naar binnen gedrukte tand

Author:
Carla de W
Posted:
wo, 09/24/2003 - 17:49
Mijn dochtertje van 5 was laatst gevallen op de creche. Thuis gekomen zag ik dat haar hoektand bijna weg was. We dachten eerst dat hij afgebroken was maar toen ik beter keek zag ik dat de ronding van de tand nog hetzelfde was, dat er geen scherpe randen aan zaten, dus de vorm was hetzelfde. Zo bedacht ik dus dat de tand door de druk in de kaak was geschoten.
De dienstdoende tandarts wilde haar wel even zien, maar de assistente had nog nooit gehoord van een tand die naar binnen gedrukt werd.
Gelukkig bleek dat dus wel te kloppen, en aangezien de foto liet zien dat de onderliggende tand niet gebroken was en de melktand zelf ook niet stuk was mochten we het afwachten.
De tand is na een paar maanden vanzelf weer terug gezakt...

Ik vraag me wel steeds af of je dit vaker hoort, herkent iemand dit verhaal ?
kindertandarts

Het naar binnengeduwd of geslagen zijn van een tand noemt men intrusie. Het komt met enige regelmaat voor wanneer kinderen vallen of een klap of stoot van onder tegen hun tanden aan krijgen. In de meeste gevallen komt de tand vanzelf weer naar beneden .
Wel moet je er rekening mee houden dat het mogelijk zou kunnen zijn dat de nieuwe tand die in het kaakbot ligt op een of andere manier beschadigd kan zijn. Hier is nu nog niks over te zeggen, maar de nieuwe tand zou bijvoorbeeld een verkleuring in het glazuur kunnen hebben, of een deuk of put. Ook kan de wortel ten opzichte van de kroon onder een bepaalde hoek staan. Afwachten dus. Er is pas wat echt van te zeggen als de kies doorgebroken is.

[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-29 09:43 ]
ma, 09/29/2003 - 09:41 Permalink
natascha31

Wij hebben het in de praktijk wel een gehad. Erg zielig hoor, om zo'n huilend klein kindje in de stoel te zetten!! Een van de leuke dingen van dit werk vind ik dan ook dat je veel kinderen toch genoeg op hun gemak weet te stellen zodat ze de tandarts toch even laten kijken.(en soms de assistente want daar hebben ze vaak wat minder angst voor)
ma, 09/29/2003 - 15:09 Permalink