tandarts naar te laten kijken. Die hebben we dus gebeld en zij was bereid om even naar de praktijk te komen. Nadat ze uitgebreid had gekeken legde ze me uit dat er in principe niet veel aan te doen was en dat de kans groot is dat het terug zou groeien, en dat is ook gebeurd. Drie maanden later zag je er echt helemaal niets meer van, haar mooie symmetrische smoeltje is weer helemaal zoals die was.
vr, 07/27/2007 - 12:54 Permalink
Arina

Ik las je verhaal en schrok er van.
Het kan mijn verhaal zijn.
Mijn dochter is ook gevallen met anderhalf en is inmiddels 11.
Helaas heb ik niet zon positve ervaring er mee en staan we op de vooravond dat ze onder het mes moet.
Haar voortand was er in het geheel (met wortel) uit en het naaststaande tandje was ook "verdwenen".
Ook wij kregen te horen dat het meestal wel goed komt... nou bij ons dus ...nog niet.
De bovenliggende voortand heeft door de klap een trauma op gelopen en is gestop met groeien. Er zit dus wel een tand maar zonder wortel.
Het naastgelegen tandje was terug geslagen en zijn eigen weg gaan zoeken.
Het zit nu dus boven het tandje zonder wortel.
We hebben geprobeert het zo lang mogelijk te laten zitten maar het moet er nu echt uit omdat het te vaak een ontsteking veroorzaakt.
Ik heb besloten dit onder narcose te laten doen omdat mijn dochter wel mee gaat naar de tandarts maar niet van harte en ben bang als ze het onder plaatselijke verdoving gaan doen ze een trauma oploopt.
De planning is nu dat ze een lichte beugel krijgt en als haar tanden netjes staan (ze staan wel mooi hoor) dan krijgt ze een ets brug. als ze uit gewisseld is krijgt ze een inplantaat.
Maar goed ze is er maar zoet mee en ik hoop dat het uiteindelijke reseltaat mooi word en dat het allemaal niet voor niets is.
Sorry dat je ook een negatief verhaal hoort maar ik had het zelf ook wel willen weten zodat je dan ook weet wat er kan gebeuren als het net bij jou niet goed gaat.
Ik wens je heel veel sterkte met je kleine meid.
zo, 08/12/2007 - 01:01 Permalink
Irfan

Daarom dienen tanden van kinderen die een trauma hebben opgelopen de komende jaren bij elke controle gecontroleerd te worden en zonodig ook een rontgenfoto van gemaakt te worden. Dan ben je er ook snel bij met problemen en dan was het bovenstaande verhaal een stuk minder gecompliceerd geweest.

Groet Irfan
zo, 08/12/2007 - 13:24 Permalink
Arina

Dit was een bewuste keuze van de tandarts
het melk tandje was niet te zien en het stompje wilde hij laten staan omdat dit de ruimte tussen de 2 tanden op zou houden
was het stompje weggehaald zijn en er geen melk tandje boven zitten (wat haast niet te zien is) dan zouden de andere tanden het gat dicht drukken en zou het snijtandje op de plaats komen van de voortand.
met een kleine ruimte er tussen ... dat is cosmetich niet echt geweldig.
Geloof me we hebben er zelf bovenop gezeten hoor.
zo, 08/12/2007 - 16:52 Permalink