narcose buiten ziekenhuis om?

Author:
Kaantje
Posted:
do, 03/17/2005 - 13:36
hallo,

Ik vroeg me af of het wel veilig is om naar een tandartspraktijk te gaan die kinderen ook narcose geven, buiten het ziekenhuis om?
Kindertand heet hun site, en ze hebben een eigen anestheosioloog en verpleegkundige en zitten in amsterdam.
Weet u misschien iets van deze kindertandarts en hun methode?

Vriendelijk bedankt
Karin.
Moon

Een anesthesioloog is opgeleid om mensen onder narcose te brengen en weet precies wat hij/zij moet doen om het allemaal veilig te laten gebeuren. Artsen moeten allemaal verantwoording afleggen bij de controlerende medische instantie, "zomaar" narcose zal dus vrijwil onmogelijk zijn.
do, 03/17/2005 - 16:49 Permalink
de digitale tandarts

Het is ook niet helemaal te vergelijken met de narcose tijdens een ziekenhuis operatie, dit wordt intraveneuze sedatie genoemd. In het ziekenhuis wordt narcose bereikt door een combinatie van medicijnen en is deze zo diep dat de ademhaling geholpen moet worden.

Via een ader wordt het medicijn toegebracht waardoor het kind gaat slapen, om de ademhaling te helpen wordt er wel een (zuurstof)masker opgezet, maar in principe is het kind wel zelfstandig in staat om adem te halen. Dat het bewustzijnsverlies niet zo sterk als tijdens een ziekenhuis operatie is ook af te leiden aan het feit dat er nog wel tandartsverdoving gebruikt moet worden om de pijn te dempen.

Zie de informatie op hun website:
Algehele anesthesie buiten de OK ­ zelfs buiten het ziekenhuis! ­ lijkt een riskante onderneming. Maar wanneer het niet meer inhoudt dan het in slaap houden van de patiënt, met behulp van "target controled infusion" van slechts één, kortwerkend hypnoticum (propofol), en wanneer de luchtweg bovendien veiliggesteld wordt met behulp van een larynxmasker, terwijl de vitale funkties nauwlettend bewaakt worden, ontstaat een acceptabele situatie ­ niet te vergelijken met conventionele anesthesie (toediening van lachgas, hypnotica, opiaten, spierverslappers, met endotracheale intubatie en beademing).

Naar onze ervaring vormt AISDA een goed alternatief bij de tandheelkundige behandeling van kinderen: voor de tandarts, de anesthesioloog, de ouders, maar vooral: voor het kind.


Er is ook een video te bekijken: http://www.kindertand.nl/anesthesie/SBT.mov
do, 03/17/2005 - 18:35 Permalink
lizzy7

Hallo Karin!

Die tandarts in Amsterdam is gespecialiseerd in kinderen en de omgang met kinderen. Je krijgt eerst een Intake(kennismakings) gesprek en dan wordt gekeken wat er gaat gebeuren.
De kinderen gaan onder een roesje en niet zoals in het ziekenhuis. Bij het intake gesprek kan je alles vragen wat je maar wilt!

succes

groetjes lizzy
wo, 03/30/2005 - 14:06 Permalink
prondel

Roesjes bestaan niet, het is gewoon een normale narcose er wordt alleen geen spierverslapper gegeven, dus je ademt gewoon zelf. verder is de patient volledig gesedeert. Die dus slaapt.

De term roesje is iets voor aan kleding, bij narcose is het een woord om het gemakkelijk te laten klinken, wat het dus pertinent niet is. De gene die deze anestesie geeft is dan ook niet de tandarts maar een anesthesioloog.
wo, 03/30/2005 - 14:32 Permalink
Kaantje

Hoi,

Ik ben vandaag geweest.
En de tandarts had besloten om mijn zoontje gewoon met verdoving te willen behandelen. Hij zal dan vier afspraken krijgen waarin zijn kiesjes worden gemaakt en eentje getrokken. Hij is net vier geworden deze maand. Maar ik vraag me af als hij daar geen trauma van krijgt. Want vier behandelingen is best veel, allemaal met verdoving. En mijn zoontje werkt nu nog mee omdat hij het leuk vind zodra de naald erbij komt weet ik dat hij als een blad aan de boom om kan slaan. Plus mag je bij de behandeling niet aanwezig zijn. Als hij wel onder narcose zou moeten gaan zoals hier in Almere dan zou ik hem toch eerder in het ziekenhuis laten doen, dan daar in de kliniek, vind ik het gewoon veiliger.

groetjes
Karin
wo, 03/30/2005 - 17:42 Permalink
Kaantje

Ja, ik heb het net gelezen. Maar ik heb nog nooit mijn mond open gedaan als mijn zoontje tekeer ging, bij dokter of tandarts omdat ik weet dat dat alleen maar tegen kan werken. Plus ben ik ook niet zelf bang voor de tandarts. Ik ben vanaf kids aan altijd gegaan zonder problemen.
Liever wil ook geen narcose, alleen de gedachte al dat er iets verkeerd kan gaan laat me zwetend wakker worden, maar vier behandelingen is wel veel.
Ik zie mijn zoontje best de eerste keer een paar tranen laten en zich laten helpen, maar ik ken hem goed genoeg om te weten dat wanneer hij de tweede keer gaat en bewust is wat er gaat gebeuren dat hij niet zo meegaand meer is. En wanneer mijn zoontje iets niet wilt en bang is dan word hij echt hysterisch. Het is al een hele vooruitgang dat hij nu vrolijk in de stoel gaat zitten, want de eerste keer moest ik hem terwijl hij scheeuwend en schoppend vasthouden zodat de tandarts drie seconden kon kijken.En trekken is niet niks. Ik wil dat vertrouwen dat nu zo fragiel is ook niet traumatiseren. Helemaal als ik de verhalen hier lees van de ouders en hun kinderen en ervaringen. Alleen de gedachte dat hij niet pijn word gedaan geeft hem de rust en vertrouwen om in de stoel te gaan zitten. Nu word die vertrouwen geschonden en heeft hij niet eens de kalamerende werking van een ouder om zich heen die hem een gerustellende glimlach kan schenken.
Ik sta werkelijk in tweestrijd over als ik hem nu naar het ziekenhuis moet laten gaan of behandelen bij deze kindertandarts met verdoving.
wo, 03/30/2005 - 19:06 Permalink
prondel

Ik zou kiezen voor de tandarts. Ziekenhuis narcose enz. zijn allemaal op het oog leuke ideetjes, ze brenegn echter geen vertrouwen bij bij dat kleien mannetje. Die tandarts en verdoving zijn tastbare en vaak ook gewoon normale ervaringen. Dat hele idee van trauma's moet je laten varen, zeker als een ervaren kindertandarts heeft ingeschat dat dat mensje het aankan. Ik zou het wel weten, je angst overwin je nl. niet door de situatie te vermijden maar juist door ze op te zoeken. En dat je er niet bijzit is voor de behandelaar en de relatieopbouw met je kind in zijn geval een keuze die het beste ligt in de lijn van behandelen zoals ze daar gewend zijn.

Ik zou naar die tandarts gaan en er erg tevereden van worden
wo, 03/30/2005 - 23:17 Permalink
Kaantje

Dank jullie voor jullie reactie.

Mijn zoontje heeft nu al twee keer geweest en 1 keer alleen mee naar binnen gegaan en ging heel goed. Over twee weken krijgt hij zijn eerste behandeling met verdoving.

Ik vind ook dat ik hem eerst de kans moet geven om het op de normale manier te doen voordat ik onder narcose laat brengen. Zoiets kan altijd nog.

Groetjes
Karin
za, 04/16/2005 - 22:35 Permalink