Mogelijk gaatjes en problemen met poetsen 1 jarige?

Author:
Mamavandominique
Posted:
vr, 02/22/2008 - 13:37
Hallo allemaal,

Mijn dochter is net een jaar geworden en heeft ( slechts :D ) twee tandjes. ( onderste snijtanden, doorgekomen met 9 maanden) Vandaag keek ik toevallig goed in het licht naar de twee tandjes en zag dat het tussen beide tandjes iets geel is.
Het poetsen is niet een succes momenteel. Ze accepteerd wel de tandenborstel, maar legt haar tong op haar twee tanden en laat ons er niet bij met poetsen. Soms hebben we geluk en kunnen we een paar keer "echt" haar tanden poetsen, maar vaak niet.

Verder moet ik ook eerlijk zeggen dat ook wij in het begin erg moesten wennen aan de nieuwe structuur "tanden poetsen", waardoor we het ook wel eens vergaten. Nu gaat het prima en poetsen we haar tanden elke avond ná haar laatste flesje. Maar al met al dus niet een consequent en goed poetsverleden.. ( athans, de afgelopen drie maanden)

Ze drinkt nog uit de fles ( difrax) en tuitbeker. Elke dag bieden wij haar ook drinken aan uit een beker, maar ze haalt daar nog te weinig vocht uit, dus vandaar nog de fles en tuitbeker. Ze heeft een fopspeen en krijgt eigenlijk niks extra gezoet. Sporadisch gebeurd het natuurlijk wel dat ze iets krijgt, maar nogmaals dat gebeurd echt zelden.

Na een heel verhaal zal ik dan eindelijk mijn vraag stellen: Kan het zijn dat het beginnende gaatjes zijn en wat kunnen we doen m.b.t. het poetsen??? Alvast bedankt!!!

Groetjes van de mama van Dominique
vV

een kind van inmiddels 1 mag wel een keer van de fopspeen af. en ook zsm wennen aan drinken uit een beker zodat gebruik van de fles helemaal kan stoppen.. En tja wat poetsen betreft: dat zal toch echt moeten gebeuren, zeker wanneer het nu nog maar om 2 tandjes gaat is het juist het moment om goed te wennen, er kan nog weinig schade komen. De verkleuringen zijn of vuilresten/aanslag of daadwerkelijk beginnende aantasting van het glazuur.

En pas op dat zij niet de baas gaat worden... Ontwennen van zaken schijnt vaak het beste te gaan door er gewoon mee te stoppen. 1 week oorlog en daarna weet ze niet beter meer. Beter dan elke keer rusie wanneer er weer een stapje terug gedaan wordt. Maar dat is mijn mening..
vr, 02/22/2008 - 14:57 Permalink
Mamavandominique

Helaas geen antwoord op mijn vraag alleen (voor mijn gevoel) verwijten... En je mening mag je absoluut hebben, maar in deze wordt het niet gevraagd?! Ondanks dat een toelichting en reactie op jou antwoord: Ik begrijp dat er een hoop moet veranderen, waaronder de fles. Maar zolang zij niet voldoende vocht binnen krijgt d.m.v. een beker, kan ik haar moeilijk laten uitdrogen. We zijn bezig met de verandering in te zetten, maar zoals wij volwassen weten gaat dat niet in een dag en kost dat tijd.

Ik maak op uit je reactie dat een fospeen en de fles slecht zijn voor haar gebit m.b.t. haar glazuur. Klopt dit? Want als dat zo is dan zou ik inderdaad stoppen met haar een fopspeen toedienden. Je schrijft dat ik moet uitkijken dat zij niet de baas over mij gaat worden, maar daar gaat dit niet over en mijn vraagstelling ook niet. Ik begrijp niet waarom ik opeens allemaal opvoedkundige adviezen krijg van een tandarts, terwijl ik hele andere vragen. Vervolgens is mij nog steeds niet duidelijk wat ik kan doen om mijn dochter op een pijnloze en prettige manier te laten tandenpoetsen? Ze drukt dus haar tong naar beneden ( op haar tanden) op het moment dat ik poets. Iemand goeie tips??? Graag!
vr, 02/22/2008 - 15:27 Permalink
vV

Helaas geen antwoord op mijn vraag alleen (voor mijn gevoel) verwijten... En je mening mag je absoluut hebben, maar in deze wordt het niet gevraagd?!

jammer dat je dat zo ziet, is absoluut mijn bedoeling niet. Je stelt een vraag die volgens mij deels in ieder geval beantwoord is. De rest is van achter een pc wat lastig te beoordelen.

Voor de rest houd ik mijn mond, want dat gaat denk ik nergens toe leiden. Hopelijk heeft iemand anders iets te melden waar u wel verder mee kan.
vr, 02/22/2008 - 16:31 Permalink
Lieneke

Het is lastig om over te stappen naar een beker, maar als ze niks anders meer krijgt aangerijkt, zal ze echt wel uit de beker gaan drinken. Ze laat zichzelf namelijk ook niet uitdrogen...Je kan een soort van afscheidsritueel houden voor de fles, waarbij de fles echt weggaat. Dan zal ze zelf zien dat de fles echt verleden tijd is.

Een fopspeen geeft vervorming van het kaakbot. Je kan hiermee een open beet creeeren. Met gevolg dat ze dingen niet goed kan afbijten.

Het drukken met de tong is lastig. Er zijn veel patienten die dit doen (bij mij in de stoel). Het is een soort reflex en de meeste mensen kunnen dit niet onder controle krijgen. Maar hoe harder jij zal drukken met de borstel, hoe harder zij zal drukken. Je kan proberen om met de ene hand met een spatel lichte druk uit te oefenen op de tong en met de andere hand te poetsen. Misschien helpt het ook om haar te laten kijken in de spiegel zodat zelf doet wat ze met haar tong eigenlijk doet. Dan kan ze jou een beetje meehelpen. Je kan ook proberen om haar te vragen om met haar tong jouw vinger (op een voor jou makkelijke positie uiteraard) aan te raken, zodat er meer ruimte ontstaat. Of je vraagt haar lalalala te zingen. Daarbij brengt ze vanzelf haar tong naar haar gehemelte.

De structuur is uiteraard heel belangrijk. Probeer er een vast ritueel van te maken op een vast tijdstip, dat voorkomt een hoop ellende.
vr, 02/22/2008 - 19:06 Permalink
mecánico para …

Jongens, ze is net 1 geworden! komop zeg. Leg de lat eens wat minder hoog. Een 1 jarige heeft gewoon keihard een zuigbehoefte, net als een 2-3-4-5-6 jarige dat heeft, alleen dat wordt steeds minder. Gaat vanzelf over, tenzij je fietsenmaker wordt :smt004
Drinken uit een beker als je 1 bent kan je vergeten. Tenzij je van dweieln houdt zou ik dat lekker doen als de tuindeuren weer open kunnen. Dat verhaal van de speen en open beet is leuk, maar het alternatief de duim ligt op de loer. En dat is nog lastiger af te leren. Flesje als er water in zit is niet echt een probleem. Op gezette en afgemeten tijden is dan genoeg voor de structuur.
Een tuitbeker is prima, maar wel alleen aan tafel, niet door het huis slepen.

poetsen: lekker laten knabbelen op de borstel. is een gek gevoel, dus lastig. bortsel onder de warme kraan wat zachter maken helpt vaak al een beetje. overigens poets ik nu bij de mijne nog precies op de zelfde manier/tijd. en sluit altijd af met goedzo.

gewoon lekker 1x per dag poetsen, peutertanpasta erbij en hupla,aan de slag
vr, 02/22/2008 - 21:02 Permalink