ontsteking in kies bij dochter van 7

Author:
youfa
Posted:
wo, 08/01/2007 - 16:37
Gisteren begon mijn dochter te klagen over wat kiespijn. Ook haar kaak werd in de loop van de avond wat dikker en roder.
Vanmorgen de tandarts gebeld en gelijk langs geweest. Er zit een ontsteking aan de wortels van haar 2e kies linksonder (melkgebit kies). Er zit al een grote, vrij diepe vulling in. Haar 1e kies aan die kant is er helaas al eerder uitgehaald. De tandarts heeft haar antibiotica gegeven en vrijdag moet ze terug. Ze wil dan evt de kies open maken en kijken of ze er nog wat aan kan doen. Ze wilde de kies er nog niet uit halen en had het erover dat mijn dochter dan naar de orthodontist zou moeten om het gat open te houden tot haar blijvende kiezen komen.
Wat is uw mening over dit verhaal?

Met vriendelijke groet,
Desiré Blonk
mecánico para …

Ik vind het heel goed dat de tandarts snel heeft gekeken en zich zorgen maakt om het behoud van die kies, echter de kans op succes is erg klein wete ik uit ervaring. de kans dat die kies blijft zitten tot ze 9-11 jaar is is bepalend of de orthodontist wel of niet een extra probleem heeft . echter, ik heb dat dillema wel eens vaker voorgelegd aan een orthodontist en het antwoord is steevast: laat die onsteking niet zitten, ruimte gebrek is vervelend maar dat lossen we echt wel op. Je moet niet jarenlang met een sluimerende ontsteking rondgaan lopen en dan bij een geringe weerstands daling (goed verkouden ofzo) ineens weer een dikke wang krijgen.

Mijn advies zou zijn. nu die kuur netjes afmaken en dan eventueel in overleg die kies er toch uithalen als er ook maar de geringste twijfel over het succes zou zijn. En ja, probleem voor later, dat moet je op de koop toe nemen. de orthodontist maakt zich daar nooit zoveel zorgen over als de tandarts die de kies eruit moet halen namelijk.

succes vrijdag
wo, 08/01/2007 - 21:01 Permalink
youfa

Bedankt voor de snelle reacties!

Ik heb begrepen dat door het "gat" wat ontstaat na het verwijderen van de kies haar nieuwe kiezen meer gaan "zwerven" oid. Of de kies die blijft zitten, meer naar het gat toe zal gaan en daardoor is er dus ruimtegebrek. Zal ze daarom dan een ook een beugel moeten? En moet dit dan voordat de nieuwe kiezen doorkomen?
Ik denk, zoals ik het 1e verhaal hoor, dat het eruit halen van de kies het beste idee is, maar ik baal er wel enorm van dat ze nu dan al 2 kiezen kwijt is, ondanks goed poetsen en weinig eet/ drink/ snoep momenten, maar ja, het is niet anders ben ik bang. Ik hoop dat haar blijvende gebit wat sterker is. Helaas hebben zowel ik als mijn man een zwak gebit en zal ze deze genen jammer genoeg ook wel meegekregen hebben.
wo, 08/01/2007 - 22:01 Permalink