snijtandjes naar binnen geduwd

Author:
joja
Posted:
za, 03/18/2006 - 19:13
Hallo,

Mijn zoontje van 16 md is deze ochtend gevallen op zijn voortandjes. We zijn direct naar de tandarts geweest toen het bloeden was gestopt. Deze heeft geconstateerd dat de 2 snijtandjes naar binnen zijn geduwd over ongeveer één derde van de tandjes. Ze zijn ook allebei een hoekje kwijt. Er kan niets aan gedaan worden dan enkel in het oog houden dat er geen abces op de tandjes komt. Ik heb al verschillende berichten hierover gelezen.

Wat ik me nog afvraag of graag een tweede opinie over heb :

- is het niet nuttig toch een foto te laten maken ? Kan hier iets uit afgeleid worden voor de blijvende tanden ? Wanneer kan toch best een foto gemaakt worden ?
- als er een abces komt, wanneer zou dat dan gebeuren of moet ik me blijven zorgen maken dat er een abces kan komen in de toekomst door die val ? Moet in dit geval altijd het tandje eruit ?
- treedt de eventuele verkleuring onmiddellijk op, of kan dat maanden nadien nog optreden ? Hoe groot is de kans op een verkleuring ? Hoe groot is de kans dat de tandjes weer op hun plaats komen ?
- Als er in het beste geval geen verkleuring of abces optreedt, is dan de kans groot dat hij ook aan zijn blijvende tanden niets zal overhouden ?

Alvast bedankt !
Een bezorgde mama.
Geke

Ik kan me voorstellen dat u erg bezorgd bent, het is heel wat wat er gebeurd is en het is moeilijk om iets te zeggen over wat er kan gebeuren. De percentages/kansen van alles weet ik eigenlijk niet, staat ook niet duidelijk in boeken vermeld. Het is niet echt zinvol om een foto te gaan maken, omdat je ze nog kunt zien, dus het heeft geen toegevoegde waarde. Als je ze niet kunt zien en na een tijd wachten en ze niet vanzelf doorbreken, wordt er wel eens een foto gemaakt om te kijken waar ze zitten. Op de foto kun je trouwens niet zien of de blijvende tanden beschadigd zijn, hooguit of de doorbreek richting veranderd is, maar mocht er een vertraagd doorbreken, kan op dat moment een foto gemaakt worden, dat is nu niet nodig. Verkleuring doordat de zenuw afgestorven zou zijn zie je meestal al redelijk snel, heeft hij ook veel pijn aan zn tandjes? Vaak is het toch afwachten of er een abces komt, daar is meestal niet zoveel over te zeggen, vaak zie je wel vantevoren verkleuring van de tandjes, maar dat hoeft niet. Als er een abces zit, dus ook een ontsteking moet het tandje wat dit veroorzaakt er wel uit, om beschadiging van de blijvende tand te voorkomen. En ook als dit allemaal niet gebeurd, is het nog afwachten of de blijvende tanden niet beschadigd zijn, dat zie je pas als ze doorkomen.

:smt006 Geke
zo, 03/19/2006 - 17:51 Permalink
Lizzie

Wat zou je dan bijvoorbeeld zien?
Mijn zoontje heeft dit namelijk ook gehad en ik vraag me af hoe zo'n schade aan het blijvende gebit eruit kan zien?
do, 04/06/2006 - 20:57 Permalink
BJN

Even nagezocht:
Flores MT. Traumatic injuries in the primary dentition. Dent Traumatol 2002; 18: 287-298:
"In a retrospective study of 172 intruded teeth, the apices of more than 80% of the teeth were pushed labially. It was found that most of them re-erupted and survived with no complications for more than 36 months post trauma, even in cases of complete intrusion and fracture of the labial bone plate".

In deze publicatie staat dat zij vinden dat er bij melktanden en deze verplaatsing geen fotos nodig zijn. Hierboven staat dat het in 80% resulteerde in een voorwaarste verplaatsing van de wortels -> weg van de blijvende tanden. En: de meeste gaven geen complicaties en kwamen na verloop van tijd weer teruggroeien in de mond.

De tandarts is dus goed op de hoogte van de stand van de wetenschap op dit gebied. Vorig jaar kwam de NMT met een adviesprotocol. Daar staat het zelfde in. Alleen kan ik er niet bij als niet NMT lid. Jammer.
do, 04/06/2006 - 23:27 Permalink