ruwe tanden

Author:
katherina
Posted:
do, 06/29/2017 - 11:32
Mijn dochter van 9 heeft een gruwelijke hekel aan tandenpoetsen. Van de week waren we bij de tandarts en die liet mij en haar duidelijk zien waar niet goed gepoetst was, dat werd goed aangetoond door plakverklikkers. Het is dus echt nodig dat we onze poetsroutine gaan verbeteren. Ik gebruik een elektrische tandenborstel van oral-b met een ronde kop en kindertandpasta. Ik poets 's avonds haar tanden. 's Morgens doet ze het zelf.
We hebben van de tandarts plakverklikkers meegekregen en na het poetsen, 2 minuten, binnen-boven-buiten geef ik haar er eentje en dan zijn haar tanden plaatselijk nog flink roze. Bij de randjes met het tandvlees, in de groeven van haar kiezen, op de toppen van haar hoektanden en voorop haar voortanden. Dat klopt ook, want ze vind het erg vervelend als ik daar poets, ze kan haar lippen niet goed ontspannen en haar tong glipt steeds naar de tandenborstel toe.
Ik krijg het roze best goed weggepoetst, maar ik blijf een roze weerschijn zien. Vooral op haar voortanden zitten nog roze vlekken. Gisteravond voelde ik daar over met mijn vingers en die tanden voelen helemaal ruw. Ik ben bang dat ik dat nooit goed weggepoetst krijg. Natuurlijk had ik veel strenger moeten zijn over het tandenpoetsen, maar het kwaad is geschied. Hoe kan ik dit op gaan lossen? Als ik goed kijk blijven haar tanden een beetje roze. Kan ik die ruwe plekken zelf wegpoetsen? Of moet de tandarts daar iets aan doen? Wordt het glazuur van haar tanden er zwakker van?
Lieneke

Wat een vervelende situatie, maar wat goed dat u vraagt wat u kunt doen. Ik denk dat het handig zou zijn, als u met uw kind naar de mondhygiënist zou gaan. Deze professional kan u in alle rust coachen en met u en uw dochter zoeken naar een manier waarop het voor beide weer leuk is om te gaan tandenpoetsen. Het is zeker niet eenvoudig als tong en lippen niet willen meewerken, maar er zijn vast praktische tips die de mondhygiënist voor u heeft. Bovendien wordt het ook tijd dat uw dochter de tools krijgt om zelf te gaan poetsen, want eigenlijk zou ze na haar 10e niet meer nagepoetst hoeven worden. Ook daarin kan ze begeleid worden door de mondhygiënist. U bent echt niet de enige met deze problematiek, probeer er wat over te ontspannen. Want uw dochter heeft waarschijnlijk al helemaal geen zin in gepoetst worden als u peentjes loopt te zweten.
do, 06/29/2017 - 12:32 Permalink
katherina

Als antwoord op door Lieneke

Lieneke, bedankt voor je reactie. Ik heb gisteren een app gedownload met een tandenpoetsliedje en dat vind ze geweldig, dus het begin is er. Toch nog 1 vraag, is er nog wat te doen aan haar ruwe tanden? Of is dit gewoon zoals haar tanden zijn? Ik hoop het niet, want het is op die ruwe plekken echt lastig schoon houden. Zou ik daar zelf iets aan kunnen doen, of moet ik daat toch even de mondhygiënist naar laten kijken?
vr, 06/30/2017 - 09:25 Permalink