Naar binnen geslagen melktanden door val

Author:
syabend
Posted:
do, 08/13/2009 - 20:25
Mijn zoontje van bijna anderhalf is afgelopen maandag gevallen. Vermoedelijk met zijn tanden op de onderste tree van de trap. We zijn meteen naar de huisarts geweest en die zei in eerste instantie dat de bovenste middelste twee tanden gebroken waren en adviseerde ons naar de tandarts te gaan. De volgende ochtend zijn we naar de tandarts gegaan en die gaf aan dat de tanden het tandvlees ingedrukt waren, dus niet gebroken. Een tand kon hij zien de andere niet, maar zoals het er uit zag waren ze niet recht maar scheef in het tandvlees gedrukt. Hij zei dat hij er niets aan kon doen en dat deze tanden er vanzelf uit zouden vallen. Pas als de blijvende tanden gaan komen kunnen we zien of er schaden aan zijn blijvende tanden is ontstaan. Als het zou gaan ontsteken dan moeten we terugkomen en dan worden zijn tanden alsnog getrokken door de tandarts.
Nu zijn we 3 dagen verder en ook het tweede tandje kunnen we nu zien zitten in het tandvlees.
We willen graag weten of iemand hier ervaring mee heeft en tips heeft.
Is het zinvol om hem nog door een kindertandarts of kaakchirurg nog een keer te laten onderzoeken? Zit er een kans in dat het misschien toch nog vanzelf goed komt met zijn tanden? Kan er schade zijn ontstaan aan zijn zenuwen (ik heb soms het idee dat hij geen pijn voelt aan die twee tanden, op andere momenten lijkt het wel weer gevoelig te zijn, ik weet het ook niet zo goed). Hij wil normaal gesproken ook al zijn tanden niet laten poetsen, we moeten van de tandarts poetsen, maar nu laat hij het natuurlijk helemaal niet toe. Hoe goed/hoe lang moet ik die twee naar binnen geslagen tandjes poetsen? Zou er nu iets aan te doen kunnen zijn om blijvende schade te voorkomen?
BJN

Voorlopig blijkt de voorgestelde aanpak goed = afwachten. Er is best veel bekend over dit soort trauma. Er is zelfs een protocol voor geschreven. Dat wordt door (bijna) elke tandarts gevolgd.

Lees hier (linkje) maar verder. Juist de laatste alinea. Verder is er ook wel nadere info via de zoekfunctie op dit forum te vinden.

Meestal valt het uiteindelijk allemaal best mee. Vaak komen de melktanden zelfs weer deels op hun plaats terug!

BTW laat het poetsen maar even tot de zwelling is afgenomen, dan is het ook minder gevoelig
do, 08/13/2009 - 21:04 Permalink