schommel tegen melktandjes....

Author:
sammie
Posted:
ma, 04/09/2007 - 20:59
Hallo! wat fijn deze site, ik heb nl een vraag!
mijn dochtertje van 2,5 heeft gisteren een schommelend kind tegen haar mondje gekregen...gevolg: tand door de lip en 2 loszittende voortandjes. De een zat wel wat losser dan de andere.
Gelijk naar de dienstdoende tandarts gereden en volgens hem viel het wel mee. Ze zouden wel weer vastgroeien omdat ze nog zo jong is. de eerste 2 weken mag ze nergens in bijten en vandaag heb ik al haar eten zo vloeibaar mogelijk gemaakt. Toch lijkt het erop dat 1 tandje naar 'beneden' is gezakt. Kan dit alsnog vastgroeien? En hoe lang duurt het voordat het tandje verkleurd? Dat hoefde volgens de tandarts niet het geval te zijn, maar kon wel.
Wat is nu raadzaam? nog even afwachten wat er gebeurt of aslnog een keer naar de tandarts te gaan? mijn dochtertje lijkt er overigens in het geheel geen last meer van te hebben!
Ik hoop op een spoedige reactie,
groetjes Sam
mecánico para …

Als je op zulk jonge leeftijd een tik krijgt is het melden van het incident bij je eigen tandarts sowieso slim. Eigenlijk kan je van een verloop geen vast traject geven, vandaar dat vaak een week na het ongeval een mooi punt is om eens te gaan kijken of ze wat vaster staan, geen verkleuringen zijn opgetreden. Dan vervolgens d eintervallen steeds verdubbelen. 2 weken, 6weken (1plus2 =3 en dat verdubbelen dus), 13 weken en dan elke halfjaar. Over die periode zie je vaak dingen beter aankomen.
Dat zakken natuurlijk, als je het zeker wil weten moet je er een ijsstokje over de snijrandjes leggen en kijken of de lijn erg afwijkend is van de lijn onder je neus. Dat de tand langer lijkt kan ook komen omdat de rand van het tandvlees wat is terug getrokken.

NB, geen last is een goed teken maar niet alleszeggend, dus volgende week toch even laten zien aan de tandarts.
Trouwens wel prettig dat het snel gezien kon worden, datlees je wel eens anders
ma, 04/09/2007 - 21:24 Permalink
sammie

bedankt voor je berichtje! ik ga denk ik volgende week maar even heen. de bovenlip is nu weer helemaal normaal, dus van de buitenkant zie je niet zoveel meer. Ik durf ook nog niet aan het tandje te komen, ben veel te bang dat ik haar pijn doen en ze alsnog bang wordt van het hele incident (nu praat ze er niet meer over)
di, 04/10/2007 - 09:43 Permalink
Irfan

Beste Sam,

Bij trauma van kinderen wordt meestal een afwachtende houding gekozen en natuurlijk geruststelling van de ouders. Waarschijnlijk zullen de tandjes inderdaad wat meer vast komen te staan. In ieder geval worden melktandjes die uitgezakt of er helemaal uit zijn nooit teruggeplaatst, omdat dit schade kan geven aan de opvolger.

Bij trauma wordt tegenwoordig een termijn van 3 maanden aangehouden voor de eerst volgende controle. Raadzaam om er dan een tandarts naar te laten kijken, eventueel een rontgenfoto om te zien hoe het bij de wortels eruit zien, mochten de tandjes nog wat klachten geven.

De termijnen van 2 wk, 6 wk 18 wk is afgeschaft en nu wordt enkel na 3 maanden een controle gedaan en vervolgens bij elk volgende halfjaarlijkse controle gedurende 2 jaar gekeken naar de tandjes. De nieuwe methode is wetenschappelijk onderbouwd en richtlijn van de NMT. Zie NMT tandletsel praktijkrichtlijnen.

Is als laatste de lip goed schoongespoeld en goed gecheckt of er geen vuil in de lip is gekomen, misschien nadat ze is gevallen op de grond na de klap?

Succes en geen zorgen,

Groet Irfan
di, 04/10/2007 - 10:05 Permalink
sammie

Bedankt Irfan,
dat betekent dus dat de tandjes waarschijnlijk niet meer erg vast komen te staan? dat lijkt me nl ook niet zo heel prettig?
Gelukkig is ze niet op de grond gevallen en hebben we de lip zo goed en zo kwaad als het kon proberen te deppen met een schone natte washand. het bloedde enorm, dus asl er al vuil in zat, is dat weggespoeld met bloed.
de lip is ook alweer helemaall genezen, verbazingwekkend hoe snel dat is gegaan.
Ik bel zometeen toch maar even voor de zekerheid met de tandarts, beter teveel dan te weinig.... :o
di, 04/10/2007 - 11:19 Permalink
Irfan

Nee hoor, denk dat ze wel redelijk vast komen te staan, zodat er weer normaal gefunctioneerd kan worden.

Goed dat het nu al mooi genezen is.

Een keer extra gaan kan absoluut geen kwaad natuurlijk.

Irfan
di, 04/10/2007 - 14:44 Permalink
sammie

Donderdag as kan ik bij onze eigen tandarts terecht. Die wilde er toch nog even naar kijken. Hij gaf wel al aan dat ze er waarschijnlijk toch niets aan doen.
Ik doe dan nog wel even een verslagje. thank you so far!
di, 04/10/2007 - 17:43 Permalink