Melkkiezen wisselen bij 6 jaar?

Author:
hathor
Posted:
ma, 04/23/2012 - 22:38
Hallo,

Mijn dochter heeft op 5 jarige leeftijd (februari) haar eerste molenaar (melkkies) verloren. Wij zijn naar de tandarts gegaan. Deze kon niet met zekerheid zeggen of dit door het wisselen kwam of doordat ze de dag ervoor gevallen was. Er zaten echter geen wortelresten in het gat maar ook nog geen nieuwe tand of sporen dat daar wat zou doorkomen. Inmiddels 2/3 maanden later is de tweede kies (molenaar) aan die kant naar voren gegaan en scheef / gedraaid in haar mond.

Vandaag kwam ze thuis met de andere eerste molenaar verloren. Ze had er geen last of niet gezegd dat er een probleem was (tandarts had in februari nog gecontroleerd of die nog vast zat, wat wel het geval was). Maar ze zei dat hij ineens wiebelen en toen pijn ging doen en heeft hem er op school zelf uitgetrokken (ze heeft een hoge pijngrens dus zegt eigenlijk nooit of iets pijn doet). Als ik kijk lijkt er wel een wortelrestje te zitten maar de tand die eruit kwam ziet er ook niet echt afgebroken uit.

Sinds dat ze 8 maanden geleden is begonnen met wisselen zijn er inmiddels 10 tanden verloren / gewisseld. Er zijn namelijk van de 10 tanden maar 4 terug gekomen van de rest is geen spoor te bekennen (4 centrale snijtanden zowel onder als boven). Ze heeft dus geen laterale snijtanden en eerste molenaars (boven) meer.

De tandarts zei dat ze waarschijnlijk te kort ruimte in haar kaken heeft om alle tanden te houden. Als deze allemaal door zouden komen. Maar dat ze te jong is om er iets aan te doen.

Ik maak me hier best zorgen over en vroeg me af is dit normaal als je net 6 geworden bent? Nou loopt ze wat betreft lengte / gewicht en alles wel 1 tot 2 jaar voor maar als ik het internet bekijk lijkt het me nogal vroeg. Zouden we hier al op in moeten grijpen zo ja wat is er allemaal mogelijk.

Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven op mijn vragen.
groeten
Newtan

Ik zie dit héél zelden.
Vooral bij kinderen met overgewicht.
Maar die zijn hormonaal behoorlijk van slag.
En groeien ook letterlijk uit hun krachten.
Of juist heel erg traag.
Maar dat lijkt me niet aan de orde hier.

Dus het is inderdaad iets bijzonders.
8 jaar komt wel voor tegenwoordig.
Dat zag ik 20 jaar geleden eigenlijk nooit.
Kent er iemand een wetenschappelijk onderzoek hierover?
ma, 04/23/2012 - 23:47 Permalink
Ortholimburg

5 jaar is wel heel erg vroeg om al melkmolaren te verliezen. Voor de snijtanden is het wel enigszins normaal maar toch ook aan de vroege kant.
Hier kan je alleen iets zinnigs over vertellen met behulp van een OPG, een overzichts-Rx .Die zou best eens gemaakt worden om te zien waar de kiemen van de definitieve tanden zitten en in welk ontwikkelingsstadium ze zijn.
di, 04/24/2012 - 00:33 Permalink
hathor

Ik kon al niets vinden van het wisselen van kiezen van deze leeftijd.

Ze heeft geen overgewicht in tegendeel zelfs ze is heel lang en slank. Inmiddels namelijk al 15 cm (130cm)
groter dan een gemiddeld meisje van 6 jaar. Ik dacht omdat ze daar ook zo snel groeit dit misschien een verband
met elkaar kon hebben.

Wat is een OPG, een overzichts-RX?
di, 04/24/2012 - 12:38 Permalink