Tand groeit terug het tandvlees in

Author:
Cheraine
Posted:
vr, 07/17/2015 - 12:35
Mijn dochter (5,5 jaar) haar melktand (centrale snijtand boven) groeit langzaam terug naar boven, haar tandvlees weer in. Twee maanden geleden is er bij de tandarts een foto gemaakt, waarbij te zien was dat de melktand inderdaad voor een groot deel weer in het tandvlees zit. De blijvende tand was ook te zien. Ze is er trouwens nooit op gevallen.
De tandarts heeft ons de opdracht gegeven veel te wiebelen aan de tand, zodat hij er zo snel mogelijk uit komt. Het wiebelen lukt maar nauwelijks en inmiddels is de tand nog dieper het tandvlees ingegroeid. Één van de zijkanten van de tand is nu ongeveer gelijk met het tandvlees.
Heeft iemand hier ervaring mee en misschien tips voor ons? Ik ben zelf vooral bang dat de melktand haar blijvende tand gaat beschadigen.
Alvast bedankt!
Ortholimburg

Lijkt me een ankylose. Dit betekent dat de melktand met zijn wortel aan het bot is vastgegroeid .De tand groeit niet terug het bot in, maar het kaakbot groeit, ook in verticale richting, en de tand groeit niet mee waardoor het lijkt alsof hij terug naar binnen gaat. Soms, als meer dan 20% van het worteloppervlak ankylotisch is kan de tandarts dit diagnosticeren door met een instrumentje tegen de tand te tikken .Deze percussietest geeft dan een hogere, metaalachtige klank ,in vergelijking met de buurtanden.
Oplossing: verwijderen van de melktand, anders gaat hij de eruptie van de andere tanden hinderen en de normale groei van het kaakbot verstoren . een andere oplossing is er niet.
vr, 07/17/2015 - 12:52 Permalink