1 post / 0 nieuw
Melktand terug geschoten in tandvlees laten trekken?
Wendy.
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 06/12/2019 - 07:54
door Wendy. wo, 06/12/2019 - 08:20
#1

Hallo,
Nu bijna drie weken geleden is onze zoon van 2,5 gevallen op zijn voortand . Deze is toen naar boven geschoten in zijn tandvlees.
De dienstdoende tandarts (niet onze eigenste, het was buiten openingstijden) vertelde dat we er niet veel aan konden doen. De tand zou dood zijn en vanzelf naar beneden zakken, dan verkleuren. Hij zei dat je in zo'n situatie liever niet de tand gaat trekken, de precieze reden weet ik niet meer (na al twee uur savonds wachten bij de hap kwam er niet veel meer binnen die avond). Maar het kwam erop neer, gewoon afwachten tot hij zakt en dan verder kijken.
Prima, ik las deze vergelijkbare verhalen ook op verschillende forums. Het advies was na drie à vier weken naar onze eigen tandarts gaan voor controle.
Dus dat doen we. De tand is inmiddels al duidelijk aan het zakken, Mijn zoontje had al de volgende dag nergens last van, de zwelling is weg het tandvlees ziet er mooi van kleur uit. Geen probleem dacht ik, alleen even het verloop laten checken bij onze eigen tandarts.
Die komt nu ineens met heel ander advies. De tand moet eruit, het liefst was dat al gelijk een dag na de val gebeurd. Maar hij heeft het gecheckt bij een collega en in de internationale tandheelkunde zoals hij het noemde en het is een duidelijk advies. Wegens gevaar voor ontstekingen omdat de tand dood is moet deze eruit. Dat snap ik volledig, ik wil niet dat mijn kind een ontsteking krijgt en dat we verder van huis zijn.
Maar ik kan niet het dubbele gevoel van me afschudden. Omdat ik totaal twee uiterste van adviezen hoor. Aan de ene kant hoor en lees ik veel verhalen dat zo'n tand meestal blijft zitten tot deze vanzelf eruit komt. Aan de andere kant het gevaar van ontsteking en dat hij eruit moet. Het is niet niks om een 2jarige zo'n ingreep te laten ondergaan dus zoek ik naar meer informatie hierover.

Wie heeft hier ervaring mee, wat zijn de protocollen in zo'n situatie?
Is trekken niet een uiterste behandeling? Hoe groot is de kans op een ontsteking?

Ik hoor het graag...