spoed......

Author:
didi1969
Posted:
ma, 05/10/2004 - 13:59
mijn dochtertje van 3 jaar heeft een slecht gebit, 1 kies moet eruit, en 2 gevuld worden, bij het SBT is een wachtlijst van 3 maanden, en de tandarts wil morgen bij hem in de praktijk de kies eruit trekken, er komen 2 tandartsen, 2 assistentes en als ik wil, ik erbij. hij zegt, dan maar even gillen en huilen...
de tandarts heeft geen foto's genomen, en zegt, ik haal die kies eruit, ik DENK dat die t meest pijn veroorzaakt.
ze laat zich niet helpen, gaat gillen tegenspartelen, enz. straks prikken ze mis, of trekt ie de verkeerde kies.....ben bang dat ze zo een trauma eraan overhoudt, en dan moet ze later nog de rest laten vullen, ....helluppp wat moet ik doen, ?????????
Roxanne

Ik denk het beste dat je haar een beetje kan voorberijden op de hele klus die gaat komen...

maar ik zou als ik tandarts was, eerst die 2 kiesjes vullen, zodat ze een beetje gewend raakt, en dan die kies ( op een latere afspraak) er uithalen, want als ze echt niet meer wil nadat die kies eruit is gehaald dan moet er meer strijd worden geleverd!!!

misschien kan je dit overleggen met de tandarts???

Groetjes Roxanne

Houd ons op de hoogte!
ma, 05/10/2004 - 20:06 Permalink
de digitale tandarts

Ik denk dat de tandarts niet voor niets die kies op korte termijn wilt trekken. Blijkbaar heeft uw kind dermate last dat drie maanden wachten op de behandeling bij het 'sbt' te lang is. Overigens is het nemen van foto's bij melkkiezen van minder groot belang dan bij (jong) volwassenen, de cariës is namelijk beter te herkennen.

Probeer uw angst niet teveel over te brengen op uw kind; ik weet dat het moeilijk is en dat u erg met haar meeleeft!

Ik hoop dat het verwijderen van de kies makkelijker gaat dan u misschien denkt en dit de klachten bij uw dochter vermindert.

sterkte.
ma, 05/10/2004 - 21:08 Permalink
kindertandarts

Voor het wennen van kinderen aan tandheelkundige behandeling en het opbouwen van vertrouwen kan begonnen worden met het maken van foto's. Dit is meestal wel nuttig.
Een volldig behandelplan kan zo worden gemaakt aangezien je op die foto's veel kan zien
1. hoe diep zijn de gaatjes en zit er aan de wortel van de kies een onsteking
2. Zitten er tussen de kiezen nog gaatjes die je met het blote oog nooit ziet maar alleen op een foto.
3. in hoeverre zijn de nieuwe kiezen aanwezig in zoverre te beeordelen.
Het maken van foto's is een vrij eenvoudige handeling en prima voor de start van de zorg.
Je voorkomt ermee dat je het behandelplan afstemt op hetgeen wat je zo in de mond ziet en verkleint daarmee de kans dat je over een half jaar weer problemen krijgt met gaatjes die erwel al zaten, maar nog niet waren gezien.
di, 05/11/2004 - 22:41 Permalink
de digitale tandarts

Even vraagje aan de kindertandarts:

Neemt u routinematig rontgenfoto's/bitewings bij kinderen voor de tweede wisselfase of doet u dat alleen in het geval er duidelijk caries aanwezig is, zoals in de bovenstaande casus?

Alvast bedankt.
di, 05/11/2004 - 23:25 Permalink
didi1969

ik ben gister met mn dochtertje bij de tandarts geweest, de kies is eruit getrokken, het was een ware drama, zo zielig, vooral de 3 prikken, ze lag te gillen en tegen te stribbelen, met 3 man werd ze vastgehouden.
het trekken vond ik ook vreselijk om te zien, dat gesjor, in mijn ogen duurde t uren, en ben zelf ook over mn toeren geraakt.
toen ik over foto's begon zei de tandarts, dat dat nu niet te doen was, bij de ene manier moest ze dan ruim 1 minuut stil kunnen zitten om dat apparaat langs haar mond te kunnen laten gaan, en bij de andere manier moesten die plaatjes dan in dr mondje.
dus alles gebeurd zonder eerst foto's te maken.
de kies zag er vreselijk uit, was een heel stuk vanaf gebroken.
vandaag is ze meegeweest omdat mn oudste voor controle moest, zo laat ik haar nu ff wennen. over een maand terug, ik controle, en proberen of zij ook weer in de stoel gaat, zodat hij kan kijken zonder wat te doen.

ik heb 2 berichtjes gehad hier van de tandartsen, ik begrijp dat de ene zegt, foto's zijn t belangrijkste niet, en de andere zegt weer vanwel.....
wo, 05/12/2004 - 12:07 Permalink
kindertandarts

Foto's kunnen een bijdrage leveren aan de zorg en de diagnostiek. Het is zeker niet het belangrijkste.
De tandheelkundige behandeling moet op een kindvriendelijke manier worden uitgevoerd, zo snel mogelijk, efficient en elegant.
wo, 05/12/2004 - 16:23 Permalink
Ricky

Beste didi,

Over het behandelen van kinderen zijn BOEKEN vol geschreven en nog steeds zijn er bijna evenveel meningen als dat er tandartsen zijn! Het is een beetje vergelijkbaar met wat je ziet over het opvoeden van kinderen: ook daar zijn de hoge heren het lang niet met elkaar eens.
Belangrijk is dat u probeert vertrouwen in uw tandarts te hebben en dat u beseft dat u onbewust, zonder dat u dat wilt, heel veel invloed op uw kind heeft. Bent u angstig voor wat uw dochter te wachten staat, dan voelt uw dochter dit en zal ook zij de behandeling veel eerder als traumatisch ervaren. U gaf aan over uw toeren te zijn geraakt...mag ik u een welgemeend advies geven? Ga de volgende keer NIET mee naar binnen, probeert u zich afzijdig te houden, hoe moeilijk dat ook is! Uiteindelijk helpt u daar uw kind mee. Als u zelf zeer gespannen aanwezig bent, zal uw kind gespannen zijn, maar ook de tandarts en de assistente omdat ze "uw hete adem" in hun nek voelen. Dit bevordert het verloop van de behandeling niet.

Groeten, Rick :wink:
za, 05/15/2004 - 20:55 Permalink
didi1969

bedankt voor de goede adviezen, ik had ook als optie om Of in de wachtkamer te blijven, Of mee te gaan, ik kon het dus niet over mn hart verkrijgen om haar daar alleen te laten, ze is al een paniekerig kind, en als ik haar dan ook nog eens verlaat........ ze heeft niet gezien dat ik over mn toeren ben geraakt, ik heb haar al die tijd bij haar benen vastgehouden. toen t bijna klaar was, en ze aan het sjorren waren , ben ik even gaan zitten, ik moet eerlijk zeggen, dat de tandartsen goed werk hebben verricht. ze heeft geen minuut napijn gehad, en heb haar nergens meer over gehoord. het was vreslijk om mee te maken, en om t aan te zien, maar door de goede afloop nadien, en geen napijnen enz. ben ik blij dat t zo gegaan is.
nu proberen alles weer op te bouwen, steeds ff naar de tandarst, in de stoel, ff kijken, laten merken dat t ook anders kan dan dat zij nu meegemaakt heeft... allemaal bedankt voor jullie antwoorden en adviezen.
zo, 05/16/2004 - 09:37 Permalink