tandverzorging

Author:
IlsevdA.
Posted:
ma, 10/18/2004 - 09:25
Hallo,

Ik ben hier alweer een poosje niet geweest.
Op deze manier verzorg ik het gebit van mijn dochter, en ik denk dat het wel goed is.
maar als iemand van de professionals er op- of aanmerkingen over heeft, hoor ik het graag!

Mijn dochter is net 5 geworden. We poetsen nog met een peutertandpasta van Elmex. 's Ochtends na het ontbijt, 's avonds voor het slapen gaan.
Met een electrische kindertandenborstel. Ik laat haar de tandpasta uitspugen, maar niet naspoelen met water.
Ik doe het poetswerk, en soms mag ze zelf even tussendoor poetsen (tussen de middag ofzo).
Ze is nog niet aan het wisselen, haar tanden worden eens per half jaar door de tandarts bekeken. (wat ze erg leuk vindt)

Vraagjes: zo lang ze een melkgebit heeft peutertandpasta gebruiken? Of liever gewone?
Zal ik haar nu zelf het poetsen goed aanleren zodat ze kan 'oefenen' op haar melkgebit?

Alle verbeteringen zijn welkom!
Ik heb zelf niet zo'n goed gebit, is me nooit goed aangeleerd, dus ik wil dat graag anders doen :) )

Groetjes IlsevdA.
minique

Hoi Ilse,

Volgens fluoride basis-advies van het Ivoren Kruis moet je vanaf 5 jaar overstappen op een fluoridetandpasta voor volwassenen. Veel kinderen zijn dan nog niet aan het wisselen.

Wat ik bij mijn kinderen deed op deze leeftijd: eerst poetste ik en zij mochten na-poetsen. Zo weet je zeker dat er goed gepoetst is en doen ze zelf ook ervaring op. En vertel haar tijdens het poetsen ook hoe je het doet; dat ze er een systeem op na moet houden zodat ze niet per ongeluk iets overslaat (dus bijv. rechtsboven aan wangzijde beginnen helemaal naar links, dan terug via de binnenkant en tenslotte nog de kauwvlakken en dan pas onder doen). Blijf erbij staan en geef evt. aanwijzingen waar ze nog op zou moeten letten.
Vanaf 8 a 9 jaar mochten ze van mij zelf gaan poetsen en dat ging steeds goed volgens de poetscijfers die ze kregen van de tandarts, maar je moet toch wel wat toezicht blijven houden, want inmiddels is er 1 bij mij bijna 11 en nu zie je het toch weer iets verslappen. Dus zijn de teugels hier weer wat strakker gegaan.

Belangrijk is ook dat je haar megeeft dat het aantal eetmomenten op een dag beperkt moet zijn: hooguit 6. Je kunt dus het beste koek/fruit/snoep en drinken direct na elkaar geven en alles in 1x laten opmaken (dus niet 5 snoepjes geven waar ze er om de zoveel tijd eentje van eet).
Verder niet te snel poetsen nadat er iets gegeten/gesnoept, wacht liever een uur.

:smt006 Monique
ma, 10/18/2004 - 12:06 Permalink
Paul K.

Ik laat haar de tandpasta uitspugen, maar niet naspoelen met water.


Ehhh... ik heb dat anders geleerd. Ik moest van mijn moeder juist wel naspoelen met water. Het lijkt mij niet gezond om resten tandpasta in je mond te houden. Ook zie ik het nut er niet van in.

Paul.
ma, 10/18/2004 - 13:08 Permalink
IlsevdA.

Ik heb juist gelezen dat peutertandpasta weinig fluoride bevat, zodat deze doorgeslikt mag worden.
Verder las ik dat tandartsen vaak aanraden om bij jonge kinderen die met deze pasta poetsen niet na te spoelen omdat dat een betere bescherming geeft.
let wel: ik heb het over kinderen en peuterpasta!

Daarom ben ik benieuwd of het juist is zoals ik het doe, en hoe de specialisten op dit forum erover denken.
ma, 10/18/2004 - 13:27 Permalink
IlsevdA.

Minique: dat poetsen vlak na de maaltijd 's ochtends, daar heb ik ook wel eens aan gedacht: zit vlak op elkaar. maar men verzekerde mij toen dat poetsen na de maaltijd echt de voorkeur heeft boven poetsen voor de maaltijd...

En inderdaad: toezicht houden zal ik zeker nog een poos doen. Ik vind het onbegrijpelijk wanneer ik kinderen in mijn omgeving zie die vanaf een jaar of 3 zelf mogen 'poetsen'(zeg maar gerust: aaien) en dan na een halve minuut mogen stoppen...

Waar ik benieuwd naar ben: waarom met 5 jaar en een melkgebit overgaan op gewone tandpasta? Er is toch geen verschil tussen 3/4 jaar met een melkgebit en 5/6 jaar met een melkgebit? Of mis ik iets? :)
ma, 10/18/2004 - 13:31 Permalink
de digitale tandarts

Jawel het lichaamsgewicht van het kind en dus de kans op een overdosering fluoride!

Tevens geldt een uur niet poetsen na het eten of drinken van iets zuurs! Dus indien geen sinaasappelsap of andere zure spijzen/dranken gegeven wordt bij het ontbijt, kan ook direct na het ontbijt gepoetst worden ( smaakt het wat lekkerder :wink: )
ma, 10/18/2004 - 13:52 Permalink
IlsevdA.

Ja okee, het gewicht. maar die peuterpasta is er dus ter bescherming van het kind dat het niet teveel fluoride binnenkrijgt.
maar wanneer kinderen 5 of ouder zijn met een melkgebit, is er dan een groot voordeel in d egewone tandpasta die je anders met peuterpasta mist?
ma, 10/18/2004 - 14:12 Permalink
dj

De concentraties fluoride zijn hoger in volwassenpasta zoals je al vermeldde, dit is het enige verschil.

Het wordt wel aangeraden, flouride in de mond houden, maar de DT vermeldde ook dat er geen echt hard wetenschappelijke bewijs was dat dit zinvol is. Aan de andere kant is het logisch te veronderstellen dat

- fluoride dat niet wordt wegespoeld ook de kans krijgt wat "na te werken"
- dat na het poetsen spoelen goed is om losgepoetste plak en etensresten ook uit de mond te verwijderen
- dat daarom misschien zowel naspoelen als wat fluoride in de mond houden zinvol is, dwz poetsen, spoelen, poetsen, stoppen
- dat het nabehandelen met fluoride ook het gevaar vergroot op overdosering
- de werking van fluoride niet onmiddelijk is, het ivoren kruis raadt twee minuten aan, 30 seconden is inderdaad te kort
- dat dagelijks tweemaal twee minuten goed poetsen (evt drie) en een redelijk dieet meer effect heeft dan allelei andere dingen als spoelen, nabehandelen met pasta en andere dingen, alhoewel die niet nutteloos hoeven te zijn

Waar ik persoonlijk huiverig voor zou zijn is dat als ze wat pasta in de mond houden ze het vies gaan vinden, net zoiets als je elke keer hetzelfde eet of drinkt. Dat zou erg zijn!
ma, 10/18/2004 - 14:39 Permalink
IlsevdA.

:) Bedankt voor het meedenken!

Gelukkig houdt mijn dochter erg van de mint-smaak.
Ik was alleen wat huiverig om van Elmex peuter naar Elmex normaal te gaan, want ik krijg daar zelf bijvoorbeeld enorm pijnlijke lippen en mond van.

Op zich is het natuurlijk zo dat we al goed bezig zijn met haar tanden. ik vroeg me alleen die dingen af.
Het moet geen obsessie worden ;)

groetjes IlsevdA.
ma, 10/18/2004 - 16:17 Permalink
minique

Tevens geldt een uur niet poetsen na het eten of drinken van iets zuurs! Dus indien geen sinaasappelsap of andere zure spijzen/dranken gegeven wordt bij het ontbijt, kan ook direct na het ontbijt gepoetst worden ( smaakt het wat lekkerder :wink: )


Ik vraag me nu ineens iets af: hoe zit het dan met 'zoet' dat wordt toch ook omgezet in zuur? Maar als ik de DT nu lees, zou je na een boterham met hagelslag en een beker melk gewoon direct mogen/moeten poetsen. Of zie ik dat nu verkeerd?

:smt006 Monique
ma, 10/18/2004 - 16:38 Permalink
dj

Nee dat is goed.

Voor de omzetting van suiker tot zuur is wat tijd nodig. Het gebeurt ook vooral op plekken waar plak zit. Als je plak hebt zul je het er trouwens toch af moeten halen, dat is onvermijdelijk en onder de plak is het waarschijnlijk toch zuur. Dus het is zaak de plak zoveel mogelijk weg te houden.
Met poetsen na hagelslag worden zowel de bacterieën (de plak) als de suikers weggehaald en dit is echt nuttig. Ook zetmeel (die boterham) wordt trouwens omgezet in zuur, het duurt alleen nog langer.
ma, 10/18/2004 - 16:59 Permalink