Tandjes komen heel moeilijk door bij mijn dochter

Author:
mirandaaatje
Posted:
ma, 05/01/2006 - 11:46
Op 15 april was het eerste puntje van het eerste tandje doorgebroken bij mijn dochtertje, op dat moment 7,5 maand. Nu, 2 weken later, is het tandje in zijn gehele breedte door het tandvlees heen, maar het komt niet verder. Het 2e tandje dient zich ook al aan,maar kan ook niet echt door het tandvlees heen. Dit alles veroorzaakt erg veel pijn en ongemak, en chamodent werkt niet en dentinox en gengigel doen ook weinig. Het enige wat helpt is paracetamol, en ik kan haar natuurlijk niet iedere dag paracetamol gaan geven. Hier moet toch een oplossing voor zijn?
Iemand suggesties?
de digitale tandarts

Het lijkt erop dat de tanden van uw dochtertje normaal doorbreken, daar gaan zeker weken tot maanden overheen. Als het tandje in zijn gehele breedte is doorgebroken dan zal het doorbreken niet echt pijnlijk meer zijn; de pijn treedt met name op, vlak voor en tijdens het begin van het doorbreken.
In het boek 'ik breek door' geschreven door kindertandartsen, staat dat soms ook teveel het huilen van ene kind wordt toegeschreven aan het doorbreken van tanden, soms is het dan raadzaam om ook verder te kijken.
Met vriendelijke groet.
ma, 05/01/2006 - 12:43 Permalink
mirandaaatje

Hallo tandarts,

Ik heb al een oudere dochter, en ook bij alle andere kinderen die ik ken, zat er tussen het doorbreken van het tandje tot het volledig doorgekomen zijn van het tandje soms maar 24 uur en maximaal een paar dagen, dit tandje is al 2 weken geen milimeter hoger gekomen. Het lijkt mij, dat het tandvlees heel stug is. Is er geen middeltje om het tandvlees wat zachter te maken?
ma, 05/01/2006 - 14:58 Permalink
de digitale tandarts

Het is onmogelijk dat een tandje binnen 24 uur geheel doorbreekt. De doorbraaksnelheid is volgens mij sowieso minder dan een millimeter per dag. Tussen het moment van doorbreken en de doorbraaksnelheid kan een grote variatie zitten, maar uiteindelijk is dat bijna nooit een reden tot zorg.
Helaas is bekend dat geen van de middeltjes als gengigel etc een duidelijk effect heeft; in sommige zitten pijnstillende medicamenten, wat wel de pijn dus kan verzachten.
Probeer ook zeker te weten dat de pijn wel wordt veroorzaakt door het doorbrekende tandje, omdat blijkt dat deze vaak te snel als schuldige wordt aangewezen.
Met vriendelijke groet.
ma, 05/01/2006 - 15:35 Permalink