ontsteking/abces getrokken kiezen en fistel......

Author:
itje
Posted:
ma, 04/25/2011 - 20:53
mijn dochter van net 6 heeft 3 mnd geleden erge kiespijn gehad (links onder). Paracetamol hielp niet. Ze wilde zelf naar de tandarts. De tandarts zag een gaatje en deze werd gevuld. Enkele dagen later weer extreme kiespijn en een dikke wang en ik zag dat er een fistel naast de kies zat. Wederom naar de tandarts en de kies moest getrokken worden. Precies een maand later weer extreme kiespijn nu rechtsonder waarbij paracetamol niet hielp. Zo dapper als ze is wilde ze weer naar de tandarts. De tandarts was van mening dat deze kies er ook uit moest!! Moet je nagaan binnen een maand twee kiezen eruit. Die zelfde avond nog nam de pijn alleen maar toe en haar wang werd in de loop van de nacht zo dik en rood. De huid glom gewoon. Paracetamol hielp niet. We hebben de hele nacht opgezeten. De volgende ochtend zei de tandarts dat er een abces zat en heeft haar tandvlees/wang ingesneden!! Heel veel bloed maar in mijn beleving bijna geen pus te zien. Nu kregen we gelukkig ibuprofen en een antibiotica. De volgende dag moesten we terug komen. De wang was nog steeds erg dik en rood maar de pijn was vanwege de ibuprofen gelukkig naar de achtergrond. De tandarts gaf aan dat hij een overzichtsfoto wilde laten maken om te zien wat er aan de hand was en omdat hij overwoog om de kies erachter er ook nog uit te halen. Op de foto was niets te zien, zelfs geen abces..... hij heeft ons verwezen naar de kaakchirurg. De volgende dag bij de kaakchirurg bleek dat de wang iets minder dik en vurig was en de kaakchirurg heeft verder niets gedaan en wilde ons nog eens terug zien. Toen we de volgende dag terugkwamen was de wang gelukkig weer iets minder dik. Volgens de kaakchirurg zou de antibiotica nu werken en hoefden we niet terug te komen. Op advies van de kaakchirurg hebben we bloed laten prikken bij mijn dochter en er is gelukkig niets gevonden. Haar afweer enz is oke.
Inmiddels zijn we twee maanden verder en er zit op de plek van de laatst getrokken kies een fistel maar ook op het litteken onder de kies erachter zit een fistel. Ik maak me nu behoorlijke zorgen. Zal er nu weer een kies getrokken moeten worden of..... Maar het is toch niet normaal dat een kind van net 6 zovaak ontstekkingen in haar mond heeft en hiervoor steeds een kies moet missen?? Volgens de tandarts poetsen we wel goed.

Graag advies in deze.
mecánico para …

Als er een gaatje zat in de eerste kies, wie weet zitten er dan in de andere kiezen ook gaatjes. Die overzichtsfoto kan dat soms moeilijk tonen (is ie ook niet voor bedoeld). Op zich vind ik het ook apart dat er zo snel ontstekingen ontstaan, maar meestal is het toch zo dat er een groter gaatje zat dan je hoopte en dat de kies gevuld en wel het niet meer trok = abces/fistel. Is er bijvoorbeeld geboord zonder verdoving de eerste keer en ging dat goed? Dan is het heel vaak een al dood kiesje en is de vulling de nekslag. (ik heb niet genoeg informatie dus ik geef wat schoten voor de boeg). Een amerikaan noemde dat ooit een micro tubular percolation equilibrium....... dat was een verzonnen naam maar het dekte wel de lading. De kies is poreus met een gaatje en de bacterien kunnen vrij in en uit lopen.........verbreek je dat vrije pad met een mooie vulling, dan kunnen ze nog maar 1 kant op........naar binnen = abces of eigenlijk een zwelling met als basis een soms maar heel klein spikkeltje pus.

Oorzaak? misschien toch stiekum caries in een verder redelijk schone mond. Zowel uit het kauwvlak, maar vaker uit de tussen de kiezen liggende vlakjes kan een lelijk caries ontstaan en met 6 jaar had ze al een jaar terug op de foto gemogen. Dat is een beetje de standaard (5jaar) bij de Ned. Ver. v. Kindertandheelkunde.

Dus hernieuwde foto's maar dan kleintjes tussen de kiezen door geven wellicht meer informatie en inzicht in de rest van het gebit van uw dochter.

Succes, want gelet op uw verhaal is dat iets wat u nu wel kan gebruiken
ma, 04/25/2011 - 21:35 Permalink
itje

bedankt voor uw reactie. Ik heb even zitten nadenken maar inderdaad in de twee getrokken kiezen zitten vullingen en de kies waar nu een fistel zit zit ook een vulling in. Alle kiezen zijn geboort zonder verdoving. Zeker twee kiezen zijn geboord op de kinder manier, ze zijn schoongeborsteld en toen gevuld. De andere is echt geboord maar ook zonder verdoving.... Een van de kiezen die op de kinder manier behandeld is is vervolgens (na hevige kiespijn) alsnog echt behandeld. Dit is overigens de kies waar nu de fistel zit......

Ik merk nu dat ik het echt heel treurig vind dat de tandarts steeds zegt dat de gaatjes komen omdat ze waarschijnlijk iets met de zuurgraat van het speeksel heeft en niet met een plan komt hoe om te gaan met een kindergebid waarin op zeer jonge leeftijd gaatjes onstaan. En foto's zijn er al helemaal niet genomen. Overigens van mijn 9 jarige zoon ook niet.....

Binnenkort hebben we weer een controle afspraak en ik wil dit toch met hem bespreken.

Voor wat betreft de fistel heb ik beiden doorgeprikt. Het lijkt nu rustig en ik hoop dat we het zonder klachten kunnen rekken tot aan de controle.

Nogmaals bedankt voor uw reactie.
wo, 04/27/2011 - 21:10 Permalink
mecánico para …

Zeker twee kiezen zijn geboord op de kinder manier, ze zijn schoongeborsteld en toen gevuld. De andere is echt geboord maar ook zonder verdoving.... Een van de kiezen die op de kinder manier behandeld is is vervolgens (na hevige kiespijn) alsnog echt behandeld. Dit is overigens de kies waar nu de fistel zit......


behandeld op de "kindermanier" ? als ie dat echt zo doet sluit hij twee dingen op elkaar aan. Als eerste het schoonborstelen waarmee de biofilm wordt verwijderd/er vrije toegang is voor fluoride en ten tweede de cariës laesie afdekken. Dat is apart, want je doet of het ene of het andere maar dan moet je echt beter schoon maken. Nu sluit je echt rommel in onder de vulling zonder een schone rand te maken aan de glazuur-dentine grens. Als ik dit zo lees word ik een beetje verdrietig. Er is wel inzet, maar op een totaal niet door kindertandheelkundige inzichten gebaseerde manier.
wo, 04/27/2011 - 21:17 Permalink
itje

We zijn voor controle geweest en de "fistel" is rustig. Wel heeft mijn dochter een groot gat aan de voorkant van haar kies waar ook de fistel zit. Deze voorkant ligt helemaal vrij omdat de kies ervoor getrokken is (3 mnd gelden). Nu mag ze over 3 mnd komen om te vullen. Hij wil eerst dat alles rusig is voordat hij aan de slag gaat. De tandarts geeft aan dat hij het nog steeds a-typisch vindt dat ze zo'n dikke wang heeft gehad. Zolang ze geen pijn of klachten heeft kon het wel even wachten was zijn reactie. In een andere vrijliggende kies waar 4 mnd gelden een andere kies naast is getrokken is ook een klein gaatje aan de voorkant te zien. Maar hier wil hij voorlopig niets aan doen. Maar ook nu geen foto's..... Ook van mijn bijna 9 jarige zoon niet. Toen ik hierna vroeg antwoorde hij dat dit waarschijnlijk bij de volgende controle gebeurt. Hij vond de kiezen nog zo diep zitten en vroeg zich af of er wel nieuwe kiezen ontwikkelt waren..... Overigen hebben beide kinderen wel een fluor behandeling gehad.
za, 05/28/2011 - 17:43 Permalink
mecánico para …

een fistel is rustig.................wat moet ik me daar nou toch in Mozes naam bij voorstellen. het geheel klinkt als: ik wil wel, en doe ook wel mijn best maar ik heb geen beleid en volg allerlei stromingen. juist die kleine gaatjes kan ie nu mooi wel aanpakken zodat het niet helemaal de spuitgaten uitloopt. doet ie niet, fluoride weer wel.......oke. niet begrijpen dat er een dikke wang was.........waar was die persoon bij het college melkdentitie/avitale elementen?
vr, 06/03/2011 - 20:29 Permalink
mecánico para …

de TS is allang niet geweest, dus ik denk dat die tandarts......de bijnaam die hij krijgt is: Fisteltemmer, de boel helemaal koest heeft gekregen.

Het geheim dat ik nu ga verklappen is echt iets voor alleen ons......... het komt terug, met dikke wang en zwelling en pijn......en dan mag een weekenddienst of een ander het oplossen en wast de huisbehandelaar zijn handjes in onschuld en zegt, maar het was rustig. Ja dat dachten ze bij de Krakatau ook
za, 06/04/2011 - 11:01 Permalink