Tandenpoetsen is een ramp

Author:
glas zuurtje
Posted:
wo, 06/16/2010 - 21:50
Hoi,

Ik heb een zoontje van 13 maanden.
Sinds dat hij zijn eerste voortandje kreeg ben ik begonnen met poetsen.
Met poets van Weleda, maar deze bevat geen fluoride en nu gebruik in die van Elmex.

En of het nou aan die tandpasta ligt of niet; poetsen is een drama! Ik heb er echt geduld voor en ben enorm rustig, maar hij doet zijn kaken stijf op elkaar of draait zij hoofd weg en gaat gillen, heel hard gillen! Momenteel komt er niks door, dus dat is het ook niet.

Mijn man en ik zijn beiden erg zuinig op ons gebit en hebben nooit gaatjes.

Mijn zoontje krijgt geen suiker en geen fles, dat scheelt, maar ik wil wel graag een goede poetsgewoonte aanleren! Hopelijk gaat het beter als hij begrijpt waarom we moeten poetsen.

Ik wil hem niet in de wurgreep leggen en poetsen omdat ik bang ben voor trauma's, ik heb een heel gevoelig kind.

Mijn vragen:

is wat tandpasta aanbrengen op de voortanden voldoende?

als er gaatjes komen in het melkgebit, wordt het definitieve gebit dan per definitie ook slecht?
Lieneke

Wat een gedoe he, zo'n kleine poetsen? Mijn kleine meid heeft ook rond die leeftijd gehad dat ze enorm tegensputterde. Toch zal je moeten volhouden; de aanhouder wint. Dus stug doorpoetsen en het ongewenste gedrag negeren. Probeer niet in gevecht te gaan. Een trekkende hand aan jou hand moet je dus niet met kracht weerstaan maar geef juist mee en plaats dan de borstel opnieuw. Zing ondertussen altijd hetzelfde liedje. Hou een vast ritueel aan. En blijf vooral altijd zelf rustig!
Gaatjes in het melkgebit betekent niet per definitie een slecht blijvend gebit. Maar in het melkgebit kunnen ook pijnklachten ontstaan en dat wens je ook niet voor je kind.

Goed dat je je kind geen snoep/koekjes of ranja geeft. Hou vol. Gewoon melk, water, boterhammen en fruit zijn voldoende voor je kind. Probeer het aan te leren om dit ook direct achter elkaar op te eten of te drinken. Dus niet een slokje, even spelen, en weer een slokje etc etc. Hou je kind bij eten/drinken in de eetstoel tot dat het op is.
do, 06/17/2010 - 08:45 Permalink
inge123

Het is ook wat, zo'n prikding in je mond, en je kan niet eens zien wat het is! Onze kinderen wilden ook niet. Onze vorige tandarts had goede tips. Ik heb ze nog steeds in mijn opschrijfboekje staan, dus hierbij:

1. Schiet niet in de stress, dat voelen ze meteen (vond ik een hele goede)

2. Beter elke dag even proberen dan helemaal niet poetsen, en in het begin niet te lang. Er staat een schema'tje naast. Eerst tien tellen, na een paar dagen vijftien, etc.

3. Laat zien en voelen wat je gaat doen door even op hun handje te poetsen. Dan weten ze hoe het voelt. Niet een keertje, maar een aantal avonden na elkaar.

4. Geef ze een tandenborstel waarmee ze kunnen spelen, eerst om in hun mond te steken en later ook om pop en beer van gezonde tanden te voorzien. Doe dat los van een poetsmoment, dus bijvoorbeeld 'smorgens en 's avonds poetsen, en 's middags zelf de borstel vasthouden.

(Hij zei er wel bij, weet ik nog, dat het niet de bedoeling is dat ze aanleren dat je op een tandenborstel moet kauwen, het gaat erom dat ze leren hoe het aanvoelt in hun mondjes. Dus niet laten kauwen, wel laten borstelen en proeven).

En een van mezelf:

5. Wissel met borstels en pasta. Wat lekker is voor de een is niet fijn voor de ander. Onze jongste werd pas echt gelukkig toen we hem poetsten met de electrische tandenborstel, en de oudste had liever het zachtste, kleinste borsteltje.
ma, 07/12/2010 - 01:26 Permalink