melkgebit en kiesontsteking

Author:
moedervan1
Posted:
za, 12/22/2012 - 13:26
Ik hoop dat iemand mij van goed advies kan voor zien.

Mijn dochtertje van 3 jaar en 9 maanden heeft last van een pijnlijke kiesontsteking. Eten is vaak ineens pijnlijk en poetsen en paracetamol zijn de enige remedie.In eerste instantie had ze 2 slechte kiezen rechts onder omdat ze tot haar derde de borst kreeg en zo vaak in slaap viel. We poetsen 2x daags.De tandarts heeft de gaatjes uitgelepeld en gevuld, nu een half jaar geleden. De laatse 2 maanden had ze veel last van haar kies en bij de controle bleek er eerst een stuk vulling weg te zijn. Dat is weer gevuld maar de klachten verdwenen niet. Bij het tweede bezoek bleek ze een pusbultje te hebben vandaar dat het poetsen opluchting gaf.
De tandarts zegt nu dat er niets aan gedaan moet worden en dat kinderen er mee leren leven. Het lijkt mij ongezond om met een ontsteking rond te blijven lopen. Bovendien is het lijden ook nog eens groot en dat wellicht nog 8 jaar lang? Is er ook niet een kans op schade voor de onderliggende kies? En wat is de schade als de kies wel getrokken wordt? Ze is absoluut niet bang voor de tandarts; zou dan evt. trekken van de kies beter zijn zonder narcose en waar kan ik het beste terecht voor deze ingreep? Hoe groot is de kans dat de naastgelegen gevulde kies hetzelfde lot te wachten staat?
Kortom veel vragen en twijfels wie kan mij duidelijkheid verschaffen.
Ortholimburg

Eerst en vooral lijkt het me heel bizar dat uw dochter slechte melkkiezen heeft gekregen van borstvoeding. Bij mijn weten veroorzaakt moedermelk geen cariës. Anderzijds kan een melkkies waar al een abces onder zit beter niet blijven zitten.
Al deze tand al zo vroeg moet worden verwijderd ,dan zal er waarschijnlijk later plaatsgebrek ontstaan voor de definitieve tand, omdat de ruimte waar de melkkies zat niet open blijft. Dit is minder een probleem bij de eerste melkkiezen ,maar wél voor de 2e melkkiezen. een ander probleem is dat de definitieve tand mogelijk vertraagd doorbreekt, maar in sommige gevallen ook veel vroeger dan normaal. Maar blijven lopen met een abces is ook geen optie, dus zal je moeten kiezen voor het kleinste kwaad.Als je dochter de behandeling laat doen is een narcose niet nodig .Kan perfect gebeuren met plaatselijke verdoving.
za, 12/22/2012 - 17:04 Permalink
fransaki

Misschien een idee om door te verwijzen naar pedodontoloog? dan kan er wat uitgebreider gekeken naar de oorzaak van alle problemen , en kan er mogelijk preventief ingegrepen worden. Voor het tandheelkundig welbevinden van het kind misschien ook beter, gezien het feit dat er nog geruime tijd melkkiezen aanwezig zullen zijn , en er ook nog blijvende kiezen aan komen met ongeveer 6 jaar.
za, 12/22/2012 - 20:46 Permalink