Probleemgebit

Author:
Liesma
Posted:
wo, 01/25/2006 - 10:18
Mijn dochter van 6 heeft een echt probleemgebit. Mijn tandarts heeft er gewoon geen goed antwoord op en voordat ik naar een andere ga, kan ik misschien hier wat goede reacties krijgen. Een schets van de situatie:
- Op jonge leeftijd kreeg ze al bruine plekjes op haar voortanden, aan de "tandvleeskant". Dat was niet weg te poetsen, zoals altijd gadviseerd werd, en werd alleen maar erger. Nu zijn die voortanden gewisseld, alleen zit er nog een een snijtand, die er ook niet meer uit ziet, maar die zit al los, dus zal er binnenkort ook wel uitgaan. Het is echt alsof haar tanden van binnenuit wegrotten. Maar laatst ontdekte ik op haar rechtsonderhoektand ook een beginnetje, en ben dus bang dat die tand er ook "aan gaat".
- Linksboven is haar eerste melkkies weggerot en eruitgetrokken, maar de kies die ernaast zit vertoond ook van die bruine "rotting" aan de tandvleeskant en ik vrees het ergste....
- Rechtsboven en rechtsonder zijn de melkkiezen allebei gevuld.
- Linksonder zijn de melkkiezen (nog..... ) OK.
- Ze heeft ook al 4 blijvend kiezen, waarvan er 3 aangetast zijn: ze hebben alledrie al een wortelkanaalbehandeling ondergaan en er zit nu een tijdelijk vulling op.
- Aan de rechtsonderkant gaat en komt er regelmatig een "puspukkel" in het tandvlees bij de hoektand/eerste kies.

Nu wil de tandarts de tijdelijk vullingen eruit halen (zitten er al in sinds juli 2005) en weer een wortelkanaalbehandeling geven, voordat de echte vulling erop gaat! Is dit echter wel nodig? Hoeveel wkb's kan zo'n jong kind aan, met alle verdovingen die er ook nog eens bij komen?....
Aan die puspukkel hoeven wij volgens de TA niets te doen, maar ik ben bang voor aantasting van de blijvende kiezen en hoektand! Zal er toch niet iets getrokken moeten worden?
Ik weet dat er niet echt een rede is voor die bruinkleuring, ze heeft toen ze klein was nooit echt hoge koorts gehad, iig geen langdurende. Wel af en toe een pencilline kuurtje, 1 keer een zware, toen ze pas 3 weken oud was. Nu wil ik graag weten of de blijvende tanden/kiezen ook gevaar hebben op die bruinkleuring/wegrotting?
Ze drinkt weinig frisdranken, veel water en thee zonder suiker, heeft ong. 2 snoepmomenten per dag, poetst 2 keer haar tanden per dag en ik poets na. Toen ze klein was heeft ze wel fluortabletjes gehad , maar al een paar jaar niet meer. Zal het toch beter zijn, om op de een of andere manier fluor te krijgen? Volgens de TA niet nodig.....
De laatste tijd maak ik me zeer ongerust over haar gebit en wil er iets aan doen! Wij wonen trouwens in Israel, en ik ben zeer benieuwd naar reacties uit Nederland.
BVD,
Liesbeth.
Geke

Door ziekte op jonge leeftijd, meestal tussen 1-2 jaar, kan aantasting van de blijvende kiezen ontstaan, dat zouden de kiezen waarin de wortelkanaalbehandelingen gedaan zijn kunnen zijn. Dit worden dan vaak kaasmolaren genoemd. Dat puspukkeltje wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking onder aan een kies, misschien bij een van de kiezen met een wortelkanaalbehandeling, het is erg moeilijk om bij kinderen een goede wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat de wortels aan de onderkant nog niet goed afgevormd zijn en er dus niet echt een goede stop is voor het vulmateriaal, wat makkelijk door het eind van de wortels heen gaat. Verder het wegrotten van de melktanden/kiezen moet echt een reden hebben. Of toch zoetigheid, vruchtensappen etc, of niet goed genoeg poetsen met fluoridetandpasta. Soms bij een droge mond gaat het ook sneller, dat kan veroorzaakt worden door medicijnen of mondademhaling (dus als ze veel met een open mond loopt en daardoor ademt inplaats van door de neus). Water en thee is inderdaad goed, maar let goed op wat ze verder nog eet en drinkt overdag, melk, fruit etc kunnen ook schadelijk zijn bij regelmatig gebruik. Na het tandenpoetsen s'avonds is het ook goed om niks meer te geven of te laten drinken, want dan kunnen de bacterien de hele nacht door gaatjes maken, dat kunnen namelijk ook deze donkere vlekken zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
wo, 01/25/2006 - 10:36 Permalink
Liesma

Bedankt voor je reactie, maar ik zal mijn vragen nog even op een rijtje zetten:
- moet ik nog een keer een wkb laten uitvoeren, juist omdat die wortels nog niet volgroeid zijn?
- moet die puspukkel behandeld worden, ab-kuur of kies trekken?
- hebben blijvende tanden en kiezen kans op die bruinkleuring?
- is het aan te raden fluor te gebruiken?
Groetjes,
Liesbeth.
wo, 01/25/2006 - 11:33 Permalink
Geke

Als de tandarts denkt dat hij of zij bij het opnieuw doen van de wortelkanaalbehandeling een beter resultaat denkt te kunnen behalen, waardoor de klachten aan deze kies verdwijnen (zoals bijvoorbeeld de puspukkel), zou dat een mogelijkheid zijn. Het is wel zo dat bij kiezen waar een wortelkanaalbehandeling in gedaan is, de wortels niet meer verder afvormen, dus ermee wachten heeft in dit opzicht weinig zin. Ook kan gekeken worden of de wortelsplitsing van de kies die naast deze kies komt al gevormd is, waarschijnlijk duurt dat nog een tijdje. Op dat moment kan de kies die problemen geeft getrokken worden en zal de nieuwe kies die erachter zal komen, mooi op de plaats van de oude kies komen. Dit is vaak een hele mooie oplossing. De puspukkel kan dus verdwijnen als er een goede wortelkanaalbehandeling in zit, of de kies getrokken wordt. Antibiotica helpt niet als de oorzaak, de bacterien in het wortelkanaal, niet bestreden wordt, dus dat is niet aan te raden. Verder als die bruinverkleuring veroorzaakt wordt door gaatjes en dat kun je het beste aan de tandarts vragen, want ik kan het niet zien, dan is die kans er inderdaad ook bij de blijvende tanden/kiezen, als de mondhygiene, voeding en evt mondgewoontes (mondademhaling) niet worden aangepast. Het is goed om tandpasta met fluoride te gebruiken, bij haar kan gewoon volwassentandpasta gebruikt worden, in peutertandpasta zit minder fluoride, als er goed gepoetst wordt zou dit voldoende effect moeten hebben.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

:smt006 Geke
wo, 01/25/2006 - 11:55 Permalink
dj

Bedankt! Ik ga nu echt goed opletten wat en wanneer ze eet/drinkt en zaterdag moeten we naar de tandarts, dus zal ik hem alles nog eens voor de voeten gooien. Zo-ie-zo wil ik een andere tandarts om een second opinion vragen. Als ik iets nieuws heb, zal ik het laten weten. Ik zit er iig wel aan te denken als er weer nieuwe kiezen doorkomen, die te laten sealen uit voorzorg...
Groetjes,
Liesbeth
do, 01/26/2006 - 08:55 Permalink