overbeet

Author:
plopperdeplop
Posted:
wo, 02/28/2007 - 13:54
hallo,

Mijn dochtertje van bijna 2 jaar heeft een overbeet. Dat wil zeggen haar bovenkaak staat verder naar voren dan de onderkaak. Ik zelf heb dat ook. Een vriendin vertelde dat ik absoluut het speentje eruit moest gooien. Maar das al probleem 1 we gebruiken hem alleen met inslapen en dan halen wij het er weer uit. Dus mijn inziens kan het daar niet aanliggen.
Neem ook aan dat een overbeet al bepaald is en dat dat niet per definitie komt door speengebruik.
Maar wat moeten we hiermee aan? Moeten we nu al met haar naar een tandarts gaan???

Alvast bedankt voor antwoorden
Irfan

Beste Plopperdepop,

Uit uw vraag bemerkte ik enige bezorgdheid, dus ik heb voor de formulering van mijn antwoord, voor uw geruststelling ook even een enkele boek erbij gepakt.

U geeft aan dat uw dochter een overbite heeft. Even een kleine correctie, dat de bovenkaak (BK) veel verder naar voren staat t.o.v. de onderkaak (OK) is een overJET, wanneer de voortanden van de BK diep over de voortanden van de OK vallen heet het een overBITE. Ik denk dat u in uw geval een overJET bedoeld.

Bij kinderen van 0-6 jaar, die in hun melkgebitfase zitten, wordt geen orthodontische behandeling ingesteld. Dit is immers de fase waar de eerste tanden doorkomen en de kaken hun groei aan het beleven zijn. Hierbij wordt alles aan de natuur overgelaten. Een tandarts is bij een kind in deze periode vooral bedacht op (naast de caries natuurlijk):

-Afwijkende mondgewoonten (Duimen, openmond gedrag, nagelbijten etc)
-Een tekort of teveel aan tanden die familair zijn (genetisch)
-Trauma aan de kaak of tanden en kiezen
-Glazuurkwaliteit (bijv. kaasmolaren)

Dus op dit moment moet u gewoon afwachten hoe de kaken zich zullen ontwikkelen. Een eventuele te ver terugliggende onderkaak wordt pas behandeld tegen de tweede wisselfase (10-12 jaar) of erna tegen de puberale groeispurt. Tijdens de groeispurt kan een orthodontist met buitenboordbeugels de BK afremmen in de groei, danwel de OK meer stimuleren om te groeien om de overjet te compenseren.

Voor nu absoluut geen zorgen maken en wat de speen betreft, om tandverplaatsing te bewerkstelligen moet de speen een aantal uren per dag in. Ik denk dat u het gebruik van de speen aan het afbouwen bent, dus die hoeft niet per direct de prullenbak in. Misschien tegen 2 jaar wel een wenafspraakje bij tandarts...

Met vriendelijke groet,

Irfan Abas
wo, 02/28/2007 - 18:59 Permalink