opaak melktandjes

Author:
caep
Posted:
di, 02/14/2006 - 12:56
mijn dochter van 1 jaar heeft nu 8 melktandjes en die zijn allen opaak. de tandarts heeft dit nog nooit gezien bij het melkgebit en zal het voorleggen aan een collega. de volgende benamingen zijn genoemd: hypocalcificatie, amelogenesis imperfecta, glazuurhypoplasie. kan iemand mij tips en een adres geven waar ik naartoe kan om dit nader te laten onderzoeken?
met vriendelijke groet, caep
Geke

Op de universiteit worden wel vaker van dit soort problemen bekeken en behandeld. Ze hebben daar ook een speciale afdeling kindertandheelkunde met specialisten die het probleem kunnen beoordelen en zo nodig in de toekomst kunnen behandelen. Ik weet niet waar u vandaan komt, maar u zou terecht kunnen bij ACTA (academisch centrum tandheelkunde amsterdam) in Amsterdam, Den Haag of Almere. Er zijn ook universiteiten in Nijmegen en Groningen. Ik weet niet hoe ernstig het probleem is en of ze er ook veel last van heeft. Lukt het wel om de tandjes goed te poetsen? Want dit is vaak erg belangrijk. Als de tandjes een glazuurafwijking of iets anders hebben zijn ze vaak erg kwetsbaar voor gaatjes. Daarom is poetsen en een goede voeding erg belangrijk. Niet teveel suiker en bijvoorbeeld geen flesje of tuitbeker met roosvicee of iets anders met suiker, waar ze steeds een beetje van kan drinken. Het beste is om dit soort drinken binnen een niet te lange tijd te geven, zodat de tanden hier niet te vaak aan blootgesteld worden. Tegen gaatjes is het belangrijk om niet meer dan 7 eetmomenten per dag te hebben. Hier telt het eten ook bij mee, tussendoor fruit ook. Water en thee zonder suiker kunnen geen kwaad.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en dat duidelijk wordt wat precies het probleem is. Er kan soms iets foutgegaan zijn bij de ontwikkeling van de melktandjes, maar dat hoeft vaak nog niet te betekenen dat de blijvende tanden ook beschadigd zijn. Als u nog vragen heeft kunt u het altijd laten weten.

:smt006 Geke
vr, 02/17/2006 - 22:03 Permalink
a_leeuwtje

Caep,

Mijn dochtertje heeft ook geen tandglazuur ik ben via mijn eigen tandarts doorverwezen naar het Medisch Centrum in Utrecht en ben daar geweldig geholpen.

Wel moet mijn dochtertje 5 keer per dag poetsen een mondspoel gebruiken voor het slapen gaan en weinig snoep momenten hebben.

En dan natuurlijk kijken wat voor snoep geen zure, gesuikerde enz. Maar het heeft geholpen hoor ze is 10 bijna en heeft nog niet een gaatje en dat terwijl ze helemaal geen glazuur heeft.

De tandarts heeft toen ze 2 jaar was al een behandelplan ingediend bij de verzekering en alle behandelingen worden vergoed nu. (gelukkig)

Verleden week hebben ze de eerste 2 facings geplaats op haar voortanden prachtig is het nu en haar hele gebit wordt zo mooi gemaakt voor dat ze 18 jaar is.

groet Annelies
zo, 06/04/2006 - 16:29 Permalink