Tandjes getrokken kindje 4 jaar maar waarom ????

Author:
frasilda
Posted:
za, 07/19/2008 - 12:36
Goedemiddag ik hoop op veel reactie's wat jullie hiervan denken :roll:
Vorige week zaterdag is mijn zoontje van 4 gevallen van een hoge glijbaan in de tuin ik pakte hem uit een enorme plas bloed het bleef maar lopen ook pas na een uur stopte het doormiddel van stelpen.
Toen ben ik een weekendtandarts gaan bellen , ben daar geweest met hem zijn hele tandvlees zag er heel akelig uit en hij had van binnen een scheur in zijn lip van boven tot onder.
de tandarts maakte gelijk een foto , ik vroeg omdat ik zag dat 1 tandje voortandje naar achter was geslagen door de val en los zat of het misschien nog vast kon gaan zitten?
Hij zei in eerste instantie dat dat wel eens kon :) zijn mond zag er heel akelig uit maar aan het tweede voortandje was niets te zien.
Tot dat de uitslag van de foto kwam , de assistente vertelde heel voorzichtig dat ze van binnen wel gebroken waren :o ik kon het niet geloven niet zichtbaar maar van binnen bij de wortelpunt zag je bij de een een zwart streepje en bij de ander was dat heel licht een heel dun streepje niet heel goed zichtbaar.
De tandarts vertelde dat de tandjes er waarschijnlijk in de toekomest beter uitgehaald konden worden omdat de kans op ontstekingen zou zijn.
Ik schrok me natuurlijk lam wat een dag zeg :( :cry: en zei nee echt kan het niet gewoon blijven zitten hij vertelde nou het kan wel maar je moet goed heel goed in de gaten houden dat er geen fistel op zij tandvlees komt maar meestal halen we ze er uit maar houd het maar heel goed in de gaten en wel snel naar je eigen tandarts gaan maar eerst moet zijn mondje genezen.

Een paar dagen goed met kamille thee gespoelt en alleen vloeibaar mocht hij eten en een spulletje op zijn tandvlees gesmeerd waardoor het woensdag er een stuk beter uitzag :)
Ik wilde voor een second opinion ook nog naar een andere tandarts voordat ik naar mijn eigen tandarts zou gaan.
Ik kreeg een tip van iemand die 1 keer in de week in de praktijk zat van haar man speciaal die dag deed ze kindjes ik dacht zal wel een schatje zijn die heel kindvriendelijk is.
Ik kon donderdag terrecht in de ochtend , toen begon het drama ik werd eigenlijk overvallen
door de daadkrachtigheid van deze vrouw ze keek en zei wel als ik de foto niet had gezien had ik er niets aan gedaan maar omdat ik die mee moest nemen ik voelde wel iets van twijfel ze ging er een paar keer naar kijken en besloot ineens uit het niets :o dat ze ze eruit zou gaan halen maar gelijk :o
ze legde helemaal niet iets goed uit of vroeg wat wij wilde ofzo ik dacht nog hoe dan ik ...snapte er niets van maar alles overrompelde me ik kraamde nog wel uit is dit niet veel te traumatissche voor mijn zoontje ohhhhh die angstoogjes van hem ik vergeet ze nooit meer :cry:
Ik vond het voor mij als toeschouwer hartverscheurend om te zien en het kwam zeker niet kindvriendelijk over allemaal, voor hem ik zat in een roes of zo van gebeurtenissen.
Hij kreeg zeker wel 8 verdovingsprikken in dat nog zere tandvlees :roll: en dat die oogjes toen hij dat tangetje boven zijn hoofd zag :(
Ik snap mezelf niet dat ik niet ineens zei HOOOOOOOOO
Het is me zo overvallen , ik kwam alleen maar voor een second opinion om meningen te vragen zodat ik een goed beeld zou krijgen wat een aantal mensen er van vonden.
En nu zijn z"n tandjes er in eens uit ik kan het rotgevoel maar niet van me afzetten die tandjes liggen in een doosje en zien er puntgaaf uit hele lange wortels eraan .
Ik heb er zo'n rotgevoel aan over gehouden en kan hier ook geen een verhaal als dat van mijn zoontje vinden bij iedreeen zijn die tandjes gewoon blijven zitten na een val en werden ze een beetje grijs en pas als er een pusbultje kwam werden ze er pas uitgehaald lees ik hier
waarom is bij mijn zoontje het zekere voor het onzekere genomen????
Terwijl zijn tandjes nog helemaal heel waren :o
Misschien had de onsteking wel nooit gekomen of over 2 jaar pas??
Nu loopt hij zo'n 4 jaar zonder tanden rond ben er zo verdrietig onder omdat mijn gevoel niet goed is ,is er niet te radicaal gehandelt???????
Het geeft geen bevredigend gevoel :cry:

Please reactie ik kan het maar niet van me afzetten vorige week had hij zijn tandjes nog en was er nog niets aan de hand wat een rare week ik had het graag even willen bezinken en zelf een beslissing willen nemen in de toekomst wanneer ik een goed beeld had gekregen en andwoorden op al mijn vragen had gehad!

Hij had echt zulke mooie melktandjes prachtig gebidje zo schattig :P


mvg angie
Newtan

Ik verbaas me hier niet zo over. Ergens schijn men tandartsen te leren dat ontstekingen aan melktanden slecht zijn voor de blijvende tanden. Ik heb vroeger geleerd dat dit alleen het geval is als kinderen een zware ziekte hebben. Longontsteking, diabetes, dat soort dingen.

De blijvende tanden hebben hoogstwaarschijnlijk een dreun gekregen, waarvan je later de gevolgen zie in de vorm van een witte of lichtbruine plek. Dat komt omdat ze tijdelijk even in de ontwikkeling gestoord zijn. Zoiets is tegenwoordig in een kwartiertje te verhelpen met composiet. En of je de melktanden er nou wel of niet uit haalt, maakt waarschijnlijk niets meer uit voor de verkleuring. Ik zou ze daarom even laten zitten en kijken of het kind er last van krijgt.

Maar je hebt binnen de tandartsenwereld hier een controverse over. De een zal ze laten zitten, de ander niet.

Het goede nieuws: over twee jaar komen de nieuwe tanden door. En ik heb al tientallen kinderen gezien die van het gemis van twee melktanden absoluut geen trauma overhouden.

Ik geef je gelijk, het is wel effectief, maar niet beschaafd.
zo, 07/20/2008 - 12:30 Permalink
rixt

Hallo Angie,

Je hoopte op veel reacties. Dan hier nog een. Niet van een tandarts, maar wel van een ouder.

Ik heb al heel wat afgelezen op dit forum en gemerkt dat hier veel bijzondere en kundige mensen reageren. Van de laatste tandarts die op je bericht heeft gereageerd denk ik te weten dat hij nog net iets kundiger is dan de rest, zeker op het gebied van tandheelkunde bij kinderen. Dus je kunt er echt gerust op zijn dat het een goede beslissing was die tandjes te trekken. En dat was eigenlijk ook het advies van de eerste tandarts waar jullie heengingen, toch?
Maar heel erg rot voor je dat het op een manier is gebeurd die voor jou heel vervelend, zelfs schokkend, was.

Fijn dat je je verhaal hier op dit forum hebt geplaatst! Daardoor kun je je gevoelens hier kwijt, en niet (of niet meer) in aanwezigheid van je zoontje.
Hij is nog jong en er zit best een kans in dat hij over enige tijd de hele gebeurtenis is vergeten. Ik heb er bij mijn eigen dochter ook wel versteld van gestaan welke dingen ze echt helemaal is vergeten, maar aan de andere kant: welke, in mijn ogen kleinigheden, ze juist wel heeft onthouden.
Ik moet denken aan het verhaal dat ik eens hoorde over iemands vroegste herinnering. Dat was dat haar moeder tegen haar had gezegd: "Dit zul je nooit vergeten". Maar over welke gebeurtenis het ging, dat wist ze niet meer. Probeer te voorkomen dat je kind later zich nog wel jouw reactie kan herinneren, maar de situatie zelf al helemaal kwijt is.

Het is natuurlijk ontzettend jammer dat je zoon een paar jaar zonder die tandjes moet lopen. Misschien is het een kleine troost dat hij niet de enige is. En misschien komt er nog een tijd dat jullie een grapje kunnen maken over de ontbrekende tandjes: humor, in een liefdevolle situatie, ontspant en soms werkt het zelfs helend.

Waar ik trouwens nog benieuwd naar ben, hoe heeft je zoontje zelf zich gehouden in deze situatie.
Je vertelt dat je heel angstige ogen bij hem zag. Ja, heel begrijpelijk. Maar verder heeft hij heel goed meegewerkt?

Heel hartelijke groeten,
Rixt
ma, 07/21/2008 - 10:25 Permalink
frasilda

Ik kan het nog steeds niet van me afzetten heb ook de eerste tandarts (weekendtandarts was dat )weer gebeld maar die kon zijn oren ook niet geloven hij zegt hij alleen zei van waarschijnlijk moeten ze er in de toekomst uit maar dat hij het ook niet gelijk gedaan zou hebben.
Toen ik vertelde dat ook het 2 de tandje getrokken was :o daar konden ze helemaal niet overuit vreselijk vonden ze het ook voor het kind.
Hij had ze gewoon laten zitten ook voorlopig nog :roll: zegt hij nu
ben inmiddels ook bij mijn eigen tandarts geweest en ook hij had er niets aan gedaan.
Een nichtje van mijn blijkt al 11 jaar tandarts assistente te zijn ze vroeg het aan haar tandarts en ook hij had ze laten zitten waarom heb ik uiteindelijk hier heen gegaan en waaaaarom heeft de tandarts waar ik voor een second opinion kwam ze er dan zo abrubt uitgetrokken??????? :smt018

Waarom heb ik dit laten gebeuren ik ben zo overrompelt zo erg ik heb mijn eigen zoontje nog door de behandeling gesleept inderdaad waarom zei ik niet STOP.
Waarschijnlijk omdat ik op dat moment ook nog niet wist wat het beste was toen ik eenmaal buiten stond was ik zo geschrokken en dacht was dit nou wel nodig geweest of ik wakker werd geschud ik zag die prachtige tandjes liggen in het doosje met prachtwortels er aan en dachtt neeeeeeee zag dat het niet waar is
Het is ook te snel gegaan allemaal ik had het gewoon voorlopig even zo moeten laten 2 weken en dan pas moeten gaan handelen :smt010

De eerste tandarts zei ook het is een samenloop van omstandigheden waar allles is mis gegaan :smt010 achteraf zeg maar :smt013 dat heb ik weer
vr, 08/01/2008 - 14:50 Permalink
ikja

@Xalon

Ik denk dat het feit dat het kindje geen melktandjes meer heeft niet alleen het punt is hier. Deze moeder voelt zich vooral overrompeld en baalt van de manier waarop alles is gegaan.

@Frasilda/Angie
Probeer het van je af te zetten, je bent hierdoor geen minder goede moeder. Je gaat er gewoon van uit dat een deskundig iemand weet wat hij doet...Het positieve is dat je zoiets niet snel nog eens zal gebeuren toch?
ma, 10/13/2008 - 15:46 Permalink
vV

afgaande op het verhaal moesten ze er gewoon uit. is alleen minder netjes over gecommuniceerd. Dat andere allemaal roepen dat ze ze er ""nog"" niet uitgehaald zouden hebben: knappe conclusie terwijl ze de situatie zelf niet gezien hebben, in de 2e plaats wanneer dan wel?/ wanneer er al ontstekingen (die ongetwijfeld gaan komen) zijn? en het kind dan nog meer voor zijn kiezen krijgt, te weten kaakontstekingen ed? nee de beslissing ze eruit te halen was juist! alleen de communicatie erover niet..
Hoe gaat het nu met hem?
ma, 10/13/2008 - 15:52 Permalink
mecánico para …

Ik wou maar zeggen: ik zou ze er ook uitgehaald hebben, alleen ik zou het anders gebracht hebben. Al was het maar omdat het vaak voor de ouders zo tegen valt.
NB 8 spuiten voor 2 tanden? dat verbaasde me eigenlijk nog het meest


al die meningen van anderen die er niet bij waren en alleen je na weken gekleurde verhaal vertellen zullen zichzelf indekken. ik blijf er bij, eruit moesten ze toch en de weg erheen had meer charmant gekund.
wo, 10/15/2008 - 18:43 Permalink