Moet ik mijn zoontje alleen naar binnen sturen?

Author:
Rhinootje
Posted:
do, 01/21/2010 - 11:07
Mijn zoontje is toen hij twee en half jaar was vanwege fles carriës 4 boventanden en twee kiezen getrokken onder algehele narcose in het ziekenhuis. Hij is nu 4 jaar en we hebben sinds kort een nieuwe tandarts. Hij bleek 3 gaatjes te hebben en vorige week heeft de tandarts de eerste tand gemaakt zonder te boren, echter vandaag moest zijn kies het laatste stukje wel geboord worden maar hij ging helemaal door het lint toen hij het geluid van de boor hoorde en met geen mogelijkheid werd hij nog rustig wat de tandarts of ik ook tegen hem zeiden. Hij ligt normaal tijdens de behandeling op mij op de stoel omdat hij het toch allemaal wel een beetje eng vind. De tandarts heeft het gat nu niet helemaal schoon kunnen maken en dus heeft hij op het moment een gat in zijn kiesje. De volgende keer wil de tandarts verder gaan maar wil echter dat ik dan in de wachtkamer wacht omdat zoals hij zegt uit ervaring blijkt dat ze het dan beter doen en het wel toelaten. Dit gaat echter tegen alles in mij in omdat ik weet dat mijn zoontje dan helemaal gek word als ik hem alleen die behandelkamer in stuur en ik bang ben dat hij zelfs het vertrouwen in mij straks kwijt raakt. Ik heb het gevoel als ik dit toelaat ik een kind van 4 jaar totaal aan zich zelf overlever en daar vind ik hem eigenlijk nog wel een beetje te klein voor. De tandarts heeft echter aangegeven niet te behandelen als ik mee de behandelkamer in wil. Is het nu nog zo dat ik constant mijn mond open doe en hij last van me heeft maar mijn zoontje ligt op mij en hij houd mijn handen vast en verder zeg ik bijna geen woord. Ik heb tegen de tandarts gezegd dat ik er nog wel eens heel goed over na ga denken maar dat ik er totaal niet achter sta dat hij alleen naar binnen moet en weet op het moment dan ook even niet zo goed wat ik er mee aan moet. Zijn kiezen moeten gemaakt worden dat is een ding wat zeker is maar of dat dat op deze manier moet met wie weet alle gevolgen van dien voor volgende tandartsbezoeken dat betwijfel ik op het moment zeer.

Is er misschien iemand die me hiermee kan helpen, wat meer info over kan geven of ik er wel of niet goed aan zou doen of er misschien zelf ervaring mee heeft.

Alvast bedankt!!!
Lieneke

Er zijn heleboel tandartsen die liever niet de ouder tijdens de behandeling erbij hebben. Het kind gaat namelijk vaak de ouder als vluchtadres gebruiken. De ouder neemt dan het kind in bescherming en bevestigd daarmee dat het hele gebeuren inderdaad angstwekkend is. Daardoor kan de tandarts geen contact meer krijgen met het kind en kan dus ook niet werken aan de vertrouwensrelatie. Het kind is dan niet (meer) te behandelen. Het kan dan dus helpen om het kind zonder ouder te behandelen, hoe vreemd dat in uw oren moet klinken.
De tandarts kan dan in alle rust met uw kind omgaan zonder dat er doorheen wordt gecommuniceerd door iemand anders. Uw kind begrijpt naar wie het moet luisteren.

Maar als u het gevoel heeft dat uw kind niet veilig is zonder u, dan kunt u het beste een andere tandarts zoeken. Een tandarts waar u meer vertrouwen in heeft. Uw kind voelt aan of u de boel wel of niet vertrouwd.
do, 01/21/2010 - 11:40 Permalink
alscho28

Er zijn heleboel tandartsen die liever niet de ouder tijdens de behandeling erbij hebben. Het kind gaat namelijk vaak de ouder als vluchtadres gebruiken. De ouder neemt dan het kind in bescherming en bevestigd daarmee dat het hele gebeuren inderdaad angstwekkend is. Daardoor kan de tandarts geen contact meer krijgen met het kind en kan dus ook niet werken aan de vertrouwensrelatie. Het kind is dan niet (meer) te behandelen. Het kan dan dus helpen om het kind zonder ouder te behandelen, hoe vreemd dat in uw oren moet klinken.
De tandarts kan dan in alle rust met uw kind omgaan zonder dat er doorheen wordt gecommuniceerd door iemand anders. Uw kind begrijpt naar wie het moet luisteren.



eens
do, 01/21/2010 - 15:48 Permalink
cobravosje

ja ik ben het er eigenlijk ook mee eens,
alleen ik herken het gevoel wel waar ze angstig voor is,
dat haar kind het vertrouwen in zijn moeder verliest.

ik wil daarom even inspringen, aangezien ik zelf heb meegemaakt dat het vertrouwen niet weg gaat naar de ouder toe.
ik zal het even uitleggen.

Laatst lag mijn kindje in het ziekenhuis wegens uitdroging (door het rota virus)
hij wildeo ok niks meer hebben en toen hebben ze hem (onder dwang natuurlijk) een sonde in zijn neusje moeten doen.
hij wordt altijd hysterisch als je aan zn neus komt en dat zei ik ook. dus dat ik bang was dat dit mis zou gaan.
ze zeiden: het is ook beter als jij er niet bij bent wanneer het gebeurd, maar pas als het klaar is, dan kan jij hem troosten en kalmeren.
het is namelijk zo dat een kind een "vervelende" behandeling met de ouder kan gaan associëren wanneer die erbij is en het juist toelaat.
dit hebben ze niet als jij er niet bij bent en je komt meteen naar hem toe als het klaar is.
ik weet het dit ging ook totaal tegen mijn gevoel in, maar ik weet nu ik het zelf heb meegemaakt, dat het het beste is wat ik heb gedaan.
toen ik namelijk terug kwam toen het gebeurd was, hing hij helemaal aan mijn nek en hij liet me niet meer los (zo'n heerlijk gevoel!) en de zusters van het ziekenhuis kregen blikken alsof ze konden doden;)
ik wil alleen maar zeggen dat ik je begrijp over het niet aanwezig zijn bij een rottige behandeling,
maar wilde dit wel even geschreven hebben en ik hoop dat je het van me aan wil nemen:)

Liefs
do, 01/21/2010 - 17:48 Permalink
rixt

Ik kan me echt heel goed voorstellen dat je daar behoorlijk tegenaan hikt: je zoontje van vier alleen naar binnen laten gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je zoon iets zal overkomen wat hem nog lang als erg nare ervaring bij zou kunnen blijven.
Toch denk ik dat Lieneke en Cobravosje je een goed advies hebben geven door je aan te raden niet mee te gaan.

Ben je zelf bang voor tandartsen? Als dat het geval is. wees je je er dan van bewust dat je, onuitgesproken, je angst heel snel over kunt brengen op je kind.

De vorige keer, toen je zoon behandeld werd terwijl hij op jou lag, was de tandarts toen vriendelijk tegen hem?

Je zoon is blijkbaar zo geschrokken van het geluid van de boor dat hij is gaan huilen en niet meer mee wilde werken. Het niet meewerken was dus niet het gevolg van ervaren pijn.
Misschien kun je je zoon voorbereiden op de volgende afspraak door boekjes die hiervoor speciaal gemaakt zijn met hem te bekijken? En dan zou ik niet tegen je zoon zeggen van: "Volgende week gaan we naar de tandarts en laten we nu eens in dit boekje kijken hoe dat gaat". Nee, ik zou zo'n boekje bekijken zoals je ook een boekje over de dierentuin bekijkt waar je misschien in de zomer eens heen gaat. Op deze site staan o.a. kinderboeken: http://www.bambodino.nl/
Mijn zus speelde met haar dochter, toen die nog klein was, ter voorbereiding tandartsje.
Misschien gaat je zoon het allemaal wel heel erg interessant vinden! :) In jouw beleving moet je je kind WEGsturen en blijf jij achter. Maar ik denk dat je zoon vriendelijk wordt uitgenodigd mee te gaan en dat hij daar gewoon op ingaat.

Als ik jou was zou ik ook overwegen om iemand anders die hem goed kent (z'n vader, z'n oma of tante, een buurvrouw) mee te laten gaan. Zo iemand zal er minder moeite mee hebben om in de wachtkamer te blijven wachten dan jij. Ik weet hoe dat voelt als je denkt dat je kind mogelijk iets heel vervelends ervaart. Mijn dochter was twee keer zo oud als jou zoon toen er voor het eerst wat aan haar gebit gerepareerd moest worden. Ik vond dat toen zo erg en ik was zo bang dat mijn reacties niet goed zouden zijn voor haar, dat ik iemand anders heb gevraagd met haar mee te gaan. En dat is heel goed geweest.

Ik ben benieuwd wat je denkt naar aanleiding van de reacties die je tot nog toe hebt gehad op je vraag.
Laat je nog wat van je horen?
zo, 01/24/2010 - 00:29 Permalink
Rhinootje

Iedereen heel erg bedankt voor de reacties en jullie ervaringen.

Ik heb besloten om een angsttandarts te bellen om te zien of die hem wat rustiger kan krijgen en hem in kan laten zien dat het boorgeluid lang zo eng niet is als dat hij doet vermoeden. Ben in ieder geval wel zo ver door jullie reacties dat als deze tandarts op een gegeven moment ook aangeeft dat het beter is dat ik niet in de zelfde kamer aanwezig ben dat ik in de wachtkamer wacht. Dat ik dat nog steeds moeilijk vind dat is een ding wat zeker is maar het belangrijkste vind ik dat zijn tanden gemaakt worden en het liefst zou ik natuurlijk nog zien dat hij dadelijk zonder problemen naar de tandarts gaat.

Bang voor de tandarts ben ik zelf totaal niet hoor en nooit geweest ook en heb toch behoorlijk wat uren door gebracht in die stoel dus dat ik hem toch een bepaalde angst of iets overdraag aan hem dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Iemand anders met hem mee laten gaan lijkt me eigenlijk helemaal niet een oplossing daar zijn oma totaal niet tegen hem in zou gaan als die overstuur zou raken en zijn vader is zelf ongelooflijk bang voor de tandarts dus daar gaat hij bijvoorbaat al nooit samen mee naar de tandarts.

We blijven er vertrouwen in hebben dat het allemaal goed komt.
zo, 01/24/2010 - 09:58 Permalink
Chris888

Dit gaat echter tegen alles in mij in omdat ik weet dat mijn zoontje dan helemaal gek word als ik hem alleen die behandelkamer in stuur en ik bang ben dat hij zelfs het vertrouwen in mij straks kwijt raakt.


Je moet hem ook niet alleen naar binnen sturen, je moet wachten tot de tandarts alleen hem op komt halen, nuanceverschil.
Ik herinner me getrek en geduw aan een gebroken arm. Ik was 3 1/2, m'n vader zat in de wachtkamer. Ik weet nog dat ik in eerste instantie zéér boos was op het ziekenhuispersoneel, maar volgens mij niet op m'n vader. Die mocht immers niet mee dus hij kon er allemaal niks aan doen.

Achteraf was ie trots op me, dat weet ik ook nog.
En toen viel ik om, vanwege de kilo's gips. Dat was minder :oops:
zo, 01/24/2010 - 12:38 Permalink