Mogelijkheden gaatje 2,5 jaar

Author:
Nachita
Posted:
di, 10/25/2016 - 17:16
Beste forumleden,

Onze zoon van 2,5 heeft al meer dan een jaar caries in zijn kies. Het gaatje wordt steeds groter, ondanks het goed poetsen. Hij heeft er nog geen last van.

Onze tandarts wilde het eerst aankijken en met goed poetsen klein houden. Die aanpak heeft niet gewerkt. Hij vindt onze zoon te jong voor boren en een vulling, misschien kan dat als hij 3 jaar is. Wat nu? Een optie was om het gat eenmalig aan te tippen met fluoride, maar hiervoor heeft hij uiteindelijk niet gekozen. Hij wil nu het gat dichtenlakken. Ik neem aan dat het gaat om het aanbrengen van een coating.

Mijn vragen:
1. Wat is het te verwachte effect op de caries van het aanstippen met fluoride?
2. Wat is het risico voor een kind van 2,5 en 12 kilo van deze behandeling?
3. Is het coaten van caries een goed idee?
4. Welke coating is geschikt voor een klein kind?

Alvast bedankt!
vV

dit soort dingen onder controle houden gaat om meer dan alleen goed poetsen. Voeding is zeker net zo belangrijk. Daarnaast zal eenmalig fluorideren niet veel doen.
wat met coaten bedoeld wordt begrijp ik niet, maar er zijn 2 wegen van aanpak, en eea hangt ervan af hoe erg het precies is.
1 is echt gewoon vullen, 2e optie, wat geprobeerd lijkt , is toegankelijk(er) maken voor reiniging, en naast poetsen thuis 2x pd extra nazorg in de vorm van na poetsen tandpasta smeren (met fluoride uiteraard) en dat gewoon echt 2x pd doen. Dan is er structureel meer fluoride kontakt en zien we vaak wanneer de andere factoren (mn voeding/suikers) ook onder controle zijn dat het proces stopt. Aangezien het een kies is moet ie nog zolang mee dat zeer waarschijnlijk echt vullen nu de enige goede optie lijkt.wat gezien zijn leeftijd weer lastig is.
wo, 10/26/2016 - 10:33 Permalink
Nachita

Als antwoord op door Lieneke

Bedankt voor de reacties.

Wij zijn inmiddels naar een kindertandarts geweest die het toch heeft aangestipt met fluoride. Dit moet volgens deze tandarts elke 6-8 weken gebeuren gedurende een half jaar. Hopelijk wordt het gaatje dan zwart, want dan zou de cariës gestopt zijn.

Geen coating, maar iets anders erop (wat dat is, heb ik niet begrepen) kan ook een goed idee zijn volgens deze tandarts.

Met 3 jaar gaatje boren en ter preventie groeven in kiesen dichten onder narcose. Wij als ouders zijn geen voorstander van narcose voor een gaatje, maar dat was volgens haar toch eigenlijk wel noodzakelijk om angst voor tandarts te vermijden.

We vullen nu voor het slapen gaan het gaatje met wat kindertandpasta. En deze week terug naar de eigen tandarts voor het "lakken" (of niet)...
zo, 11/06/2016 - 16:17 Permalink