Ouder(s) niet in behandelkamer

Author:
Essiekoko
Posted:
ma, 09/29/2003 - 20:16
Vandaag kreeg ik voor mijn zoontje info over een kindertandartspraktijk. Hierin stond dat het niet is toegestaan dat ouders bij de behandeling van hun kind in de behandelkamer zijn (in iets aardigere bewoordingen). Wel gaat er aan de behandeling zelf een soort van wenperiode vooraf, waarin het kind kennis maakt met de tandarts enz.
Weet iemand of dit gebruikelijk is of is dit per praktijk verschillend?

Esther
Essiekoko

Sorry, ik lees net een soortgelijke vraag met antwoorden hieronder....

Mijn specifieke vraag is of dit normaal is voor kindertandartspraktijken.

Esther
ma, 09/29/2003 - 20:20 Permalink
Carla de W

Ik ben daar nog nooit geweest. Maar ik weet wel dat we in kinderziekenhuizen ook vaak de ouders achter laten. Vaak zijn ouders erg gespannen, maken zich zorgen over de gezondheid van het kind en dat voelt het kind aan. Dat is de minste reden om het zo te doen.
Helaas zijn er nog meer redenen, ouders die zich 'bemoeien' met onze behandeling. Ik heb wel eens een moeder gehad die niet wilde dat we haar zoontje geslachtsdeel aanraakten omdat ze hem leerde dat dit prive was, maar hij kwam voor een blaasonderzoek en moest een katheter, als je dan eerst stampij krijgt met de ouders.... Dus er zijn meerdere redenen om het kind onbevangen alleen te hebben. En als de artsen goed bezig zijn is het kind ook echt niet bang. Als ik op mijn hurken bij een kind ga zitten en het vriendelijk uitnodig om mee te gaan is er geen enkel kind dat weigert, eerlijk zeggen wat we gaan doen, kind serieus nemen en dan houden ze er niets aan over.....
Vertrouw het maar !
di, 09/30/2003 - 21:26 Permalink
Essiekoko

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Ik heb inderdaad het andere bericht hierover ook gelezen en zo meer info gekregen.

Ik zal bij het eerste bezoek gewoon kijken hoe het gaat en ja, kinderen reageren soms anders als ouders erbij zijn. Het is meer mijn gevoel dat als er wat met hem is of gebeurt dat ik daar erg graag bij wil zijn. Ik heb zelf geen angst voor de tandarts, ben niet uitermate gespannen, maar voel me door zo'n opmerking in een folder wel in die hoek geplaatst. Ik denk dat ik eerst de kat uit de boom moet kijken in de praktijk en dat het dan vanzelf komt.

Esther
di, 09/30/2003 - 22:47 Permalink
dj

Hoi Esther en Carla,

Ik denk dat het juist bij kindertandartsen niet normaal om ouders te weren. Ik hoop dat ook.
Ik ken er twee en een CBT (angsttandarts), die werken (naar mijn stellige indruk) allemaal niet zo, dus zelfs niet het CBT, waar de rol van de ouders vaak niet al te positief is geweest.

Ik zou grote bedenkingen hebben bij een praktijk die zich zo opstelt als beschreven.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-09-30 23:14 ]
di, 09/30/2003 - 22:59 Permalink
Carla de W

dj


Ik heb het over een speciaal kinderziekenhuis..... Daar worden ook vaak de ouders buiten de behandelkamer gehouden....
za, 10/04/2003 - 18:27 Permalink
dj

Hoi,

Ik doelde eigenlijk op de tandartspraktijk met mijn opmerking.

Het probleem wat jij beschreef in het ziekenhuis is echt heel reeel. Er gebeuren in ziekenhuizen heel veel verschillende behandelingen. Daarom ligt de situatie mi nog moeilijker dan bij tandartsen. Ik denk dat we al snel een beetje tever van kindertandheelkunde verwijderd zouden raken als we dat echt gaan bespreken. Maar misschien hebben de moderatoren er geen problemen mee, dat zou kunnen.

Toch, heb je die andere thread, "lastige ouders", gelezen? Ik denk wel dat daar argumenten in staan die ook voor ziekenhuizen relevant zijn.

Doeg,
za, 10/04/2003 - 20:03 Permalink
Carla de W



Toch, heb je die andere thread, "lastige ouders", gelezen? Ik denk wel dat daar argumenten in staan die ook voor ziekenhuizen relevant zijn.

Doeg,


Ik kan die draad niet vinden.....
do, 10/23/2003 - 15:21 Permalink
Essiekoko

Ondertussen is onze zoon van 4 jaar al meerdere malen wezen wennen in de kindertandartspraktijk en het gaat echt heel goed. Ook dat hij 'alleen' gaat, gaat vrijwel natuurlijk. Alles, maar dan ook echt alles, wordt in kleine stapjes uitgelegd in voor hem duidelijke taal. Hij heeft er echt baat bij. Van een behandeling is het nog niet gekomen en voor die tijd zullen wij ook een gesprek hebben met de tandarts zelf over wat er gaat gebeuren. Onze zoon wordt ook voorbereid op de behandeling met lachgas of droomgas zoals ze het daar noemen.
Al met al hebben we er tot nu toe een heel goed gevoel over, ondanks mijn bezwaren toen ik de folder las.
do, 12/11/2003 - 18:57 Permalink