Ruimte maken voor blijvende kies (5-6 jaar)

Author:
syl72
Posted:
ma, 08/11/2014 - 14:32
Hallo,
Mijn zoontje wordt eind september 6 jaar. Bovenin is aan 1 kant de blijvende kies aan het doorkomen. Aan de andere kant en onderin nog niet. Ongeveer 1,5 maanden geleden zijn er foto's gemaakt en is te zien dat bovenin aan de andere kant de blijvende kies niet (goed) door kan komen i.v.m. ruimtegebrek. Eind augustus moeten we terug voor controle en als deze dan nog niet door is, wil de kindertandverzorgende de achterste melkkies verwijderen om zo plaats te maken voor de blijvende kies. Ik vind dat nogal snel. Als alle andere blijvende kiezen al lang en breed door zijn, dan kan ik het wel begrijpen om die melkkies te verwijderen, want dan duurt het te lang. Maar als het nu al zou moeten, heb ik er eerlijk gezegd wel moeite mee. Is het gebruikelijk om zo snel (met amper 6 jaar) al een kies te verwijderen voor een blijvende kies? Is het mogelijk om die blijvende kies nog wat tijd te geven om eventueel recht te kunnen groeien? Wellicht moeilijk om te oordelen zonder foto, maar gebeurt het vaker al zo snel? Bedankt vast voor jullie antwoord.
Lieneke

Eerlijk gezegd, heb ik daar ook nog nooit van gehoord op zo'n vroege leeftijd. Die kies komt vast wel een keer door zodra het de ruimte krijgt; zodra de kaak groeit. Maar ik kan het verkeerd hebben... De kindertandverzorgende mag zoiets ook niet in haar eentje beslissen. Ze moet hiervoor opdracht krijgen van de tandarts.
ma, 08/11/2014 - 20:04 Permalink
vV

ik zou afwachten. Op deze leeftijd al melkkiezen gaan trekken weet je zeker dat je een ruimteprobleem heb. Ik heb in inmiddels ruim 25 jaar werkelijk nog nooit gezien dat doorbraak van de eerste blijvende kies wordt tegengehouden door een melkkies. Ik denk dat ze iets (lees heel veel) terughoudender mag zijn hierin.

Daarnaast is dit inderdaad ter beoordeling aan de tandarts zelf...
di, 08/12/2014 - 08:16 Permalink
syl72

Bedankt voor jullie snelle reacties. Misschien dat de kindertandverzorgende het achter de schermen overlegd met een tandarts, maar in de stoel heeft er nog nooit een tandarts naar hem gekeken. Ik dacht altijd dat ze zelf alle beslissingen nam. Ze is echt wel heel professioneel, vandaar mijn verbazing over deze snelle beslissing. Eind augustus laat ik jullie nog weten hoe de controle gegaan is.
di, 08/12/2014 - 10:42 Permalink
vV

dat de tandarts hem nog nooit gezien heeft is een slechte zaak, ook dat u blijkbaar niet geïnformeerd bent dat u toestemming moet geven dat de kindertandverzorgende de controles en zo doet Want heel formeel is het gedelegeerd werk, en u mag best verlangen dat de tandarts zelf er naar kijkt. Regels mbt Informed consent moeten bekend zijn bij de tandarts.
di, 08/12/2014 - 11:11 Permalink
Lieneke

Een ktv'er is een mondhygiënist die een post-hbo heeft gevolgd. Ze mag wel controles doen, maar voorbehouden handelingen zoals het trekken van kiezen, gaatjes boren/vullen, röntgenfoto's maken en verdoving geven moet nog altijd in opdracht van een tandarts. Bij röntgenfoto's maken moet ook nog de tandarts in het pand aanwezig zijn. Er is op het moment discussie gaande of de opdrachtverstrekking in de toekomst nog nodig zal zijn. Ik vind het een kwalijke zaak als de tandarts nooit eens komt kijken. De tandarts blijft namelijk eindverantwoordelijk en goed overleggen en verantwoordelijkheid dragen kan je in mijn mening enkel doen als er ook een klinische blik is geweest. Fijn dat de ktv'er zo professioneel lijkt/is maar de wet zit anders in elkaar.
di, 08/12/2014 - 14:49 Permalink
syl72

Ik ben toch wel erg verbaasd hierover. We zitten nu ong. 5 jaar bij deze praktijk. Bij mijn (oudere) dochter is een kies getrokken, een kies geboord en daaroverheen een metalen kroontje geplaatst. Ook heeft ze gips gehapt voor space maintainers en deze zijn ook door de ktv geplaatst. Dit alles zonder dat wij een tandarts gezien hebben. Deze zijn wel in de kamers ernaast aanwezig, maar nooit erbij gehaald. Ik heb dan ook zojuist gebeld met de praktijk hoe het zit. Dit kreeg ik als info van de telefoniste: de ktv staat wel onder supervisie van een tandarts, maar deze wordt er alleen bij gehaald als er bijv. een heel diep gaatje zit. We hoeven niet nog eens extra naar een tandarts als we naar hun ktv toegaan. Maar als ik het precies wilde weten, moest ik het maar aan de ktv zelf vragen. De telefoniste wist niets van die wet (terwijl ze er al heel lang werkt). Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hiermee aan moet... De ktv weet echt waar ze mee bezig is, zit/zat volgens mij in allerlei kindertandheelkunde-besturen enz. (zal me niets verbazen als ze dit forum ook leest :-). Ze neemt de kindergebitten heel serieus vergeleken bij onze vorige tandartspraktijk.
di, 08/12/2014 - 16:26 Permalink
BJN

Het komt af en toe voor dat de nieuwe kies scheef in de melkkies groeit. De enige die over de noodzaak van een juiste benadering kan oordelen is de orthodontist. Juist omdat het relatief weinig voorkomt heeft de tandarts niet de kennis en ervaring om dit goed te begeleiden. In de orthodontische (specialistische) literatuur is dit fenomeen, alsmede de benadering ervan, beschreven.

De tandheelkunde, en orthodontie, zijn zo breed gegroeid dat het niet meer allemaal bij te houden is. Juist bij twijfelgevallen doe je er goed aan een specialist te consulteren. Heel vaak doen tandartsen en orthodontisten dat tegenwoordig online. Ik doe dat soort consultaties dagelijks. Dan hoef je als patient niet heen en weer. En scheelt mij als orthodontist een 20 minuten consult dat voor 21,29 € (verliesgevend is
:-?
do, 08/14/2014 - 14:02 Permalink
syl72

Bedankt voor jullie advies. Zijn geweest en er is al iets te zien van alle blijvende kiezen. Over een half jaar weer terug, nog even afwachten dus. Het gaat over beide bovenste blijvende kiezen waarvan ze wellicht die melkkiezen daarvoor eruit wil halen. Mocht ze dit willen gaan doen, dan zal ik de ortho erbij laten halen, die is ook in het pand aanwezig en kan meestal wel even heen en weer lopen tussendoor. Er zit wel een gaatje in de melkkies, maar die moeten we goed flossen en tandpasta opsmeren. Die wil ze nu nog niet vullen of bijslijpen omdat ze er toch misschien uit moeten en ze wil mijn zoontje niet extra belasten (hij heeft het niet op dokters, tandartsen enz.) Hopelijk gaat die niet snel groter worden, want dan is het sowieso einde melkkies. Goed letten op eten en drinken. Ik heb nog niks gedaan met het feit dat ze niet volgens de wet werken. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Ik laat tzt jullie nog weten hoe het is afgelopen.
wo, 08/27/2014 - 15:35 Permalink
syl72

Hallo, kleine update. We zijn doorverwezen naar een kindertandartsen praktijk. Zij gaan het verder beoordelen. Eind april kunnen we terecht. Ik hou jullie op de hoogte. Ik heb nog geen ortho benaderd hiervoor. Eerst maar eens eind april en foto's afwachten. Zelf vind ik de blijvende kiezen al verder door, maar eerst maar eens foto's vergelijken.
wo, 03/18/2015 - 09:04 Permalink
syl72

We zijn naar een kindertandarts kliniek geweest en bovenin moeten de achterste melkkiezen er helaas uit. De blijvende kiezen groeien echt scheef in de melkkiezen. De melkkiezen zijn zelfs hierdoor al aan het oplossen. Op de foto was goed te zien dat er al een hele 'hap' uit is bij 1 melkkies. Dit gaat wel onder narcose gebeuren. Bedankt voor jullie meedenken.
wo, 05/27/2015 - 13:36 Permalink