Snijtand eruit met wortel en al!

Author:
SaskiaK
Posted:
do, 06/30/2005 - 21:46
Onlangs vond mijn vader de snijtand van mijn dochtertje terug die nu een jaar geleden eruit gevallen is. Wij dachten dat ze het destijds had doorgeslikt, hij was niet te vinden. Nu blijkt dat hij er met wortel en al uitgekomen is. Betekend dit nu, dat als ze gaat wisselen, dat de nieuwe tand niet komt omdat er geen wortel meer is om aan te hechten. Of vormt zich dan een nieuwe wortel?
We schrokken nogal van de enorme grote van een tand met wortel eraan vast.

Ik ben benieuwd naar een antwoord.

Vriendelijke groeten,
Saskia
Geke

De blijvende tand die zich onder de melktand vormt krijgt zijn eigen wortel en door het doorbreken van de blijvende tand wordt de wortel van de melktand geresorbeerd (dus een soort oplossen, hij verdwijnt op een gegeven moment gewoon). Daarom zie je eigenlijk nooit een melktand met een wortel eraan, er uit komen. Want als melktanden los gaan zitten, is de wortel al bijna helemaal verdwenen. Hier heb ik een plaatje van de wisseling, waarop ook een beetje het oplossen van melktandwortels en het nieuw vormen van wortels van blijvende tanden te zien is:

http://www.familydoctor.co.uk/htdocs/TEETH/TEETH04.jpg

Verder is het vaak zo dat als een melktand vroegtijdig verloren is gegaan, de blijvende opvolger wat vertraagd doorbreekt. Maar het beste kan de tandarts dat ook in de gaten houden, want het is wel belangrijk dat er genoeg ruimte is voor deze tand om door te breken.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht u nog vragen hebben kunt u het altijd laten weten.

:smt006 Geke
do, 06/30/2005 - 23:45 Permalink