Poetsen we nou zo slecht?

Author:
brynath
Posted:
di, 07/14/2009 - 15:18
Mijn dochter van net 6, heeft al zoveel gaatjes gehad, naar mijn idee.
Begon al een jaar terug toen het me onder het poetsen ineens op viel dat ze tussen beide kiezen aan de onderkant een gaatje had en toen ik eens goed ging kijken, naar de rest van haar gebit. Zag ik aan de andere kant onder tussen de kiezen ook eentje zitten en ook tussen haar voor tanden, tja naar de tandarts dus en voor het eerst want we hadden het nog eerder niet zo ver gekregen dat ze haar mond open deed. Veel voorbereiden veel geduld en heel wat maandjes tijd, zijn de 2 gaatjes onder (bleken er 3) gevuld, zonder verdoving (ik vind het erg moedig).
Het gaat tussen haar voortanden heeft hij gelaten, was niet erg diep en leek stil te staan, dus hopen op een snelle wisseling en goed poetsen. Alles goed en wel, ze lijkt er geen trauma aan over gehouden te hebben gelukkig, ik namelijk zelf wel, ben erg bang voor de tandarts.
2 weken later bleek ze bij een van de gemaakte kiezen een ontsteking te hebben, regelmatig zit er een bult wat ook weer weggaat. Weer terug, maar hij doet er het liefst niets aan als ze er geen pijn aan heeft, ivm met de nieuwe kiezen. (als ze getrokken worden is er kans op weinig ruimte voor de nieuwe of zo iets.) Goed ik moet eerlijk bekennen da voor dat dit alles begon we niet altijd even goed haar tanden poetsen, veel snoepen deed ze nog niet tot het laatste half jaar. En we vergaten het nog wel eens. (toch een beetje het oude idee mee gekregen, dat het maar melk tandjes zijn en dat daar nog niet veel kan gebeuren. Was dus behoorlijk geschrokken toen we de gaatjes ontdekten en voel de me best schuldig dat ze nu de boor al moest ondergaan. Sinds dien poetsen we elke dag haar tanden, veel snoepen gebeurd nog steeds niet, gewoon vaste momenten van de dag, het is niet dat ze nooit iets krijgt, maar niet vaak en niet de hele dag door. alleen drinken dan, ja ik zag dat ik daar ook wat beter op moet letten.

Nu had ze vorige week last van haar kies zei ze, ik heb gekeken maar zag niets, naderhand heb ik wel een klein zwart vlekje gezien, waarschijnlijk beginnend gaatje, maar daar had ik niet aan gedacht, der tanden waar niet gepoetst, zal wel vuil zijn. manlief of ik poetsen haar tanden, nu was ik gisteren weer aan de buurt en zag tot me schik dat ze bij de bewuste kies nu een flink gat had. Eigenlijk op dezelfde plek als vorige keer maar dan de andere kies.
Ik schok daar toch wel weer van, we poetsen nu toch goed en ze snoept niet veel...
Ze heeft er ondertussen geen last meer van, maar gealarmeerd ben ik toch verder gaan kijken, om tot mijn schrik te ontdekken dat bij de kies met ontsteking er ook weer een gaatje zit, het zit ook wat zwart, niet veel maar beetje.
nu zei ze boven in een kies ook een klein gaatje te zien, nu zag ik niets, maar vanmorgen toen ik nog eens goed keek zag daar inderdaad ook een klein gaatje. Ik baal hier enorm van, hoe kunnen we dit nou voorkomen, ik heb nooit geloofd dat slecht gebit erfelijk kan zijn. maar pfff...al 7 gaatjes in haar jongen leven, allemaal in de afgelopen 2 jaar. gelukkig heeft ze nergens pijn aan, want toen ik vanmorgen de tandarts belde was het erg druk en we kunnen pas in augustus terecht. Tot die tijd weet ik niets beter dan 3 keer per dag haar tanden goed poetsen na elk groot eet moment. en niet de hele dag door limonade drinken en tja het lekker, is altijd al beperkt geweest, 's ochtends een keertje en 's middags.

maar goed ik voel me wel erg schuldig, ik heb nog nooit in onze buurt gehoord, dat een kind zo vaak en zoveel gaatjes heeft. Doen we het nou zo slecht?
Lieneke

Goed dat u zelf inziet dat u de verantwoordelijkheid zelf moet nemen. Alhoewel ik me afvraag waarom er zo snel naast een vulling weer nieuwe caries ontstaat....Je bent al een eindje de goede weg op. Nu nog de puntjes op de i. En die zijn heel belangrijk!

Het best zou je een mondhygienist samen met je kind kunnen bezoeken voor een intensieve begeleiding.
Ikzelf laat kinderen met gaatjes elke 6 weken bij me terugkomen. Ik leer dat het kind en de ouders/verzorgers op adequate wijze poetsen. Je kunt alvast zelf plakverklikkers kopen bij de apotheek. Dan kun je zelf goed zien of het nu schoon is of niet. Je kunt ook alvast een leuke kookwekker of zandloper kopen waarop te tijd wordt aangegeven hoelang er gepoetst dient te worden.
Verder kan de mondhygienist laklaagjes aanbrengen om de kiezen beter te beschermen. Dit wordt vooral gedaan bij de blijvende kiezen. Als het goed is, komen er straks nieuwe kiezen achter de melkkiezen te voorschijn.
Er kan ook extra fluoride worden gegeven in de vorm van een hap of een lak (lak is beter). Nog beter is als er thuis met fluoridehoudend spoelmiddel wordt gespoeld.
Ikzelf werk ook met een goedje wat Caries-Ex heet. Dit beschadigd de celwand van cariesmakende bacterien zodat ze afsterven. Zo krijgt je kind alsware een nieuwe start. Het smaakt echter ontzettend smerig, dus het ligt een beetje aan het kind of ik het kan gebruiken of niet.
Om de voeding aan te passen gebruik ik een voedingsdagboek. Hierbij wordt er onder andere elke dag bijgehouden wat er wordt gegeten en gedronken. Daarna wordt er bekeken hoe we deze voeding kunnen aanpassen zodat het minder carogeen is. Er zijn waarschijnlijk meer dingen ongezond voor het gebit dan u denkt.

Al met al bestaan er dus veel mogelijkheden om nog wat extra's te doen voor het gebit. Misschien heeft uw kind slechter speeksel waardoor er zoveel gaatjes ontstaan (hier bestaan testen voor om dit uit te wijzen). Juist dan is het extra belangrijk om de preventieve maatregelen in te zetten. Want nu loopt u achter de feiten aan en dat hoeft niet. Het kost u vast een hoop tijd, concequentheid en energie om dit op de rails te krijgen, maar hier krijgt u absoluut wat voor terug!
di, 07/14/2009 - 15:57 Permalink