tandenpoetsen

Author:
barbie46
Posted:
zo, 10/12/2003 - 11:11
mijn dochter van 1,5 jaar laat heel vaak niet toe dat ik haar tanden poets. de eerste paar poetsbewegingen gaat nog wel maar daarna houd zij haar mond stijf dicht zodat ik niet eens meer de borstel in haar mond krijg.Het begint echt een probleem te worden ook omdat ik zie dat haar voortanden slecht beginnen te worden.Ik zie dat daar plekjes beginnen te komen. Wie heeft er tips voor mij zodat het poetsen weer wel gaat?En moet ik haar al meenemen naar de tandarts zodat hij iets aan die plekjes kan doen voordat het echt te erg wordt? graag reacties. groetjes barbie46
Lieneke

Allereerst: goed dat je het vraagt.

Tips:
* Laat je dochter zitten op de grond. Ga er zelf met een stoel achter zitten. Je benen staan links en recht van je kind. Zo is het voor je dochter haast onmogelijk om te 'ontsnappen'.
* Poets heel zachtjes met een zachte tandenborstel. Poetsen met harde bewegingen en met een harde borstel kan pijn doen.
* Koop een electrische tandenborstel met een melodietje. Misschien vind ze dit prettiger?
* Probeer het poetsen leuk te maken. Vertel bijvoorbeeld een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
* Stop niet meteen de tandenborstel bruut in de mond, maar stel de tandenborstel bijvoorbeeld voor als 'meneer de tandenborstel'of 'het tandentoverstafje'.
Zo is de tandenborstel niet eng meer en een bekende.
* Laat je dochtertje kiezen aan welke kant je begint. Zo krijgt ze het idee dat ze toch controle over de situatie heeft.
* Probeer concequent te zijn: als je zegt al haar tanden te gaan poetsen, poets dan ook al haar tanden. Ook als ze tegen sputtert.
* Zeg hoeveel tellen je gaat poetsen. Je kan langzaam tot 10 tellen en dan een pauze nemen en dat nog eens en nog eens tot dat alles gedaan is.

Succes!
zo, 10/12/2003 - 11:29 Permalink
Essiekoko

Hoi,

Wat wij deden bij onze zoon rond die leeftijd, was hem zelf ook een (extra) tandenborstel in zijn handen geven. Mijn dochtertje van nu 16 maanden is er ook niet echt dol op en bij haar merken we dat afleiden met andere dingen (speelgoedjes o.i.d.) ons de gelegenheid geeft om in korte tijd toch haar tandjes te kunnen poetsen.
Of je met die plekjes al naar de tandarts moet weet ik niet. Je dochter zal daar waarschijnlijk ook niet echt mee kunnen werken.

Groetjes,
Esther
zo, 10/12/2003 - 13:53 Permalink