monkey platter

Author:
JBaard
Posted:
do, 05/15/2014 - 16:53
Een manier om kinderen (vanaf de leeftijd dat bijvoeding kan) te eten te geven is middels een zogenaamde monkey platter. Dit is een groot bord waar je verschillende levensmiddelen (fruit, groente, noten, stukjes brood etc. etc.) op aanbiedt. Het bord dient vrij beschikbaar te zijn en enige uren achter elkaar bereikbaar te zijn.

Deze methode heeft een aantal voordelen: het kind kan zelf bepalen wat het wanneer eet en dus zijn eigen gevoel volgen. Uit onderzoek zou blijken dat kinderen uit zichzelf een uitgebalanceerd menu gaan samenstellen. Het is ook een makkelijke methode om gezonde voedingsmiddelen aan te bieden en bijvoorbeeld in de ochtend al te beginnen met groente.

Nu begrijp ik dat het voor het gebit niet verstandig is om continu te eten, maar het te beperken tot een x aantal eetmomenten. Ik zie dus de grote voordelen van de monkey platter, maar voor het gebit is het wellicht minder verstandig? Of zijn er wellicht 'neutraliserende' voedingsmiddelen die je naast het fruit zou kunnen aanbieden?

Een andere gedachte: van Paleo-voeding heb ik gelezen dat de mensen die dit aten gezondere gebitten hadden. Als je nu via de monkey platter gezonde voeding aanbiedt zou dat dan ook (automatisch) gezondere gebitten tot gevolg hebben? Ook al zit er bijvoorbeeld fruit bij?
Lieneke

Ik ben hier geen voorstander van. Juist het eten op vaste momenten is heel belangrijk. Te vaak eten op een dag (grazen) veroorzaakt gaatje en erosie. Je zou wel de fruitschaal een prominente plaats kunnen geven op kinder ooghoogte. Fruit combineren met eiwitten (yoghurt, kaas, melk) is verstandig. Niet alleen voor het gebit maar ook omdat eiwitten moeilijk afbreekbaar zijn en zo lang in maag/darm blijven waardoor men minder geneigd is te gaan snacken.
vr, 05/16/2014 - 10:38 Permalink
vV

ik vraag mij af of dit een zinvolle methode is...het gevolg kan zijn dat het kind op latere leeftijd niets anders wil dan zelf kiezen en bepalen niet alleen wat maar ook wanneer en hoeveel er gegeten wordt. Lijkt mij een goede manier om een eetprobleem te ontwikkelen.
Wat gevolgen voor het gebit nu sluit ik mij aan bij Lieneke, en de rest van mijn gedachtengoed is erg kritisch over de methode en gaat ook voorbij aan de vraag, dus dat houd ik maar voor mij.
vr, 05/16/2014 - 16:51 Permalink
JBaard

Hartelijk bedankt voor jullie kritische reacties en tips! Die ga ik zeker meenemen in mijn overwegingen om al dan niet op deze manier eten aan te bieden aan mijn kind. En ik zal de marshmallows en mini-Marsjes er sowieso maar niet op leggen. :wink:

Ik heb begrepen dat er in de jaren 30 van de vorige eeuw een onderzoek is geweest naar het op deze manier aanbieden van eten aan (kleine) kinderen. Het resultaat van het onderzoek zou zijn dat al deze kinderen een uitgebalanceerd voedingspatroon ontwikkelden. Maar ik ken de achtergronden van het onderzoek niet, bovendien ruim 80 jaar geleden en we leven nu in een andere tijd met ook ander aanbod aan voeding.
Hoe dan ook ben ik er natuurlijk ook niet voor dat mijn kind obesitas krijgt, dus ik ga echt serieus nadenken welke voeding ik hoe wil aanbieden.

Nu is wel zo ongeveer algemeen bekend welke voeding niet goed is voor het gebit. Weten jullie misschien ook welke voeding het gebit juist sterker kan maken? Zuivel? vlees? (Chocola? :wink: )

Maar nogmaals heel erg bedankt voor jullie meedenken. :D
za, 05/17/2014 - 10:07 Permalink
Lieneke

Zuivelproducten zouden het gebit sterker maken, maar ik betwijfel of dit op elke leeftijd geldt. Verder is alles wat het afweersysteem ondersteund ook goed voor de steunweefsels van het gebit. Maar ook hiervan kan te veel, of liever gezegd te vaak, van gegeten/gedronken worden. Probeer zo puur mogelijke producten te gebruiken. Chocola zou goed zijn, maar dan bedoelen we eigenlijk de cacao. Chccola bevat namelijk vaak veel vet en suiker. Speltbrood zou minder of niet worden afgebroken tot korte suikers door invloed van het speeksel en zou zo beter zijn voor het gebit. Maar dit alles moet eigenlijk nog heel grondig worden onderzocht voordat er hele harde uitspraken over kunnen worden gedaan. Lees hier meer artikelen en video's: http://www.dentalinfo.nl/zoeken/default.asp?andor=AND&q=voeding
za, 05/17/2014 - 11:25 Permalink
JBaard

Bedankt voor de info! :) Ik hou het voorlopig in ieder geval bij zo puur mogelijk eten. Goed om te weten dat dat ook effect heeft op het gebit. Nooit zo over nagedacht, maar klinkt logisch.
za, 05/17/2014 - 16:22 Permalink