Nieuwe tand ? in bovenkaak VOOR melktand

Author:
Inge_
Posted:
vr, 12/16/2005 - 22:07
Besten,
Mijn zoontje van 3 is ongeveer driekwart jaar geleden gevallen op z'n voortandjes. Tanden zijn bijna volledig in de kaak gedrongen maar in de loop van de tijd er weer uitgegroeid. Ongeveer 4 maand geleden verscheen er een witte bobbel (blaasje) boven een van de tandjes. Foto''s gemaakt waarop nog geen gevaar voor de nieuwe tanden te zien was. Nu echter voelen wij (weer boven het blaasje wat er nog steeds zit) een doorkomst van een nieuwe tand.
Ik heb een afspraak bij de tandarts (erg druk wegens invoering nieuwe ziektekosten!), maar zou heel graag alvast wat mogelijke scenarios horen.
Wie heeft dit ooit eerder gehoord/gezien?
Inge_

Net bij de tandarts geweest. Het uitstekende scherpe ding blijkt de wortel van de melktand te zijn die uit het tandvlees (bovenkaak) groeit. Tand moet eruit. ... Zoonlief loopt dus de komende (minimaal) 3 jaar zonder voortand. Iemand nog een idee over alternatieve oplossing?
za, 12/17/2005 - 14:55 Permalink
de digitale tandarts

Vervelend dat dit gebeurt is. Echter het is niet verstandig om een oplossing te zoeken voor de ontbrekende tand.
De kaken groeien op dit moment en een constructie om het gat op te vullen zal hier problemen mee krijgen.
Met vriendelijke groet.
za, 12/17/2005 - 15:15 Permalink
Inge_

Ik zoek geen oplossing voor het gat in vorm van een opvul-constructie.

Is er een alternatief voor het weghalen? of is dit onverstandig? Mijn grootste bezwaar is dat ook nog eens de doorbraak van de nieuwe tand wordt vertraagd. Is er ooit aan een oplossing gedacht om de opening in het tandvlees te houden voor de doorbraak van de nieuwe tand?

Met vriendelijke groet,
Inge
zo, 12/18/2005 - 17:31 Permalink
Geke

Wat ik er van begrijp is dat het stuk wortel er uit komt, dus dat de melktand gebroken is en dat de rest van het tandje er ook nog in zit. Het is waarschijnlijk dat dit zorgt voor een ontsteking onder aan het melktandje en deze kan de ontwikkeling van de blijvende tand verstoren, het beste is dan ook om deze eruit te halen en weer een gezonde situatie rondom de blijvende tand te hebben. Een opening in het tandvlees houden heeft ook geen zin, omdat dan alsnog de blijvende voortand pas over 3 jaar komt. Pas als de wortel voor een bepaald deel is gevormd gaat de tand doorbreken en niet als er ruimte is, dus dat vervroegt dan niet. Bovendien is er dan veel kans op infectie, als de kiem van de blijvende tand bloot blijft liggen, er bevinden zich namelijk heel erg veel bacterien in de mond. Dus als het niet anders kan en de tandarts kan de situatie het beste beoordelen, dan is het niet anders. De blijvende tanden moeten veiliggesteld worden, het zou zonde zijn als hij straks de rest van zijn leven met een lelijke voortand zou moeten rondlopen.

Heel veel succes ermee, ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 12/18/2005 - 18:51 Permalink
Inge_

Oke duidelijk. You can't blame a girl for trying ( and hoping).
Dank jullie wel.

Ik zal laten horen hoe het afloopt. Extractie staat gepland voor 2/1/2006.

:smt022
zo, 12/18/2005 - 19:53 Permalink
Inge_

Direct in het nieuwe jaar is het voortandje eruit gehaald. Zalfje, prikje, tangetje & weg. Al met al viel het mee, al was de verdovingsinjectie geen pretje.Er zit nu een enorm zwart gat, maar dat zal wel (moeten) wennen.
zo, 01/08/2006 - 20:44 Permalink